Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Руменова:

Задължително е сервитьорите да отварят бутилките пред клиентите

Сервитьорите в заведенията са длъжни да отварят бутилките на поръчаните от клиентите безалкохолните напитки, бира и вино пред тях. Изискването е посочено в наредбата за категоризиране на заведенията и е валидно за всички подобни туристически обекти, независимо от определените им вид и категория. Това каза създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Мотивите са свързани с осигуряването на безопасността за здравето на клиентите при спазване на хигиенните изисквания. Когато говорим за алкохол пък, клиентът трябва да може да се увери, че бутилката е с бандерол, че напитката не е разредена и т. н., обясни тя. Отварянето на бутилката пред клиента гарантира също така запазване качествата на продукта, както и напитката да остане охладена по-дълго.

„Получихме един сигнал на клиент на заведение, който сподели с нас, че при отварянето на менюто е видял реклама на безалкохолна напитка и послание, че може да спечели, ако има определен символ под капачката. Поръчал си тази напитка, обаче му я донесли отворена. Той така и не разбрал дали печели, или не“, разказа Руменова и отправи предупреждение към хората да настояват бутилките да се отварят пред тях, каквото е изискването и на закона. 


По публикацията работи: Нина Рангелова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шефът на "Морска администрация" -Бургас е назначен за зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев по предложение на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, считано от днес кдп Живко Петров е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията. Живко Петров е магистър по корабоводене във ВВМУ „Н. Вапцаров“, Варна. От март 2022 г до момента, както и от 2007 г до..

публикувано на 11.09.24 в 20:01

Рестрикции в общините Средец и Карнобат заради огнище на шарка по овцете в Ямболско

Институциите вземат превантивни мерки за недопускане на шарка по дребните преживни животни в област Бургас след констатираното огнище на заболяването сред 135 овце в обект в ямболското село Войника.  В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място.  Всички..

публикувано на 11.09.24 в 16:34

Нов градски парк обособяват в местност "Кория" в Приморско

Новата атракция в Приморско ще бъде обвързана с природата и ще предостави на хората възможност за отдих. Чувството ще бъде като да си в гората, само че в града, уточни кметът на морската община Иван Гайков. За зелената атракция ще се използва местността Парк „Кория“.   Още тази година започваме трасирането, обособяването на алеи и..

публикувано на 11.09.24 в 08:00
Георги Тахов

България поиска средства от земеделския резерв на ЕС заради щетите от сушата и пожарите

България поиска активиране на средства от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата, съобщи Министерството на земеделието. Страната пострада сериозно през месеците юли и август и от неконтролируеми пожари, влошени от климатичните условия, като високи температури и дълъг период на засушаване – е заявил министърът на..

публикувано на 10.09.24 в 14:35

Здравният туризъм привлича все повече хора с пост Ковид синдроми

Полетната и визовата политика са сред приоритетите, по които трябва да работи страната ни за развитието на СПА туризма у нас. Активността на общините също е от голямо значение, тъй като имаме скрити резерви в медицинския туризъм. Това стана ясно по време на Единадесетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се..

публикувано на 09.09.24 в 17:52

Община Созопол поиска от държавата вълнолома и кейовата стена към о-в „Св. Св. Кирик и Юлита“

През следващите години между ЮНЕСКО и България предстои работа по два проекта. Това са създаването на категория 2 Регионален център за подводно и световно наследство в Созопол и изграждането на световен център за изкуства на о-в „Св. Св. Кирик и Юлита“. Това стана ясно по време на среща между министъра на туризма Евтим Милошев и помощник-генералния..

обновено на 09.09.24 в 15:06

Бургас посреща уикенд посветен на здравето

Поредният септемврийски уикенд кани всички гости на Бургас, като ф окусът е върху най-важното – здравето.  В Експозиционен център „Флора“ ви очаква фестивалът „Здравей, здраве“,  който ще ви запознае с всички новости от сферата на здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Фестивалът ще..

публикувано на 09.09.24 в 12:44