Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Непреходна красота: какво трябва да включва ежедневната ни рутина в зряла възраст?

Снимка: Freepik

Когато навлизаме в зряла възраст, често започваме да се притесняваме, че изминалото време започва да си личи. Ако искаме да запазим своята красота, е изключително важно да възприемем навици, които подобряват цялостното ни благосъстояние. Интегрирането на балансирана диета, поддържането на добра хидратация, използването на подходящи продукти за грижа за кожата и косата, редовните физически упражнения и позитивните социални контакти са ключови компоненти на жизнения и здравословен живот.

Ето някои полезни съвети, които ще ви помогнат да включите тези елементи в ежедневието си.

  • Балансирано хранене: основата на доброто здраве

Храненето е основен източник на енергия и ценни вещества, които са необходими за всички жизнени функции в човешкото тяло. И макар в днешно време да съществуват различни видове хранителни добавки, които да подпомагат дефицитите, тези вещества все пак най-добре се усвояват посредством храната. Ето защо балансираният хранителен режим е ключов за доброто здраве не само на кожата, но и на цялото ни тяло.

  • Протеини

Протеините са градивните елементи на нашето тяло. Те играят жизненоважна роля в изграждането и възстановяването на кожните тъкани и косата, но също така са източник на енергия. Включете в диетата си нетлъсто месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения и ядки, за да сте сигурни, че получавате достатъчно протеини.

  • Цинк

Цинкът подпомага заздравяването на увредените тъкани, което е от решаващо значение за поддържането на здрава кожа. Той също така поддържа структурата на космените фоликули, запазвайки целостта на вашата коса. Включете в менюто си богати на цинк храни като месо, морски дарове, бобови растения, пълнозърнести храни, семена, ядки, млечни продукти и черен шоколад.

  • Желязо

Желязото е неразделна част от дейността на антиоксидантите в кожните клетки, които предпазват от увреждане и поддържат здрава кожа. Добри източници на желязо са продукти като червено месо, пилешко, морски дарове, боб, спанак и обогатените с желязо зърнени храни.

  • Селен

Селенът играе роля за подобряване структурата на косата. По този начин тя става по-силна и не толкова склонна към накъсвания и цъфтеж. Бразилските орехи, морските дарове, яйцата и слънчогледовите семки са отлични източници на селен.

  • Витамини А, В, С и D

Тези витамини предотвратяват стареенето на кожата, допринасяйки за цялостното ѝ здраве, и подхранват космените фоликули. Витамин А се съдържа в морковите, сладките картофи и листните зеленчуци като спанак, лапад и кейл. Витамин В е в изобилие в пълнозърнестите храни, месото и млечните продукти. Цитрусовите плодове, ягодите и чушките са богати на витамин С, а витамин D се набавя предимно чрез излагане на пряка слънчева светлина и обогатени храни.

  • Хидратация: ключът към красивата кожа и коса

Вторият важен стълб на красотата в зряла възраст е добрата хидратация. Приемането на достатъчно количество вода всеки ден е от решаващо значение за поддържането на вътрешния баланс на кожата и функциите на тъканите. Освен това тя прави косата ви по-здрава и подпомага растежа ѝ. Стремете се да пиете поне между 6 и 8 чаши дневно, за да поддържате кожата си хидратирана, еластична и сияйна.

  • Подходяща грижа за кожата и косата

Следващата стъпка е подходящата ежедневна козметична грижа. Търсете продукти, които включват естествени антиоксиданти, често срещани в етеричните и растителните масла. Те помагат за неутрализиране на свободните радикали, като по този начин поддържат кожата млада и жизнена. Освен това предпазват косата от вредни въздействия и влиянието на околната среда. Неоспорими са ползите от приложението на био козметика за коса и тяло. Тя се произвежда от висококачествени суровини, отгледани по биологичен начин - без агресивни химикали и пестициди. Органичните продукти са отличен избор за зрялата кожа, тъй като предлагат нежна естествена грижа и същевременно не съдържат вредни синтетични съставки.

Включете в рутината си ревитализиращи продукти, които съдържат растителни и етерични масла. Те са богати на антиоксиданти и хранителни вещества, които помагат в борбата със свободните радикали и поддържат жизнеността на кожата. В същото време помагат за възстановяването на кожата и косата от оксидативния стрес, на който са подложени в ежедневието.

Други подходящи съставки, които можете да изпробвате са витамини А и Е, протеини, минерали и мастни киселини. Тези хранителни вещества поддържат здравето на кожата, стимулират производството на колаген и еластин и помагат за поддържане на младежкия вид.

  • Физическа активност за добро здраве

Може би този съвет е изненадващ в статия на тема красота. Истината обаче е, че редовната физическа активност е полезна не само за цялостното здраве, но и за кожата и косата. Упражненията засилват кръвообращението, което помага за подхранването на клетките в цялото тяло, като ги поддържа жизнени. Заложете на умерените физически упражнения, ходене, каране на колело или йога.

  • Богат социален живот и положителни емоции

За финал няма как да пропуснем факта, че положителните емоции оказват значително влияние върху външния вид и жизнеността ни. Упражнявайте дейности, които ви носят радост, независимо дали това е време, прекарано с любими хора, четене на хубава книга или друго любимо занимание.

Поддържането на активен социален живот и създаването на положителни преживявания са основополагащи за нашето психическо и емоционално благополучие. Общуването с хора, които намираме за интересни и приятни, както и здравословните взаимоотношения, осигуряват емоционална подкрепа и намаляват стреса. А това от своя страна се отразява благоприятно не само на качеството на живот, но също така би могло да сътвори чудеса за кожата и здравето ни.

И така, ако искате да запазите своята жизненост и красота в златните си години, не забравяйте, че те започват винаги от начина на живот. Включването на няколко малки навика в ежедневието може значително да подобри както начина, по който се чувствате, така и външния ви вид. Съсредоточете се върху балансирана диета, богата на основни хранителни вещества, поддържайте добра хидратация, избирайте подходящи продукти за грижа за кожата и косата, бъдете активни и поддържайте положителни социални контакти.

Тези практики не само допринасят за физическото здраве, но и насърчават психическото и емоционалното благополучие, което води до по-жизнен и пълноценен живот в зряла възраст. А какво по-хубаво от това да посрещнем изминаващото време с грация и оптимизъм!


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Електронна музика в парк "Росенец" - втори ден на Sun Tribe Open Air

Днес продължава петнадесетото издание на безплатния фестивал на открито Sun Tribe Open Air. Фестивалът за електронна и транс музика се провежда в парк "Росенец“.  Програмата в двата фестивални дни включва диджеи и изпълнители в най-разнообразни музикални стилове.Втората вечер както и досега е посветена на качествената транс музика като публиката..

публикувано на 27.07.24 в 08:25

Започва фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа"

На централния площад в Малко Търново в 10 часа започва фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..

обновено на 27.07.24 в 08:10

Диана Фъртунова обича да експериментира в рисуването и кулинарията

Диана Фъртунова   е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и  логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ.  Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти.  Издала е..

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Крафт бира с вкус на пица и ванилия предлага петия фестивал в Минералните бани

18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..

обновено на 20.07.24 в 16:53

Фестивалът на виното продължава и през уикенда

На десето място   по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място .  Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..

публикувано на 20.07.24 в 15:28

Бургазлийка е двойна шампионка на световно първенство по танци

16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 14:40

Над 40 винарни от цял свят пристигат в Бургас

12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas  обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града.  Фестивалът се провежда в..

обновено на 19.07.24 в 11:24