Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат преференциални такси за занаятчии и дребни търговци в Бургас

Намаляват таксите за дребните търговци и занаятчии в община Бургас. Те вече ще плащат 30 лева за поставяне на маса или щендер за излагане на продукцията си, вместо досегашните 200 лв. Общинският съветник Стоян Грозев припомни протестите на търговците на мартеници и мотивира подкрепата си:

„С основание протестираха, защото пролетта те минаха по общата наредба с високата такса и не беше предвидено за тях някакво облекчение. Сега искаме да ги облекчим с промени в наредбата, за да може хора от тяхната гилдия също да могат да се възползват и да практикуват занаятите срещу преференциална такса“

Успоредно с това се предлагат корекции и на редица такси и цени на услуги в община Бургас.

„Например  разпечатване на голям формат на проекти или чертежи като услуга, която община Бургас предлага. Към момента администрацията отчита, че себестойността се е повишила и това налага коригиране, но то не е голямо. За част от услугите се покрива само себестойността, без печалба върху тази услуга, така че гражданите няма да се натоварват“, поясни Грозев.  

За покриване на нарасналите текущи разходи се въвеждат нови цени на входен билет в художествена галерия „Петко Задгорски“. Повишават се и таксите за събития там, както и в Културен център „Морско казино“ и открита сцена „Охлюва“. 

Предстои гласуването на промените от Общинския съвет на 30 юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Предлагат поставяне на паметник на цар Фердинанд I пред Конгресния център в Бургас

Предложение за поставяне на бюст-паметник на цар Фердинанд I на територията на пристанище Бургас е внесено за разглеждане в местния парламент. Докладната записка е на общинския съветник Тодор Ангелов. В мотивите си той посочва, че това ще е знак на признание към усилията на Фердинанд I за модернизация и европеизация на страната ни в края на 19 и..

публикувано на 26.08.24 в 13:21

Бургазлийка с голяма награда от Международен конкурс

Александра Георгиева от Бургас спечели голямата награда на 23-ото издание на Международния конкурс "Речни ноти", който се проведе в Тутракан. Наградата ѝ беше връчена от председателя на журито, композитора Хайгашод Агасян, съобщават организаторите за БТА. Тази година в конкурса участваха над 100 млади изпълнители от цялата страна, Полша, Румъния и..

публикувано на 26.08.24 в 12:58

Арт работилница очаква децата в Етнографския музей

Арт работилница "Умихнати Осмици" очаква децата тази неделя 1 септември в двора на Етнографския музей в Бургас. От 10.00 ч., децата ще изработват различни сувенири, ще декорират несесери, ще рисуват текстилни чанти и много ще се забавляват. Заплащането ще става на място, без предварително записване.

публикувано на 26.08.24 в 12:53

Предстои подмяна на водопровода в селата Загорци, Светлина и Момина църква

Подмяна на водопроводната мрежа предстои в три селища на община Средец, съобщи кметът Иван Кичев.  Ремонти ще се осъществяват в селата Загорци, Светлина и Момина Църква.  Средствата са осигурени по републиканския бюджет, след представени и одобрени проекти на общината.  „За село Светлина реконструкцията ще е частична, така е правен..

публикувано на 26.08.24 в 08:35

От днес се ограничава движението по пътя Тенево-Генерал Инзово

Временно ще бъде ограничено движението на МПС на общински път Тенево–Генерал Инзово, информираха от Община Тунджа. Ограничението ще бъде в сила за периода 26-31 август, в часовете от 7 до 20 часа.  Причината е извършване на ремонтни дейности.  Общината съобщи, че отменя въведената първоначална временна забрана със заповед № РД-07-0943/09.08.2024 г.,..

обновено на 26.08.24 в 07:16

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният размер на тази за стаж и възраст през юни е 910 лева.  Така ефектът от увеличението на пенсиите,..

публикувано на 25.08.24 в 10:45

Църногоровският панаир се провежда край Малко Търново

Летните културни празници в Малко Търново продължават и днес. Акцент в програмата е Църногоровския панаир, който се провежда в местността Черногорово. Тя се намира около 4 км югоизточно от Малко Търново, около Църногоровската река. Това е една от най-красивите местности в района, любимо място за отдих на малкотърновци и гостите на града. От 1990..

публикувано на 25.08.24 в 09:00