Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певецът в спомените на колегите и приятелите

Георги Найденов-Гого - благородникът с голямо сърце (ВИДЕО)

На 6 август изпълнителят на "Бургаски вечери" щеше да навърши 75 години

5
Снимка: БТА


Повече от половин век песента „Бургаски вечери“ е музикална визитка на Георги Найденов. Времето я превръща и в химн на Бургас. На днешния 6 август се навършват 75 години от рождението на изпълнителя, когото свързваме с групите „Тоника“, „Домино“ и „Фамилия Тоника“.

Началото за Гого е с ученическата група „Корали“, разказва певецът в интервю за БНР, запазено в "Златния фонд":

"Моят съученик Иван Коларов, когато направихме нашата китарна група по образец на тогавашните "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс", той беше първия, едва на 18 години, който каза-ако ние не създадем собствена наша музика, ние ще бъдем обикновени имитатори. И тогава той написа "Бургаски вечери"."


През 1969 година Георги Найденов става част от естрадния оркестър към Културния дом на транспорта, с ръководител легендарния Стефан Диомов. Там среща своята житейска половинка Ева Найденова, която разказа:

"Историята е такава-аз вече бях в "Тоника" като солистка може би повече от година при Диомов, точно тук, където е сега Автогара Юг, имаше репетиционни. Бях завършила 11 клас, годината 1 970, спомням си точната дата 23 септември. Диомов доведе Гого, Яким и Георги Белчев, китарист и ги представи като новото попълнение към "Тоника". 21.30-22 часа трябваше да си бъда вкъщи, имах вечерен час, баща ми ме чакаше на гарата. 

Гого дойде да ме изпрати и ме целуна на гарата. Така ни тръгна и животът на път."

Следват стотици концерти, златни български песни, награди и голямата обич на публиката с "Тоника СВ". Милица Божинова се връща към най-ранните си спомени за Гого:

"Толкова работлив и ентусиазиран човек не съм виждала като него и разбира се, като Стефан Диомов. Гореше в работата си, грижеше се почти за всичко. След конкурса за "Тоника СВ", която отидохме на работа в ансамбъла, от старата "Тоника" бяха останали Гого и тенорът Иван Христов. След това остана само Гого като солист. Това, което ми направи впечатление е, че в него нямаше ревност или негативно отношение към младата група, а напротив държеше се много приятелски, много колегиално. За мен той не си е отишъл, аз имам толкова много спомени с него, както и всички мои колеги, така че продължава да си е един от нас!"


През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Красимир и Виолета Гюлмезови създават групата „Домино“, която 5 години по-късно печели II награда от конкурса "Кехлибареният славей" в Сопот, Полша. За този период музикалното семейство Гюлмезови казва:

"С него двамата бяхме основни мотори. Всяка сутрин рано бяхме в националното радио и чакахме да срещнем някой от авторите, някой от редакторите с една единствена идея да уредим запис на групата, да влезем в студио, за да можем да вървим напред в нашата музикална кариера."

"С "Домино" оставихме доста стойностни песни, музикантски издържани. "Един прозорец, който свети" беше първият запис на "Домино". Там пяхме, както се казва-на живот и смърт, всеки на границата на възможностите си като глас и се получи нещо наистина много хубаво. Друга песен е "Нощ над града" по музика на Тончо Русев и стихове на Петя Дубарова, също "Моя любов" на Стефан Димитров."

В памет на Гого е записана песента „Вместо сбогом“ в изпълнение на група „Тоника Домини“ -съпругата му Ева, Виолета и Красимир Гюлмезови.

Концерт

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от „Тоника“, „Домино“ и „Тоника СВ“ се събират, за да направят сборната формация „Фамилия Тоника“, която отново жъне огромен успех.

