Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на туристическия бранш:Предложеният гаранционен фонд отваря вратата за сивия сектор

Предложеният от Министерството на туризма гаранционен фонд отваря широко вратата за сивия сектор, създава възможност за въвеждане в заблуждение на потребителите, изкривява пазара и поставя в неравностойно  положение туроператорите, организатори на туристически пътувания. Около това становище се обединиха три от работодателските организации – Обединение „Бъдеще за туризма” (ОБТ), Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм”, чиито представители от началото на юли 2021 г. обсъждат текстовете за изменение на Закона за туризма.

Освен че сериозно се различават от дискутираното и одобрено съдържание от работната група, проектозаконът въвежда нов правен субект – туроператор Б, който не кореспондира с разпоредбите на Директива (ЕС) 2015/2302 относно пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги, посочват организациите в прессъобщение до медиите.

„Новият правен субект (туроператор Б) не е „организатор на туристически пакет” по смисъла на директивата, не е страна в правоотношението с потребителя в договора за туристически пакет и не е задължен към новата гаранционна схема за разлика от туроператор А. Въпреки това той е назован „туроператор” и това създава предпоставки потребителят да бъде заблуден”, коментира адв. Мария Кръстева, правен съветник на ОБТ и участник в работната група към министерството..

В предложения от министерството вариант липсват съществени изисквания към туроператор Б, като например офис, персонал, образователен ценз, отчетност за целите на данъчното облагане. „След пандемията именно браншът настояваше за въвеждане на гаранционна схема в синхрон с Директива (ЕС) 2015/2302, която ясно структурира пазара – организатор на туристически пътувания (туроператор) и туристически агент (комисионер). Представеният от министерството текст променя изцяло философията и духа на гаранционната схема и предполага няколко основни проблема – имиджов, финансов, пазарен и потребителски”, е мнението на председателя на ОБТ Павлина Илиева. 

„Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за туризма няма нищо общо с коментираните повече от година текстове. Целта на Гаранцония фонд е да гарантира безпроблемното осъществяване на организираните пътувания на потребителите в чужбина. Оказва се, че са дописани необсъждани неща с браншовите организации от работната група, с което ние не сме съгласни”, категоричен е Одисей Спасов, председател на БАТА. 

„Част от текста се разминава с договореното в работната група. Така например в предложения вариант не е отразено как ще се контролира този нов субект – туроператор Б, който трябва да работи само В2В. Ако продава пакети на крайни потребители, трябва да участва солидарно в гаранционната схема и да подлежи на контрол. Всъщност въпросът е колко са туроператорите у нас, които никога не са продавали на крайни клиенти. Вероятно са под броя на пръстите на двете ръце. В такъв случай заслужава ли си една толкова сложна схема за тях”, пита колегата му от Сдружение „Туризъм” Венцислав Кръстев. 

Въвеждането на обезпечителната схема за защита на потребителите в случай на несъстоятелност на организатори на пакетни туристически услуги (туроператори) е изискване на приетата на 25 ноември 2015 г. Директива (ЕС) 2015/2302 за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги на Европейския парламент и на Съвета. Туристическият бранш отдавна настоява за нейното въвеждане в българското законодателство, тъй като застрахователното покритие на действащите сега застраховки „Отговорност на туроператора“ е частично, страната е в наказателна процедура и рискува да плати огромна парична санкция. 

Трите работодателски организации считат, че ако гаранционната схема е правилно конструирана, тя ще осъществява ефективен надзор върху пазара, адекватен мониторинг на риска и ще да  ограничи сивия сектор. В този си вид предложеният проект, за съжаление, не предлага това, се уточнява в позицията на организациите.

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Н.Недялков:Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск е лобистка

Лозарите бяха първите, които протестираха срещу Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск. Сега протести са готови да направят и производителите на плодове и зеленчуци. Представители на техни организации изпратиха отворено писмо до различни държавни институции, в което настояват за промени в наредбата.Според стопаните, тя ще..

публикувано на 06.08.24 в 15:24

Въвежда се нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. Заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа. Промяната е..

публикувано на 06.08.24 в 13:35
Архив

Създават Туристически гаранционен фонд при фалити на туроператори

Министерство на туризма публикува за обществено обсъждане промени в Закона за туризма, които касаят създаването на Туристически гаранционен фонд. Предлагат се промени в националното законодателство, свързани с транспонираната в него през 2018 г. Директива на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно пакетните туристически..

публикувано на 06.08.24 в 10:32

Задължително е сервитьорите да отварят бутилките пред клиентите

Сервитьорите в заведенията са длъжни да отварят бутилките на поръчаните от клиентите безалкохолните напитки, бира и вино пред тях. Изискването е посочено в наредбата за категоризиране на заведенията и е валидно за всички подобни туристически обекти, независимо от определените им вид и категория. Това каза създателят на онлайн платформата „Ние,..

публикувано на 06.08.24 в 08:48
Доц. д-р Румен Драганов

Очакваме над 13 милиона чужди туристи в България през 2024 г. и ръст с 5 до 7%

Стабилен туристически сезон в България и връщане до нивата от преди пандемията и дори надхвърлянето им прогнозира директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма доц. д-р Румен Драганов в интервю за БНР Бургас. „Общо взето, стабилен туристически сезон. Постигнали сме някаква степен на устойчивост, която..

обновено на 05.08.24 в 16:57

Общинският съвет в Поморие отхвърли предложението за актуализация на бюджета

Предложението за актуализация на бюджета на Община Поморие не беше прието от местния парламент през седмицата. Един от мотивите за промените, които посочват от администрацията е, че са завишени приходите от събираемостта на част от данъците. Междувременно са възникнали непредвидими разходи. „В момента имаме към 67 % изпълнение на бюджета , а..

публикувано на 02.08.24 в 15:01

НАП напомня: При плащане в 14-дневен срок, се спестяват 20% от стойността на акта

Много от собствениците на санкционираните търговски обекти за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности предпочитат да не обжалват наложените актове, а да ги заплащат веднага. По този начин освен че в републиканския бюджет постъпват директно значителни суми, бизнесът също печели като се възползва от законовата възможност при..

публикувано на 01.08.24 в 16:47