Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината даде старт на 45 бургаски проекта за 130 млн. лева, финансирани от НПВУ

2
Снимка: Свобода Атанасова

Бургас е един от лидерите по одобрени проектни предложения, каза зам.-кметът инж.Чанка Коралска. Днес бяха представени 45 проекта на Общината, които са одобрени за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Те са на обща стойност 130 милиона лева. За част от тях предстои сключване на договори за изпълнение. За други се подготвят и скоро ще бъдат обявени обществени поръчки. Безвъзмездното финансово подпомагане е в размер на 116 милиона лева. Община Бургас трябва да осигури съфинансиране в размер на 14 милиона лева.


„Това е механизъм, с който ЕК реши да подпомогне всички страни-членки на ЕС, за да могат да се стабилизат и възстановят икономически след кризата с ковид. 
Що се отнася до мерките за енергийна ефективност на жилищни сгради - над 200 заявления са подадени от Община Бургас, а заради ограничения финансов ресурс са одобрени 29 от тях. 45 са проектите, които са одобрени към момента, 7 договора за повишаване на енергийната ефективност на публични сгради, културни и спортни сгради, вече са подписани. Един е за реформиране на съществуващите домове за стари хора от НПВУ, 4 договора за модернизация на образователната инфраструктура и един за изграждане на нови сгради за училища и детски градини, които са в напреднал етап. Предстои сключване на договори за финансиране на мерки за енергийна ефективност на жилищните сгради, модернизиране на уличното осветление и инвестиции в развитието на Индустриален парк Бургас.“



Крайният срок за реализацията на проектите е 2026 година, фиксиран от ЕК. 

Мая Русева от дирекция „Стратегическо развитие“ обясни:

„Последният проект, който е одобрен е  “Реформиране на Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" в Бургас, чрез изграждане на сграда за резидентна грижа за възрастни хора. Стойността на проекта е близо 8 млн. лв. Планираните дейности включват изграждане на нова сграда във в.з. "Минерални бани" - Бургас, с капацитет за 32 потребители. Предвидени са 21 единични, 4 двойни стаи - тип „Студио“, разпределени на две нива. Ще има всички необходими условия за самостоятелен живот. Сградата ще разполага с всички необходими удобства, за да осигури приятна и социална среда, а също спокойни условия за живот на нейните обитатели. Същата ще бъде обзаведена и оборудвана, съгласно функционалните изисквания за предоставяне на услугата резидентна грижа за възрастни в над трудоспособна възраст. За нуждите на потребителите сградата ще разполага със зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудо терапия, зала за рехабилитация, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария, административни и санитарни помещения.“

Златина Георгиева – директор на правната дирекция в Общината:

„Проектът "Инвестиции в развитието на Индустриален парк - Бургас" е много важен, защото включва изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура за Фаза 2 на Индустриален и логистичен парк – Бургас, територията се намира близо до „Меден рудник“. Там инвеститори закупиха вече 7 терена и чакат да бъде осигурена необходимата инфраструктура и захранване на зоната с ток, вода, газ, електричество, за да могат да изградят своите предприятия. Дейностите по този проект ще се изпълняват съвместно от „Индустриален и логистичен парк - Бургас“ АД и Община Бургас. Бюджетът на проекта е над 39 млн. лв. целият проект е разработен съвместно с Общината.“

Още от проектите на Община Бургас:


- Три проекта за обновяване на публичния сграден фонд на сгради за административно обслужване - бивш Профсъюзен дом на ул. Шейново №24“; сграда на ЦАУ „Освобождение“ (районното кметство) в к-с „Славейков“, ЦАУ „Възраждане“ (районното кметство), административна сграда бивш НАРМАГ, на ул. „Конт Андрованти“, кметствата в селата Маринка, Твърдица, Димчево, както и в кварталите „Горно Езерово“ и „Черно море“;

- Два проекта за обновяване на публичния сграден фонд за развитие на спорта – на зала „Нефтохимик”, к-с Лазур, както и на покрития плувен басейн в РЦ "Меден рудник".

Спортните обекти са изключително посещавани. В тях се извършва учебно-тренировъчна дейност от клубове по баскетбол, волейбол, спортна акробатика, гимнастика и др. Покритият плувен басейн в „Меден рудник“ се използва изцяло за упражняване на различни водни спортове, както от жителите на комплекса, така и от клубове по воден спорт за тренировъчна дейност.

В резултат сградите ще подобрят енергийните характеристики, ще се постигане клас на енергопотребление "А" и ще се подобри комфортът на обитаване, ще се осигурят по-добри условия за практикуване на спортна дейност и работа на служителите.

