Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гасенето на пожара във Воден



И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново.

Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, тежка техника и военен хеликоптер,  се включиха в гасенето на огъня , който изпепели около 15 къщи. Всички близо 500 жители на село Воден бяха евакуирани.
 Към момента не е ясно на каква площ се е разгърнал пожара , който застрашава и две съседни села - Крайново и Шарково.
Хората разказаха за трагедията:

"Червено небето. Почна да идва отгоре. Като лумна, като почна да пука – такъв страшен дим беше! Полицаите ни измъкнаха от къщите."

"Около нас всичко е изгоряло. Няма какво да гори вече."

"Сухо е. Отнякъде е тръгнало. Не е от селото пожарът."

"За 10 минути изгоря като факел. Тази вечер сме под звездите."

"Всичко, което сме събирали 40 години, е пепел."

"Половината село е изгоряло. Няма живот вече в това село."

Златка Янева, която е директор на Дома за възрастни хора във Воден изгуби къщата си. Сградата е изгоряла, жената  е помагала на потребителите на социалното звено да бъдат евакуирани вчера.


Янева уточни, че снощи щабът е решил  те да бъдат върнати в Дома. Осигурена е била храна от Болярово.
"Изкарах цяла вечер под звездите. Пазих домуващите. Бях през нощта със съпруга ми и санитарката.Сами, цяла нощ.такъвм ужас, аз 40 години живея в това село, аз не съм видяла."
Държавата сериозно трябва да обърне внимание на такива случаи, каза Янева. Вчера говорят за 1000 лева, за 5 хиляди лева, една къща, за да влезем да живеем нормално, са нужни поне 50 000 лева, уточни тя.

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жена беше блъсната и убита от самопотеглил микробус

Около 07.33 ч. днес в района до бл. 110 в к-с “Меден рудник” е възникнал пътен инцидент, съобщват от бургаската полиция. Самопотеглил е микробус “Мерцедес Спринтер”, с бургаска регистрация, който е блъснал 63-годишна жена. Бусът е бил паркиран необезопасен от 32 -годишния водач, който слязъл да си купи закуска.  След сблъска колата продължила движението..

публикувано на 18.07.24 в 09:43

Министър Калин Стоянов: Голяма част от пожара във Воден, както и покрай него, е овладяна

Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка, обясни на брифинг служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщаща се посока на вятъра. На терен имаше..

публикувано на 18.07.24 в 08:31

До 30 септември е в сила забрана за обработването на пасища със селскостопанска техника

По 30 сигнала за пожари и произшествия постъпват на ден в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас. Това каза директорът на институцията старши комисар Николай Николаев. Със заповед на областния управител Мария Нейкова от утре до 30 септември се забранява обработването на пасища със селскостопанска техника в..

публикувано на 17.07.24 в 16:40

Българин и румънец са арестувани с дрога за 1,2 млн. лева на яхта в Царево

Кокаин, метамфетамин и марихуана на обща стойност над 1 200 000 лева по цени на съдебната власт са конфискувани от борда на задържаната на пристанище Царево яхта, съобщиха от прокуратурата. Дрогата в 65 плика е открита в специално пригодени тайници. Крайната точка на пътуването е била Истанбул. Голямо количество наркотици са открити на яхта в..

публикувано на 17.07.24 в 15:58

Голямо количество наркотици са открити на яхта в Царево

Яхта с три вида наркотици на борда е задържана в Царево. Подробности за акцията ще дадат директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Антон Златанов и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.  В брифинга ще се включи и заместник-директорът на Териториалната дирекция "Митница Бургас" Ирина Димова. Очаквайте подробности!

публикувано на 17.07.24 в 14:08

Продължава гасенето на пожара в община Болярово, обявено е частично бедствено положение (ОБНОВЕНА)

Продължава гасенето на пожара в община Болярово, в близост до българо-турската граница. В гасенето на пожара на Горска поляна се включи и хеликоптер.  Няма опасност огънят да достигне до газокомпресорната станция. Частично бедствено положение е в сила за района на село Горска поляна.  В момента пожарът се развива трудно достъпна  гориста..

обновено на 17.07.24 в 12:17

Кметът на Община Стралджа обяви частично бедствено положение заради безводие

Кметът Атанас Киров обявено частично бедствено заради безводие в населените места на територията на община Стралджа. То важи за Александрово, Атолово, Богорово, Воденичане, Войника, Джинот, Иречеково, Каменец, Леярово, Лозенец, Люлин, Маленово, Недялско, Палаузово, Поляна, Правдино, Първенец, Саранско, Тамарино и Чарда.  Бедственото положение влиза..

публикувано на 17.07.24 в 11:20