Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Победителката в конкурса за млади изпълнители "Бургас и морето" Теодора Велева на церемонията по награждаването.
Снимка: Христо Стефанов / Снимка: БТА

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Теодора печели 10 хил. лева. В рамките на тази сума тя ще получи професионален звукозапис в студио, изготвяне на видео, радио, телевизионна и онлайн реклама на песента си.

Възхитени от изпълнението, членовете на журито решиха единодушно да присъдят и специална награда на Кристиана Кирилова, която ги изправи на крака с авторската си песен So I Fly. Кристиана получи само една точка по-малко от победителката.


Кристиана Кирилова. Снимка: Христо Стефанов, БТА

„Бургас и морето“ беше място, където мога да се представя, да се покажа пред хората с моята музика. Оттук нататък това ще ми отвори много врати, песента ми ще бъде пусната по радиото“ – сподели Теодора пред БНР Бургас след награждаването.

Теодора пише песента си през февруари заедно с италианеца Даниеле Адзена, който ѝ помага за музиката. Той прави и аранжимента. За текста ѝ помага една от двете ѝ сестри - Мария.

"Песента е изцяло това, което съм чувствала тогава, на момента. Не е било нещо като: "Сега трябва да седна да напиша песен". Просто съм се чувствала по един начин, имаше много емоции, много мисли и един ден, ей така, ми щракнаха някакви фразички и реших да седна и да си ги напиша. Така стана".

Най-лесната част е да се напише песента - уверява изпълнителката: 

"След това трябва да я запишеш, да се направи аранжимент, беквокалите да се измислят. После: "Тук не ми хареса, дай да я оправим пак" и реално писането на музиката и на текста беше най-лесната част и след това започва истинският екшън с всички останали допълнения".

Теодора пее на сцена от 4-годишна възраст.

"Обиколила съм сигурно всички конкурси в България от много малка. Не мога да стоя далеч от сцената. Обожавам сцената. Енергията, която ти донася, е толкова зареждаща! Като сляза от сцената, нямам търпение (да се кача пак - бел. ред.) и мисля къде другаде да отида. Била съм на конкурси и в България, и извън България. Сега пак ми предстоят в Италия есента", споделя тя.

16-годишната изпълнителка получи наградата си от зам.-министъра на културата Илко Ганев и зам.-кмета по култура и вероизповедания в Община Бургас Диана Саватева.

Конкурсната вечер, водена от предишния лауреат Дани Илиева, премина в две части. В първата десетимата финалисти представиха кавъри на песни от предишни издания на националния песенен конкурс "Бургас и морето". Те бяха избрали "Да те обичам", "Завръщане", "Море от нежност", "Нищо не е същото", "Вече знам", "Сбогом, мое море", "Пепел е любовта", "Дом за звезди", "Да можех" и "Rock'n'Roll Star", изпълнени съответно от Дарина Маркова, Теодора Велева, Натали Ангелова, Кристиян Грънчаров, Максим Ялнъзов, Соня Вангелова, Кристиана Кирилова, Мария Велико и групите Scarlet и Fifth Hour. 

Препратката с миналото на конкурса бе създадена и чрез сценографията, дело на Красимир Марчев, хореографията на Марна Змеева и костюмите на бургазлийката Диана Авелова, която следва в Париж и през последната година работи като костюмограф във виенската национална опера.

След кавърите участниците изпълниха своите авторски песни, а преходът към тях бе направен и визуално чрез светлинна промяна в декора на сцената. Докато в началото на вечерта той пресъздаваше знакови места от разходка в миналото по централната бургаска улица "Алеко Богориди" със завършек на терасата в Морската градина, във втората част бе преобразен в по-съвременен нощен облик на същия маршрут. 

Краят на конкурсната част даде знак на журито с председател Дарияна Куманова и членове Антонио Вандони, Стефан Илчев, Михаела Маринова, Христин Стрижлев, Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота да се оттегли, за да направи своя избор. 

"Това ще е изключително трудна задача, защото всички участници са изключително талантливи. Ценим високо положения от тези млади хора труд, усилия, време, затова, моля ви, купувайте и слушайте тяхната музика", обърна се към публиката Дарияна Куманова. 



Давиде Локатели. Снимка: Христо Стефанов, БТА

Докато журито заседаваше, един от неговите членове – пианистът Давиде Локатели изнесе рецитал, в който представи свои композиции, съчетаващи класически произведения и съвременни, електронни аранжименти. Музикантът изпълни и композиция, която е част от концерта, с който през 2023 г. в Индия той поставя рекорда за концерт на пиано на най-голяма надморска височина. В рецитала си музикантът включи и версията си на водещата музикална тема от петата част на филма "Карибски пирати". 

Финалът на 41-ото издание на Националния конкурс за песен "Бургас и морето" предстои днес, 28 юли, в Летния театър. До него достигнаха 10 песни, избрани от жури в състав: Тони Димитрова, композиторите Стефан Диомов и Руслан Карагьозов, Диана Саватева, генералният директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, ръководителят на катедра „Музика и мултимедийни технологии“ в Софийския университет и зам.-директор на бургаския филиал на университета д-р Адриан Георгиев, общинския съветник и член на комисията по култура Веселин Пренеров, поетесата Яна Вълчева, фронтменът на група „Горещ пясък“ Светослав Михайлов и директорът на Общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров. Публиката ще може да ги чуе в изпълнения на Симеон Славев, Нейко Генчев, Яница Кънева, дует "Аморе", Теди Русева–Тиара, Георги Костадинов, Вокален ансамбъл „Фортисимо", Огнян Георгиев, Илия Ангелов, Вокален ансамбъл HighLight.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът "Бургас и морето" за 41-и път на Летния театър

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ е тази вечер на Летния театър. Музикалното събитие е от 20 часа. 10 песни достигнаха до финала на 41-то издание на конкурса. Представят ги предимно млади изпълнители, които познаваме от музикалните формати като Симеон Славев, Яница Кънева, Георги Костадинов, Огнян Георгиев. Зад тях обаче като..

обновено на 28.07.24 в 09:11

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Тридневен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в село Баня

Тридневен летен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в несебърското село Баня. В програмата са включени кинопрожекции на български филми, концерти, лекции, йога, творчески ателиета, арт базар. Фестивалът е организиран по инициатива на сдружение „Развитие на общността“, чиято  идея е да обедини различни хора, свързани с населеното място..

публикувано на 26.07.24 в 13:29