Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас разширява границите на града

Снимка: ФБ/Димитър Николов

Общинските съветници в Бургас дадоха старт на процедура за урегулиране на нови терени, както и на правила за застрояване в новия квартал “Мадика”. Целта е той да се превърне в модерен европейски квартал. Ще има нови четирилентови улици с велоалеи и достатъчно озеленяване, с детски зони за игри и спорт. Същият подход ще бъде приложен и в района, в близост до Северния обход, където ще се обособи другият нов квартал “Хоризонт”. Там ще бъде реализиран и проект за Студетски кампус. Край Гробищния парк ще бъде изградена ограда и ще има улично осветление.

С решенията от последното заседание на общинските съветници Бургас ще има новата регулация, защото ще се разширят границите на града. Това ще предостави възможност на собствениците и инвеститорите да реализират своите инвестиционни намерения. По отношение на вече съществуващите сгради в квартал „Мадика“ Николай Цоцомански от Дирекция „Устройство на територията“ се наложи да разясни:

„Трябва да излезем пред инвестиционната инициатива. В засегнатите имоти нито един от тях няма виза за проектиране, няма строително разрешително. Затова трябва да има един Подробен устройтвен план, който да даде ясни правила за продължаване на развитието на града, в частност на тази местност „Мадика“ и на територията, която миналата година се наложи да решаваме екстремно възникнали проблеми, свързани с бързия темп на строителство. Като част от общинската администрация ние няма да бавим нито ден разработването на тези проекти. “

Кметът Димитър Николов посочи мотивите за промените в границите и важните градоустройствени решения:

„Градът се развива, това е територия, която е повече от 500 дка. В момента тя е нива, нищо не е построено на тази територия. Ние сме ограничени от едно индустриално строителство, кварталът трябва да се разграничи от индустриална зона.  С новите правила се отделя промишлената зона от жилищната с широк зелен пояс. На главния път, в зоната на бившето АПК ще бъде изградено ново кръгово движение, а входната табела на Бургас ще бъде преместена там. 

Ще бъдат осигурени нови четирилентови улици с велоалеи и достатъчно озеленяване, с достатъчно места за детска игра и спорт, но и най- вече с мисъл за тези, които ще живеят в този квартал. Същият подход ще бъде приложен и на други територии, в близост до Северния обход, където ще се обособи другият нов квартал “Хоризонт”. Там ще бъде реализиран и проекта ни за Студетски кампус. “

Освен това Община Бургас придоби собствеността на част от трасето на републиканския път Варна-Обзор-Слънчев бряг-Бургас, обясни кметът, вносител на докладната:

„Това е едно трасе, което Община Бургас желае да го придобие, за да няма повече въпроси това АПИ ли го стопанисва или Общината. Става дума за трасето от Северния обход (т. нар. “Тромпет”) и входа на Бургас. Това ще ни позволи да го поддържаме, асфалтираме, изградим улично осветление и ограда покрай сервитута на Гробищния парк, така че да носим отговорността за този важен участък, за да няма повече никакви спорове.“

Общинският съветник Георги Манев даде и кратко предложение:

„Огледайте всички терени, за да могат да се изградят пътища, където е необходимо.“

Общината поиска от държавата и имотите в близост до бул. “Мария Луиза” от страната на железопътната линия. Идеята е да се облагороди  пространството в тази част от кв. “Възраждане”, като се изградят удобни паркинги. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МЗХ: Утре изплащаме 200 млн. лв. по "украинската помощ"

Утре  земеделските производители ще получат 200 млн. лв. по  т. нар украинска помощ, съобщават от Министерството на земеделието .  Това е първата част от дължимата сума по тази помощ, вече има решение на Държавен фонд "Земеделие" за изплащане на парите, а до Европейската комисия е изпратена нотификация за цялата сума в размер на 325 млн. лв. От..

публикувано на 09.10.24 в 19:37
снимката е илюстративна

Заради вятър, отмениха демо тура с катамаран до Истанбул

Отменя се планираното пътуване между 11 и 14 октомври на демо тура с катамаран Бургас-Истанбул-Бургас, съобщават организаторите. Причината е метереологичната обстановка и силните северни ветрове. Според тях,  дължината и интензитетът на вълните в Черно море ще повлияят сериозно на комфорта и безопасността на пътниците по време на петчасовото морско..

публикувано на 09.10.24 в 17:01

Проверки за фалшив алкохол в Бургас

42 заведения са били проверени в градовете София, Пловдив, Русе, Благоевград, Стара Загора, Велико Търново, Варна и Бургас, съобщават от Комисията за защита на потребителите. Проверките са били съвместни с МВР и проведени за периода  от 10 до 30 септември 2024 г.   Сред установените 12 нарушения са били  липса на категоризация на обекти,..

публикувано на 09.10.24 в 10:40

Нов ръст на разрешенията за наемане на работа на непълнолетни

Тенденцията за ръст на наетите непълнолетни продължава и през 2024 г., показват данните на „Главна инспекция по труда“ . Дадените от Агенцията 15 100  разрешения  са с почти 1900 повече спрямо 2023 г.. Най-много са те в Бургас, Варна, София, Пловдив, София област, Добрич, Благоевград, Русе. Непълнолетните се наемат най-вече в хотелиерството,..

публикувано на 08.10.24 в 15:45

Нужна е подготовка преди плуване в морето, съветва спасител

Предварителна подготовка на тялото и плуване хоризонтално на брега, са препоръките на спасителите за октомврийското море. Водата е около 20 градуса и тялото трябва да се подготви, за да не изпадне в шок, каза дългогодишния спасител и концесионер на плаж "Крайморие" – Николай Димиров. " Това, че са добри плувци не им дава сигурност, защото..

публикувано на 08.10.24 в 14:59

Преудстои извънреден прием на проекти за подпомагане на стартиращи предприятия

От 15 октомври започва извънредна сесия на проекти за подпомагане на стартиращи предприятия. Допустими участници са физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, до 3 години преди датата на кандидатстване, които отговарят на условията за микро- или малък бизнес, екипи от минимум две физически лица, както и ученици от Бургас, на възраст..

публикувано на 08.10.24 в 10:27
Илия Проданов

Илия Проданов: Зърнопроизводителите са в протестна готовност заради "украинската помощ"

Фермерите ще получат цялата предвидена сума - 325 милиона лева, за второто полугодие по споразумението за негативното икономическо въздействие на войната в Украйна, познато като "украинска помощ". Това съобщи ресорното ведомство след среща на министър Георги Тахов с браншовите организации. Срещата продължи повече от  2 часа и половина.  Министър..

публикувано на 08.10.24 в 08:27