Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Рандева: По-малко са кражбите тази година на мобилни телефони

Въведената система за видеонаблюдение помага за бързото разкриване на извършителите

Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото местни плажуващи и гости от вътрешността на страната отмарят  край морето. От тях обаче се възползват крадците, които и тази година са особено изобретателни в кражбите, каза за БНР Бургас говорителят на областната дирекция на полицията Цветелина Рандева.

Какво се краде най много?

„Ами това, което се намира в плажните чанти, най-вече това са аксесоари, плажна козметика, диоптрични очила, книги за четене и естествено мобилни телефони, които се намират вътре, плюс ценни вещи, оставени на брега, докато хората са в морето. Понякога дори се крадат и банкови карти, защото дамите имат неблагоразумието към тях да са оставили и записан пин кода. Тогава именно последваща верижна реакция, защото се извършва теглене на пари от въпросните банкови карти.

Трайна тенденция е кражбите да се извършват на пренаселените плажни ивици, например тази на Слънчев бряг.


Тук имаме и разделение в часовете, през деня са стандартните летуващи, когато се забележи, че примерно двойка или по-голяма компания влиза в морето без да оставила надзор на своите лични вещи и плажни чанти, минавате и на случайния принцип се взема това, което грабна да го кажем най така класически окото на въпросния крадец. Втората категория са нощните кражби, когато се извършват така наречените нощни къпания, събличат се плажуващите и влизат във водата, оставят дрехите си и имуществото си без надзор, било то на плажни шезлонги или в будките на спасителите, а това са двете места, проверявани от крадците. Този тип кражби са основно на ниска себестойност, като изключим мобилната техника, която се намира вътре. Прави впечатление, че фотоапаратите и видеокамерите не са сред крадените вещи, но то си има и логично обяснение. Те влязоха в света на мобилните телефони, така че самият мобилен телефон представлява три апарата в един. Проблемът опира до това, че основно са атакувани от крадците чужденци, които носят скъпи телефони и оттам себестойността на тази кражба за тях специално е по-висока, като изискват издаване на служебна бележка, която да представят пред застрахователите в собствените си страни.

Тук да припомня и за случаите, които от предишни години бяха познати – при обявяване от чужденци на вещ за открадната, а всъщност се оказва при проверка, че тя се намира в ръчния им багаж, което се установява от служителите на Граничен контрол при напускане на страната.

А каква е възрастта на извършителите на кражбите на плажа?

Възрастта им е до 25 години, по-голямата част от тях са от малцинствен произход. Извършват се с цел сдобиване за много кратко време с по-голямо финансово обогатяване. Лесно се разкриват вече кражбите, защото самите мобилни телефони не са като едно време, когато бяха съвсем бих казала допотопни на фона на тези, които са в момента. Знаете, че по-скъпите апарати разполагат с джипиес, така че в момента, в който се индикира от страна на полицията интерес, мобилните оператори предоставят възможност в рамките на метър до метър и половина за установяване на откраднатата вещ. Това изключително улеснява и извършената полицейска дейност по издирване на вещта и предоставените обратно на собственика. Но в крайна сметка това е процес, който ангажира голям човешки ресурс от страна на служителите по разследване, така че, ако не се извършва, било истина. Но бих казала, че този тип кражби като цяло все пак са минимален процент на фона на предишни години.

Обяснявам го и с въведената система за видеонаблюдение, на територията на курортните селища не само в Слънчев бряг, което и препятства изключително много извършителите. Чрез видеонаблюдението се прави и лицево разпознаване, а така се установява много бързо кой е извършителят и къде се намира, и бива задържан.