Гого и Ева са сред първите, които подават ръка на Тони Димитрова. Когато тя изгрява на музикалния небосклон, те вече са звезди:

"Бях 4 или 5 клас, когато си купих тяхната първа плоча. Живеех в Сливен. Една антикварна книжарница имаше, където продаваха плочи. Майка ми ми беше дала пари да си купя обувки, но аз си взех плочата. Ходих си със старите обувки, но живота ми беше песен! Още първите им песни влязоха в сърцето ми. Винаги съм имала респект към тях, после това се трансформира в приятелство, голяма благодарност. Гого беше от рядката порода благородници, усмихнати и работливи хора, почтен. Носеше много добро в себе си и когато той си отиде, си отиде много добро от тоя свят!"


През 2011 г. Георги Найденов е обявен за почетен гражданин на Бургас за изключителните му постижения в музикалното изкуство, и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на Бургас на национално и международно ниво.

И посланието на Георги Найденов:

"Обичайте българската песен! Търсете хубава българска песен, онази песен, която ще ви дари с усмивка и ще ви създаде положителни емоции. Търсете онази песен, която ще ви зареди за целия ден, а може би ще ви даде смисъл на живота и през следващите години!"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 12 000 фенове се очакват за концерта на Лени Кравиц в Бургас

Над 12 000 фена се очакват за концерта на Лени Кравиц в Бургас. Американският рок певец, музикант и продуцент идва в морския град като спирка от неговото турне  Blue Electric Light Tour.  Музикалното събитие е на  6 август  на  Морска гара .  "Blue Electric Light" е 12-ият студиен албум на изпълнителя, който преди няколко месеца навърши..

обновено на 06.08.24 в 09:20
Старинен храм

Сливенският митрополит Арсений ще отслужи света литургия в Поморие

В Поморие храмов празник отбелязва днес църквата „Преображение Господне“.  Сливенският митрополит Арсений ще отслужи от 9 часа в храма архиерейска света литургия. Характерното за този храмът е, че е най-старият по Южното Черноморие, датира от 9 век. Той е без стенописи, но в него се съхраняват над 70 икони, които са от края на XV до началото на..

публикувано на 06.08.24 в 08:00

БНР-Бургас отбелязва 75 години от рождението на Георги Найденов-Гого

75 години от рождението на Георги Найденов-Гого се навършват на 6 август. Певецът ни напусна преди 10 години, но остави след себе си забележителна музикална кариера и песни, които са в сърцата на няколко поколения българи. В един специален час по БНР-Бургас от 9 до 10 часа ще чуем емблематични песни с участието на Георги Найденов от..

публикувано на 06.08.24 в 06:58

"Мери бойс бенд" с нова песен за първия си концерт на остров Света Анастасия

Група „Мери бойс бенд“ ще изнесат първия си концерт на празника на Остров Света Анастасия-15 август. Празникът ще е двоен-тази година се навършват 10 години, откакто островът бе превърнат в туристически атракцион и заживя нов живот, а певицата Мария Мутафчиева е именичка на Голяма Богородица. Островът е свързан по някакъв начин с всеки бургазлия...

публикувано на 05.08.24 в 13:29

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ гостува в Бургас

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ е на лятно турне в България и тази вечер, 5 август гостува в Бургас. Жителите и гости на града ще се насладят на световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган в Летния театър от 21 часа.  "Тази вечер на сцената ще се случи една магия и това е магията на танца...

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Хиляди танцуваха под дъжда на SPICE Music Festival

Дъждът и силният вятър не уплашиха посетителите на SPICE Music Festival. Под чадъри и навеси, с торбички на главите и дъждобрани хората запазиха доброто  настроени и желанието да попеят с изпълнителите от втората фестивална вечер.Началото беше поставено от David Tavare, когато все още дъжд нямаше. Заваля преди изпълнението на аткрактивния Panjabi..

публикувано на 04.08.24 в 11:08

Концерт на "Фортисимо" и "Морски песъчинки" тази неделя в Летния театър

Две кръгли годишнини ще отбележи диригентът Милена Добрева с концерт в Летния театър на Бургас. Това са 20 години от създаването на вокална формация „Морски песъчинки“ и 10 години на вокален ансамбъл „Фортисимо". "Музиката в нас", ще се проведе на 4 август от 20.30 часа в Летния театър. "Излизаме всички на сцената. Дори включваме най-малките морски..

обновено на 04.08.24 в 08:55