Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Автор:

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити в следствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса. Според тях тази цена е непосилна предвид и съкратения активен туристически сезон.

"Не притискаме никой, просто регионалните организации и самите хора са притеснени за бизнеса си, за инвестициите си и за хората си. Затова реагират по такъв начин – с искане за навременни действия. Ако няма такива действия, биха преминали към ефективни протестни действия", заявиха от асоциацията.

Бихме ги подкрепили безрезервно, декларира пред БНР Пламен Копчев - председател на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг.

"Това, което те искат, е напълно разумно. Увеличението е брутално – 9-10 пъти. Всичко това налага някакво преустройство на бизнеса, но ние не можем да го преустроим по друг начин, освен да вдигнем цените. Вече започнаха преговори за догодина. Туроператорите могат да вдигнат с 4%. Как ние ще компенсираме и ще бъдем конкурентоспособни?".

По думите му изходите са два: "Или ще си изгубим и без това малкото кандидати за работа, или трябва да затворим".

Обстановката в туризма не е блестяща, подчерта Копчев в предаването "Преди всички" и уточни, че има спад на руски и немски туристи у нас. Той посочи, че въпреки очакванията за по-добър туристически сезон тази година, до момента резултатите са равни с тези от миналата година. Според него причините за това са комплексни.

Пламен Копчев съобщи, че има хотели, настанили украински туристи, които обаче все още не са си получили парите от държавата още от май 2022 г. Говори се, че ще заведат дело срещу държавата, обяви той.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Пламен Копчев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови туристически пакети привличат туристите в Бургас чрез онлайн платформа

Община Бургас пусна нова услуга в помощ на туристите. Вече са разработени и в продажба са няколко нови туристически пакети, които могат да се закупят онлайн от всяка точка на света. Те са поместени на платформата events.gotoburgas.com и обхващат някои от най-атрактивните локации в морския град и района. Почитателите на морски приключения могат да..

обновено на 24.07.24 в 13:46

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на..

публикувано на 24.07.24 в 12:45

Ниската изкупна цена на зърното принуждава стопаните да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица. При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от село Шарково. На  Дочка Панайотова са изгорели 90 бали сено, което е повече от половината храна за..

публикувано на 24.07.24 в 07:37

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни курорт предлага най-добро съотношение цена-качество за британските туристи през 2024 година...

публикувано на 23.07.24 в 16:12
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:47
Община Сливен

Министерството на иновациите дава 14 млн. лв. за строежа на "Индустриален парк - Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи "Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от Община Сливен.  Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.  Средствата по договора с Министерство на иновациите са близо 70% от необходимия..

публикувано на 21.07.24 в 15:06
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща мярка..

публикувано на 21.07.24 в 09:29