Паралелно с плажните кражби се извършват и домови. Отново имаме две категории. Първите са случайните крадци, които при разхождане по бургаските улици забелязват, че е забравен притворен прозорец или има балконска врата, която е обезопасена единствено и само с противокомарна мрежа. Влиза се чрез прескачане, особено при приземните етажи. Извършването на кражбата е  отново на случаен принцип. Целта е  вземането на предмети с висока стойност или златни бижута, или налични пари в дома. Нещо, което може да бъде изнесено се набива на очи. Втората категория крадци са по-опасни, защото те са предварително наясно какво трябва да вземат от определено жилище. Влиза се и се краде единствено и само тази вещ, а всъщност всичко останало остава на заден план. Както вече в предходен разговор по темата коментирах - мрежите срещу комари не предпазват от крадци, а само от комари“, уточни Цветелина Рандева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на пожарната безопасност стартира в Бургас

Професионалният празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР е на 14 септември. По този повод пожарната в Бургас организира мероприятия през цялата седмица. До 15 септември има дни на отворените врати в сградата на РДПБЗН-Бургас. Демонстрация на пл. „Конт Андрованти“ пред сградата на община..

публикувано на 10.09.24 в 11:29
Снимката е илюстративна

Апартамент изгоря в Бургас

Снощи около 00:25 часа е получено съобщение за пожар, възникнал в частно жилище на кооперация в бургаския квартал "Сарафово".  Апартаментът е на третия етаж в кооперация на ул. "Рибарска" №2 , като в него е живял 38-годишен мъж.  По негови данни огънят възникнал в кухненския кът, откъдето бързо се разпространил и опожарил апартамента.  От инцидента са..

публикувано на 10.09.24 в 08:14

Остава в ареста айтозлия, обвинен в блудство и грабеж

Апелативният съд в Бургас наложи мярка за неотклоние "задържане под стража" спрямо айтозлия, обвинен за блудствени действия и грабеж.  Случаят е от 29 август тази година в близост до ЖП гарата в Айтос, когато мъжът откраднал мобилен телефон и други вещи, притежание на непълнолетно момче. Деянието е извършено в съучастие с друг мъж. След това..

публикувано на 09.09.24 в 16:03

67 жп релси са били откраднати от района между гарите Сливен и Гурково

67 железопътни релси са били откраднати от района между гарите Сливен и Гурково, съобщават от полицията. Двама са арестувани по случая.  Откраднатите релси са нови и са оставени по протежението на железопътната линия в случай, че се наложи в участъка да се подменя повредено трасе. Първите сигнали за изчезнали релси са подадени в полицията в Сливен в..

публикувано на 09.09.24 в 12:48
Снимката е илюстративна.

Автобус на градския транспорт блъсна 70-годишна пешеходка в Бургас

Автобус на градския транспорт е блъснал 70-годишна пешеходка на кръстовището на бургаските улици "Цар Петър" и "Иван Вазов", съобщи бургаската полиция.  Жената, която е пресичала правилно, е с фрактура на дясната ръка и е била прегледана в болница, но е отказала хоспитализация. Инцидентът е станал на 7 септември около 16:20 часа, когато 57-годишният..

публикувано на 09.09.24 в 09:52
Една от катастрофите през почивните дни стана на ул.

14 кражби, 13 престъпления, 10 катастрофи и три пожара за 4 дни в Бургаско

14 кражби, 13 престъпления, 10 катастрофи и три пожара е регистрирала полицията в област Бургас през последните четири дни на изминалата седмица, включващи дългия празничен уикенд. Разкрити са 33 престъпления и са образувани 21 бързи производства, съобщи областната дирекция на МВР тази сутрин. В катастрофите са пострадали 11 души, повечето..

публикувано на 09.09.24 в 09:16

Двама пострадаха при пожар в жилищна кооперация в Ямбол

Пожар пламна рано тази сутрин в жилищна кооперация в центъра на Ямбол. Пострадали са 68-годишна жена и 35-годишният й син, двамата са настанени са за лечение в областната болница.  Сигналът за пожар на последния етаж в шестетажната  кооперация на пл. „Освобождение“ е подаден  малко след 5 часа тази сутрин. На място са изпратени три противопожарни..

публикувано на 09.09.24 в 09:00