Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кражбите на плажа: Какви са прийомите на джебчиите и как да се предпазим?

Снимка: BGNES

В разгара на лятото хиляди плажуващи отморяват на ивицата. От тяхното разпускане обаче се възползват крадците, които и тази година не пропускат да съчетаят ходенето на море с... отмъкването на различни вещи от разсеяния поглед на почиващите. 

По централните плажове джебчиите крадат основно мобилни телефони, смарт часовници, портмонета, златни накити - всичко, оставено без надзор в раници, чанти, близо до хавлии и шезлонги. Те са изключително изобретателни и използват намалената бдителност на собствениците, докато те хапват в заведенията или докато остават без надзор личните си вещи, като се разхлаждат във водата. Това съобщи за Радио Варна главен инспектор Живко Костадинов, началник на сектор „Престъпления против собствеността“ към Областната дирекция на МВР във Варна. 

Сред крадците по плажовете  тази година са и "гастрольори" от страната и чужбина, като чужденците са предимно от съседни страни. Въпреки тяхната изобретателност, като например да се крият с хавлии и чадъри, докато извършват кражбата, униформените в Областната дирекция на МВР отчитат спад на извършените кражби спрямо миналата година. 

Да не оставяме на видно място в колата ценни предмети, лаптопи, фотоапарати, раници и други вещи, които биха подействали като магнит за крадците, ни съветва гл. инсп. Костадинов. Не бива да демонстрираме, че разполагаме с големи суми пари, докато сме на бара или на плажа, а при възможност - да не носим големи суми или ценности, ни съветва още специалистът. 

Когато паркираме в близост до плажовете, трябва да имаме едно наум, че джебчиите често използват т. нар. "тапа" за автомобилите, която не позволява колата ни да бъде заключена, въпреки че ни се дава сигнал, че сме направили това. 

С гл. инсп. Живко Костадинов разговаря Доротея Николова:



По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП напомня: При плащане в 14-дневен срок, се спестяват 20% от стойността на акта

Много от собствениците на санкционираните търговски обекти за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности предпочитат да не обжалват наложените актове, а да ги заплащат веднага. По този начин освен че в републиканския бюджет постъпват директно значителни суми, бизнесът също печели като се възползва от законовата възможност при..

публикувано на 01.08.24 в 16:47

Община Бургас ще подпомогне финансово стартиращи предприятия

От днес започна приемането на проекти по програмата на Община Бургас за подпомагане на стартиращи предприятия. Тя е насочена към микро или малки фирми, физически лица или екипи от минимум две физически лица, както и ученици от Бургас, които са на възраст над 16 години. Проектите трябва да се реализират за първи път на територията на..

обновено на 01.08.24 в 15:22

Тома Белев: Наредбата за къмпирането трябва да бъде заличена

Изготвянето на наредбата за къмпиране отново разбуни духовете. От Българското кемпер общество (БКО) изпратиха остро писмо, с което информират, че на проведеното на 24 юли заседание на работната група към МРРБ не е била отправена покана към експертните организации. БКО настояват за ясно дефиниране на местата за къмпиране, облекчен режим за..

публикувано на 01.08.24 в 13:46

Бургас разширява границите на града

Общинските съветници в Бургас дадоха старт на процедура за урегулиране на нови терени, както и на правила за застрояване в новия квартал “Мадика”. Целта е той да се превърне в модерен европейски квартал. Ще има нови четирилентови улици с велоалеи и достатъчно озеленяване, с детски зони за игри и спорт. Същият подход ще бъде приложен и в района,..

публикувано на 31.07.24 в 15:36
архив

Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие (ОБНОВЕНА)

Представители на лозаро-винарската камара в Поморие ще протестират срещу наредба на Министерството на финансите от 2023-та година. Тя ги задължава веднъж да претеглят събраното грозде директно в лозовите масиви, а втори път да го претеглят на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Ако има несъответствие в килограмите..

обновено на 31.07.24 в 09:22

Контролът върху стоките с висок фискален риск ограничава сивия сектор

От НАП изпратиха до БНР Бургас отворено писмо във връзка с днешния протест в Бургаска област на лозари и винопроизводители. П убликуваме го без редакторска намеса: Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие „ В отговор на обявените протестни действия от страна на лозари и винопроизводители, Националната..

публикувано на 31.07.24 в 09:08

МЗХ определи ставките по три еко схеми за Кампания 2023 г.

Определени са ставките по три еко схеми за Кампания 2023 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Размерът на плащането по еко схема за биологично земеделие (селскостопански животни) е 699.88 лв. на хектар (ха). Подпомагането по еко схемата за екологично поддържане на трайните насаждения е 224.00 лв. на хектар за поддържане на..

публикувано на 31.07.24 в 09:00