- Два проекта за обновяване на публичния сграден фонд за развитие на културата на територията на община Бургас – Младежки културен център (ул. „Уилям Гладстон“ № 39) и сградите на 10 читалища на територията на общината. Проектите са насочени към модернизация и подобряване на енергийните характеристики на публичeн сграден фонд на община Бургас, предназначен за развитие на  културата.

- Одобрени за финансиране са 30 от подготвените и подадени от Община Бургас над 200 проекта за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I.

Одобрените сгради са на територията на жилищните комплекси „Меден рудник“, „Изгрев“,  „Славейков“ и „Лазур“. Всички  са строени преди 1999 г. Лошите енергийни характеристики на сградите налагат предприемане на мерки за повишаване на енергийната им ефективност, като тяхното прилагане ще доведе до пряк ефект за намаляване на емисиите на парниковите газове и подобряване на комфорта на обитаване.

Към момента е обявена процедура за избор на изпълнители. В резултат от инвестицията обитателите на 3595 самостоятелни обекта в тези сгради с обща разгъната застроена площ 291 689 кв. м. ще живеят в по-топли и комфортни за обитаване домове.

- Проект за модернизиране и технологично обновление на системата за външно изкуствено осветление в 4 жилищни комплекса на територията на община Бургас. Проектните дейности включват пълна подмяна на осветителни тела в ЦГЧ, "Славейков", "Лазур", "Зорница", инсталиране на 65 броя соларни LED осветители на пешеходни пътеки, частично надграждане на автоматична система за управление и контрол. С реализацията му се предвижда да се подобри енергийната ефективност на уличното и парково осветление в 4-те жилищни комплекса на територията на града чрез прилагане на мерки, свързани с реновиране на осветителната инфраструктура.

Предстои сключване на договори за финансиране на мерки за енергийна ефективност на жилищните сгради, модернизиране на уличното осветление и инвестиции в развитието на Индустриален парк Бургас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бързият влак за София от Бургас закъснява с над 80 минути

Бързият влак 8612 от Бургас за София закъснява с 82 минути. Той все още не е тръгнал от гарата в морския град.  По разписание влакът трябвало да тръгне днес в 15:00 часа. В сайта на държавните железници е посочено, че влакът ще тръгне в 16:22 часа.  Причината не е уточнена. 

публикувано на 18.07.24 в 15:07

Започва ремонт на пътя Царево - Бродилово

Започна рехабилитацията на пътя с. Бродилово – Царево с  водосвет и първа копка. Ремонтът  на общинския път ще се извърши чрез метода на студено рециклиране. Очаква се да се увеличи, устойчивостта и трайността на пътя и съоръженията към него, чрез възстановяване и замяна на конструктивни и геометрични елементи. “Вярвам, че трябва да..

публикувано на 18.07.24 в 15:01
Йоси Леви Сфари, посланик на Държавата Израел в България

Не отчитаме риск за израелските туристи в България. Те идват, бизнесът работи, академичните връзки са добри

„Израелските власти оценяват потенциалния риск за гражданите си при пътуване във всяка страна. Според тях в България не съществува конкретен риск, който да можем да идентифицираме“ – коментира посланикът в България Н. Пр. Йоси Леви Сфари в интервю за БНР Бургас. Днес той ще участва във възпоменателната церемония в памет на петимата убити..

публикувано на 18.07.24 в 15:01

Бургас отбеляза 187 години от рождението на Левски (снимки и видео)

Бургас отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски. Десетки бургазлии положиха цветя и преклониха глава пред паметника на Апостола в Морската градина.  Честванията започнаха с военен ритуал на почетния караул на флотилия „Бойни и спомагателни кораби“. Официални гости и бургазлии показаха своята признателност пред делото на Левски...

публикувано на 18.07.24 в 14:41

Два хеликоптера на армията се включиха в гасенето на пожара край Воден

Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето на пожара край боляровското село Воден. Вятърът в района в ранния следобед се усили и това усилва възможността пожарите да се разраснат. В селото днес започнаха огледи на изгорелите къщи. Ще бъдат описани 15 от пострадалите 35.  Възрастен мъж, при вида на изгорялата си къща, се разплака...

публикувано на 18.07.24 в 14:28

С възпоменателна церемония почитат жертвите на атентата на летището в Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония пред мемориала на морската аерогара ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов.  На ритуала се очаква да присъстват близки на пострадалите израелски граждани. Той ще премине при засилени мерки за сигурност.  Мелиад..

публикувано на 18.07.24 в 08:42
архив

В Бургас отбелязват 187 години от рождението на Васил Левски

Ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски ще се проведе днес в Морската градина на Бургас. Отбелязва се годишнина от неговото рождение. Преклонението пред делото и саможертвата на Апостола започва в 11:00 часа. Читалище „Асен Златаров 1940“ ще се включи в честването с музикално – тематичен..

публикувано на 18.07.24 в 08:30