Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходими са промени в няколко закона преди прилагането на модела „замърсителя плаща“ догодина

| обновено на 19.07.24 в 08:15
Снимката е илюстративна.
Снимка: Ани Петрова

В началото на следващата година, страната ни трябва да започне прилагането на новия модел за определяне и събиране на таксата „Битови отпадъци“. Предвижда се той да бъде на принципа „замърсителят плаща“. Страната ни вече няколко пъти отлага тази мярка. Първият отложен срок беше през 2019 година. Все още няма яснота как точно ще се прилага този метод и дали има готовност за финансовата му обезпеченост. Много въпроси остават и за промяната в редица закони. Ако страната ни поиска поредно отлагане обаче, ще трябва да заплати съответните санкции.

„Общините се готвим, само че към настоящия момент сме оставени почти сами да се оправяме. Някои непълноти в Закона за местните данъци и такси и в Закона за управление на отпадъците правят рисково както въвеждането на новите наредби, които трябва да приемат Общинските съвети до края на тази година, така и рискът да бъде предоставена услуга, която да не бъде материално обезпечена поради това, че биха могли да бъдат обжалвани наредбите. Това може да обезсили възможността за внасяне на съответните такси в общинските бюджети. Ние сме задължени да извършим разходите, на услугата, има теоретична вероятност да на можем ресурсно да я обезпечим със средства“, обясни кметът на Карнобат Георги Димитров, който е и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините.

Според кмета на Карнобат, прилагането на метода „замърсителя плаща“ трябва да бъде съобразен със съответните специфики на общините в страната. При някои има повече многофамилни жилища, а при други – еднофамилни. Трябва да се съобрази и по колко души живеят в тях. „Трябва да бъде определена нормата, към настоящия момент предполагаемо към количеството. Това обаче би могло да създаде други дисбаланси. Например, имате един хотел в Поморие или в Несебър. Натоварват се с една сума първо трудна за плащане, второ нереалистична, защото никой не може да каже колко хора ще го ползват този хотел. Много трудни въпроси. Захванали сме с най-трудната реформа за последните 5-6 години. Този въпрос го отлагахме с години. Наредбата дойде, едва ли не в последния момент – февруари –март месец, сега ние трябва да се оправяме с нея до края на годината“, коментира Димитров. Той допълни, че са сформирани работни групи.

Според него, решението на проблема не е в поредното отлагане на мярката. Причината е, че тогава ще се търпят санкции от страна на Европейския съюз, които ще трябва да платят българските граждани. „Искаме по-бързо нормативно решение за някои проблеми. На нас ние необходим безплатен автоматизиран електронен обмен, във връзка със събирането и поддържането на информация. Няма го това към настоящия момент. Липса гаранция основно за плащането на такса „Битови отпадъци“ през първата година на прилагане, защото неминуемо ще има обжалвания, които ще спират изпълнението. Да не говорим за това, че ако Общинските съвети решат, че не могат да вдигат таксите или изобщо не приеме таксата, това би могло да доведе до фалит на Общините. Необходими са промени в Закона за гражданската регистрация, в Закона за етажната собственост“, обясни кметът. Той допълни, че в наредбите липсва достатъчно контрол по отношение на отпадъци като ел. оборудване, опасни отпадъци, препарати, торове, гуми и строителни отпадъци.

Политическата обстановка и липсата на редовен кабинет допринасят за риска много от необходимите промени в законите да не бъдат приети до края на година. „Тези срокове няма как да бъдат забавени, ако искаме пълно реализиране на реформата, защото ние до края на годината трябва да сме приели наредбите, за да можем да направим облагането в началото на следващата година. Вероятно частично някои от проблемите ще бъдат отлагани във времето, но в никакъв случай не бива да говорим за отхвърлени. Тази реформа, така или иначе, трябваше да стане“, допълни Димитров. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Стоянов: Работим на три фронта в Ямболско, единият от тях тръгва към Турция

Служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов дават брифинг в село Мамарчево.  "На територията на Крайново, Воден и Шарково работим на три фронта, които са доста широка разпрострели пожарите. Единият от тях тръгва към българо-турската граница, която е сравнително близо. Реално има засегнати няколко къщи от селото. Малко..

публикувано на 19.07.24 в 09:35

Кампания за събиране на дарения за пострадалите от пожарите

Кампания за събиране на финансови дарения в помощ на пострадалите от пожарите обяви община Болярово. „Отправяме молба за съпричастност към всички, които могат да помогнат. Благодаря и на всички мои колеги, които помагат на терен, на всички, които ни помагат с хранителни продукти и вода. Съпричастността е голяма. Благодаря Ви!“, каза Христо Христов, кмет..

публикувано на 19.07.24 в 08:40

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села . Вчера огънят достигна, граничното с Турция, село Крайново. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Там са изгорели къщи, някои от тях - обитаеми, а част от жителите бяха евакуирани.  Помощ за гасенето е дошла и от турска територия.  Работата на екипите е..

публикувано на 19.07.24 в 08:36

Възпоменателна церемония на Летище Бургас

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

обновено на 18.07.24 в 22:25

Пожар в землището на Богданово изпепели и няколко необитаеми къщи

Пожарът в землището на с. Богданово, обхванал около 500 дка храсти и сухи треви, е засегнал и селото, съобщиха от Община Средец.  Няма пострадали хора, но са изгорели няколко изоставени къщи. В гасенето на пожара са участвали 5 противопожарни екипа с 15 служители, поясни ижн. Янко Тодоров - началник на РСБЗН - Средец.  Освен на тях, кметът на..

публикувано на 18.07.24 в 22:19

Журналистът Иван Гарелов е в "Пирогов" след инцидент в Свети Влас

Известният журналист Иван Гарелов е получил тежка травма и е транспортиран в "Пирогов". 81-годишният Гарелов е претърпял тежък инцидент край морето, където е работил върху новата си книга и от четвъртък сутрин е в реанимацията на "Пирогов", споделиха пред вестник "24 часа" от семейството на известния журналист. Телевизионната легенда е бил..

публикувано на 18.07.24 в 20:35

Експертни комисии ще констатират щетите от пожарите по земеделски култури

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали селскостопански животни. Комисиите ще посетят районите на страната, където е обявено бедствено..

публикувано на 18.07.24 в 20:00