Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Поморие отхвърли предложението за актуализация на бюджета


Предложението за актуализация на бюджета на Община Поморие не беше прието от местния парламент през седмицата. Един от мотивите за промените, които посочват от администрацията е, че са завишени приходите от събираемостта на част от данъците. Междувременно са възникнали непредвидими разходи. „В момента имаме към 67 % изпълнение на бюджета, а сме едва 2-ри август. Например данъкът върху недвижимите имоти е с около 300 000 лв. отколкото предвиденото към момента. Отделно данък върху превозните средства е с около 100 000 лв. повече. „Чистота Поморие“ има около 170 000 лв. повече, а няма право да разпределя дивидент“, обясни кметът на Поморие Иван Алексиев.

Предложената актуализация на бюджета е с около 156 000 лв. „На фона на 60 млн. лв. бюджет годишен, тук става въпрос за едни 156 000 лв. Не можело да се приеме актуализацията, защото не били предвидени за населените места. Със 156 000 лв. какви населени места?“, коментира кметът. Сред разходите, които са били предвидени в актуализацията на бюджета, но няма да се случат са закупуването на 5 климатика за пенсионерските клубове, слънцезащитно съоръжение в детската градина в Ахелой и ремонт на двора на детска градина „Веселушко“ в Поморие.

В своя позиция, общинските съветници, гласували „против“ актуализацията на бюджета, посочват своите аргументи. Според тях: „Посочените проекти за финансиране в актyализацията са с още неприключен срок за подаване на документи/избор на изпълнител или пазарни консултации. Финансирането за тях ще бъде нужно след месеци“. Те посочват като пример ремонта на дворното пространство ДГ „Веселушко“, аз което не е избран изпълнител. Друга тяхна критика е, че се чувстват принудени да гласуват актуализацията в цялост, без да се даде възможност за отпадане или корекция на част от разходите. Те посочват като пример командировки на стойност 15 000 лв. и три рекламни табели за 7000 лв. Друг проблем, според тях е начинът на подаване на докладните записки в последния възможен момент към Общинския съвет.

Според кмета на Поморие Иван Алексиев, общинските съветници са гласували „против“ заради популизъм. „Първо, практика е в Община Поморие преди всяка сесия и преди комисиите, председателят на Общинския съвет казва до кога приема докладни от Общинска администрация. Ако комисиите започват в сряда или четвъртък, до петък се приемат докладните. Веднага се пращат докладните и общинските съветници имат събота, неделя, понеделник, да се запознаят спокойно с докладните. Не сме внасяли в последния момент докладни. В последния момент докладни се внасят, когато се отнася за европроект и гоним срокове. Това е първата неистина, която казват тези съветници“, коментира той.

Относно другите критики, Алексиев обясни, че към момента няма нито един проект, който да се реализира след 2 или 5 месеца. „Ние имаме точки в дневния ред, които са свързани с европроекти, по които тепърва ще кандидатстваме. Тук имаме за читалищните дейци, на които им предстои пенсиониране, да им осигурим парите за допълнителното им възнаграждение, което е след пенсиониране. Те това го отхвърлиха“, допълни кметът. Относно парите за командировки, той обясни те са били предназначени за участие в две туристически борси през есента в Лондон и в Париж. „Ние сме платили щандовете, тепърва ни предстоят пътни, дневни, нощувки на хората, които ще отидат и ще има отчет. Вътре е включена и една командировка на експерта ни по образование, който беше на международна конференция и поканен на РУО да участва в тази конференция, за да черпим опит и от Европа. Имаме и една командировка, която е свързана с наш побратимен град от Турция. Те ме поканиха със зам.-кметовете ми да им гостуваме – за пътни и за дневни.  Див популизъм от тяхна страна. Приказките си остават, но това, което се направи се вижда от хората“, коментира Алексиев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП напомня: При плащане в 14-дневен срок, се спестяват 20% от стойността на акта

Много от собствениците на санкционираните търговски обекти за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности предпочитат да не обжалват наложените актове, а да ги заплащат веднага. По този начин освен че в републиканския бюджет постъпват директно значителни суми, бизнесът също печели като се възползва от законовата възможност при..

публикувано на 01.08.24 в 16:47

Община Бургас ще подпомогне финансово стартиращи предприятия

От днес започна приемането на проекти по програмата на Община Бургас за подпомагане на стартиращи предприятия. Тя е насочена към микро или малки фирми, физически лица или екипи от минимум две физически лица, както и ученици от Бургас, които са на възраст над 16 години. Проектите трябва да се реализират за първи път на територията на..

обновено на 01.08.24 в 15:22

Тома Белев: Наредбата за къмпирането трябва да бъде заличена

Изготвянето на наредбата за къмпиране отново разбуни духовете. От Българското кемпер общество (БКО) изпратиха остро писмо, с което информират, че на проведеното на 24 юли заседание на работната група към МРРБ не е била отправена покана към експертните организации. БКО настояват за ясно дефиниране на местата за къмпиране, облекчен режим за..

публикувано на 01.08.24 в 13:46

Кражбите на плажа: Какви са прийомите на джебчиите и как да се предпазим?

В разгара на лятото хиляди плажуващи отморяват на ивицата. От тяхното разпускане обаче се възползват крадците, които и тази година не пропускат да съчетаят ходенето на море с... отмъкването на различни вещи от разсеяния поглед на почиващите.  По централните плажове джебчиите крадат основно мобилни телефони, смарт часовници, портмонета, златни накити -..

публикувано на 01.08.24 в 12:05

Бургас разширява границите на града

Общинските съветници в Бургас дадоха старт на процедура за урегулиране на нови терени, както и на правила за застрояване в новия квартал “Мадика”. Целта е той да се превърне в модерен европейски квартал. Ще има нови четирилентови улици с велоалеи и достатъчно озеленяване, с детски зони за игри и спорт. Същият подход ще бъде приложен и в района,..

публикувано на 31.07.24 в 15:36
архив

Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие (ОБНОВЕНА)

Представители на лозаро-винарската камара в Поморие ще протестират срещу наредба на Министерството на финансите от 2023-та година. Тя ги задължава веднъж да претеглят събраното грозде директно в лозовите масиви, а втори път да го претеглят на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Ако има несъответствие в килограмите..

обновено на 31.07.24 в 09:22

Контролът върху стоките с висок фискален риск ограничава сивия сектор

От НАП изпратиха до БНР Бургас отворено писмо във връзка с днешния протест в Бургаска област на лозари и винопроизводители. П убликуваме го без редакторска намеса: Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие „ В отговор на обявените протестни действия от страна на лозари и винопроизводители, Националната..

публикувано на 31.07.24 в 09:08