Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Кости ще отбележи празника си на 3 август


Село Кости ще отбележи празника си на 3 август. Това е денят на Св. Илия по старому. Той се почита от местните хора, които очакват свои близки и приятели от цялата страна.

За първи път от няколко години насам за празника ще има народни борби, каза за БНР Бургас Стела Никова от местното кметство. Ще участват представители на клубове от региона. Осигурени са награди от дарители.

Организатори на празника са община Царево, кметството на Кости, НЧ"Васил Левски 1925 г".

Игрите започват от 14 часа. По-късно от 20 часа е концертът на оркестър "Веселие" с Цветелина и Панайот Стойчеви и Живко Петров.

От 22.30 часа ще започнат нестинарските игри със Стоян Каманлиев.

На този ден курбан не се прави, но много от жените ще очакват гостите в Кости с традиционния странджански зелник, баници и тиквеници.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина на ниското строителство в „Крайморие“

Община Бургас и Центърът за подводна археология ще си сътрудничат за развитието на културно-историческия туризъм. До момента и двете страни имат общи дейности, които са културни събития и проучвания на подводното културно наследство на Черно море. След споразумението предстои да се създаде и развие лаборатория за консервация..

обновено на 30.07.24 в 16:30

В Камено представиха проекта за Общ устройствен план на общината

В Камено се проведе информационна среща за разработването на нов устройствен план и за разширяване на територията на града и съставните селища.  Към момента общината не разполага с устройствен план.  В новия стратегически документ са заложени в перспектива зони, точки и райони, които имат пряко отношение за развитие на местната икономика.  Има..

публикувано на 30.07.24 в 16:20

Неопренов руски костюм от патрулен кораб бе открит на плаж "Листи" в Синеморец

Неопренов костюм, собственост на  руски патрулен кораб и турски варел с моторно масло откриха на плаж "Листи" в Синеморец граждани, които са участвали в акция по почистване на ивицата.  Тя  е традиционна и се провежда два пъти в годината, през лятото и през октомври. Имахме информация, че плажът е много замърсена след разразила се буря, обясни..

обновено на 30.07.24 в 13:13

Бургас ще има интелигентна трансформация

Община Бургас ще кандидатства с проектно предложение по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програма "Околна среда", за “Зелени мерки в градска среда”, по приоритет “Въздух”. Това решиха общинските съветници. Те приеха и стратегия за интелигентна трансформация на общината.  Стратегията е разработена с цел насочване на..

публикувано на 30.07.24 в 11:15

От четвъртък синята зона в Бургас става 1,30 лв на час

От четвъртък Синята зона в Бургас на час ще се таксува по 1 лев и 30 стотинки. Зелената зона остава на 1 лев/час.  Новата цена бе гласувана от общинския съвет в края на годината, но влиза в сила сега, заради обжалване от областния управител от декември 2023 година.  По 390 лева ще се плаща за годишен служебен абонамент в Синя и Зелена..

публикувано на 30.07.24 в 09:53

Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково

Сигналът за първоначалното задимяване в района е подаден в 13:30 часа днес.  Вятърът е спомогнал за бързото разрастване на стихията и превземането на по-голяма територия. За няколко минути доброволци, заедно с кметовете на селата Мамарчево и Воден, ръководени от Христо Христов - кмет на община Болярово и Нина Терзиева - зам.-кмет, се включиха в..

публикувано на 29.07.24 в 17:07
В Бургас бе официално открит един от шестте български центъра за подкрепа на бежански общности.

Половината деца бежанци в България не ходят на училище, някои от тях – от две години

Около или повече от 50% от децата бежанци в България не ходят на училище или детска градина - съобщи Екатерина Димитрова, ръководител на отдел „Външни отношения“ на Агенцията на ООН за бежанците в България пред БНР Бургас. Тя се включи в днешното официално откриване на Център за подкрепа на бежански общности в Бургас, който е част от мрежа с още пет..

публикувано на 29.07.24 в 15:37