Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контролът върху стоките с висок фискален риск ограничава сивия сектор

Снимка: БГНЕС

От НАП изпратиха до БНР Бургас отворено писмо във връзка с днешния протест в Бургаска област на лозари и винопроизводители. Публикуваме го без редакторска намеса:

Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие

В отговор на обявените протестни действия от страна на лозари и винопроизводители, Националната агенция за приходите уточнява, че осъществява контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, идентифицирани като такива от 2014 г, заради използването им в схеми за измами с данък върху добавената стойност. Това са акцизни стоки (горива) и бързо оборотни (плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, захар, кафе, ядки и други), с които за значително кратко време може да бъде реализирана данъчна измама. През годините списъкът е неколкократно актуализиран.

Гроздето е сред стоките с висок фискален риск, които най-често се използват в схеми за измами с данък върху добавената стойност и е идентифицирано от приходната администрация като рисково. То е включено в Списъка на стоките с висок фискален риск със Заповед ЗМФ-1283/20.12.2016 г., а не както се твърди, в края на 2023 г.

В НАП има постъпили редица сигнали от местни производители с молба за защитаване на родната продукция. В резултат на множество съвместни проверки с Изпълнителната агенция по лозата и виното, през последните години са установени големи наличности на винено грозде без документ за произход, съответно без да са начислени дължимите данъци върху неговата реализация. Сцел ограничаване на сивиясектор се правят редовни съвместни проверки и с Агенция „Митници“. При тях са констатирани съществени нарушения на законодателството и са открити големи количества алкохол без бандерол. При направените анализи става ясно, че изваждането на гроздето за вино от стоките с висок фискален риск, каквото е искането на протестиращите, ще облагодетелства контрабандното внасяне на продукция и измамите с данък добавена стойност.

От НАП обръщат внимание, че режимът за задължително предварително деклариране, въведен на 3 януари тази година, се отнася за превози на стоки с висок фискален риск, които започват и завършват на територията на страната, и са извършвани

с транспортни средства над 3,5 тона. Наредбата освобождава от задължение за предварително деклариране превозите за крайно потребление; превозите между обекти, стопанисвани от едно и също лице и за обекти, стопанисвани от различни лица; както и превозите, когато стоките за отделен обект са с тегло до 500 кг или литра и/или стойността на стоките е в размер до 5000 лв.

Задължението за деклариране на превозите е на изпращачите, а задължението за потвърждаването им – на получателя. В случай че има разлика, която не превишава 3% от декларираното количество на стоката или разликата е вследствие на естествени фири, промени поради физико-химичните свойства на стоката, получателите не уведомяват НАП, а потвърждават декларираното от изпращача.

В случай на по-големи разлики, получателите уведомяват НАП в Оперативния център към Главна дирекция „Фискален контрол“ /ГДФК/, който работи в режим 24/7 на fisc.control@nra.bg.

Във връзка с въведения режим, приходната агенция вече проведе редица срещи със заинтересовани лица и представители на браншови организации, като производителите на череши и зеленчуци и преработвателни предприятия, в т.ч. и лозари и винопроизводители, с цел да се представят новите функционалности на електронната услуга за предварително деклариране на превози и да се дадат разяснения за прилагането на Наредбата. Срещите са проведени в различни периоди, в зависимост от спецификата на всеки сектор. Към този момент няма постъпили сигнали за забавяне или спиране на производствените процеси в преработвателните предприятия. На сайта на НАП, в рубриката „Фискален контрол“, е публикувана подробна информация по темата. Заинтересованите лица могат да видят къде са регламентирани фискалният контрол и задължителното предварително деклариране на данни; кои са стоките с висок фискален риск, както и какви процедурни действия извършват органите по приходите. Публикувани са и отговори на най-често задаваните въпроси във връзка с предварителното деклариране.“



По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие (ОБНОВЕНА)

Представители на лозаро-винарската камара в Поморие ще протестират срещу наредба на Министерството на финансите от 2023-та година. Тя ги задължава веднъж да претеглят събраното грозде директно в лозовите масиви, а втори път да го претеглят на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Ако има несъответствие в килограмите..

обновено на 31.07.24 в 09:22

МЗХ определи ставките по три еко схеми за Кампания 2023 г.

Определени са ставките по три еко схеми за Кампания 2023 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Размерът на плащането по еко схема за биологично земеделие (селскостопански животни) е 699.88 лв. на хектар (ха). Подпомагането по еко схемата за екологично поддържане на трайните насаждения е 224.00 лв. на хектар за поддържане на..

публикувано на 31.07.24 в 09:00

Туристически маршрут "Черноморски път" съчетава велосипедни пътеки и пешеходни маршрути до морето

Знаете ли, че по протежение на цялото ни ч ерноморско крайбрежие  има туристически маршрут, наречен "Черноморски път"? Той  съчетава велосипедни пътеки и пешеходни маршрути, максимално близо до морето сред природата, с минимално ползване на асфалтови пътища.   Макар и без маркировка към момента маршрутът може да се ползва, като се свалят GPS..

публикувано на 31.07.24 в 08:40

МС приема Програма за компенсиране на разходите на небитовите потребители на ток

Служебното правителство ще заседава днес, като приема Програма за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември тази година. Народното събрание задължи в края на миналата седмица Кабинета да изплаща компенсациите заради повишените цени на свободния пазар на електроенергия...

публикувано на 31.07.24 в 08:28

Инж. Чанка Коралска: Не трябва да превръщаме квартал край морето в подобие на Слънчев бряг

Хората, които искат да строят в момента в бургаския квартал „Крайморие“ предпочитат ниското строителство, до 2 етажа, до 10 метра. Това каза за БНР Бургас зам.-кметът Чанка Коралска, вносител на докладната записка, която одобриха общинските съветници днес. Бургас ще има интелигентна трансформация От четвъртък Синята зона стана 1,30 лев за..

публикувано на 30.07.24 в 14:10

НАП напомня: До 31 юли се подава информация за налични средства в касите

До 31 юли 2024 г. регистрираните по ЗДДС предприятия по смисъла на Закона за счетоводството трябва да декларират данни от текущата си счетоводна отчетност за наличните парични средства в касите, размера на вземанията, вкл. от предоставени заеми от собственици, физически лица, работници, служители, лица наети по договор за управление и контрол и..

публикувано на 30.07.24 в 09:37
Жечо Станков

Жечо Станков: Бизнесът ще бъде подпомогнат за високите цени на тока

Бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока до края на годината. 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това каза за БНР Бургас депутатът Жечо Станков. Той припомни, че предложението за облекчаване на бизнеса на коалицията ГЕРБ-СДС и на..

публикувано на 29.07.24 в 15:25