Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 август, четвъртък:

Галина Шехирян представя „Споделени пространства“ в галерия „Пролет“

Бургаската галерия „Пролет“ представя изложба на художничката Галина Шехирян.  

"Тя е измежду малкото български художници, които непрекъснато експериментират с материали. Завършила специалност „Текстил“, в първата си самостоятелна изложба през 1987 г. тя показва пластики от дърво. Това са необичайни за времето си, авангардни, провокиращи творби. Селскостопански оръдия на труда, носещи дълговечна история, са преобразувани в скулптури, минало и настояще са сплетени чрез играта на въображението. По време на нейния дългогодишен престой в Ню Йорк се ражда идеята за експерименти с противоположния на дървото материал – стъкло. Тя се насочва към древна техника, използвана още в Рим, позната като Verre eglomise, при която позлата или пигмент се полага между слоеве стъкло, като модернизира процеса, използвайки за запечатването на рисунката съвременни материали. В продължение на 15 години нейните филигранно изрисувани съдове и пластични предмети пътуват между Бостън и Маями, за радост на ценящите изящното", пише за нея Красимир Илиев.

Настоящата изложба, озаглавена „Споделени пространства“, е втора в галерия „Пролет“, три години след първата. Както при предишното представяне, и сега присъстват работи със стъкло, но видимо, все по-целенасочено, я вълнува живописната плоскост. Като използва основи от различни материали - платно, дърво, органично стъкло, хартия - тя сътворява метафизични пейзажи, които разместват границите между интериор и екстериор, и наподобяват карти на пространства и на преживявания.

Откриването е на 8 август, четвъртък, от 17,30 часа.

Изложбата в Бургас ще може да се разгледа до 13 септември. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Остров Анастасия празнува 10-ти рожден ден с богата програма

На 15 август остров Света Анастасия ще отбележи с богата културна програма 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ви очакват много концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Въпреки че светицата-патрон на острова се почита на 22 декември, празникът на единственото обитаемо късче земя по българското..

публикувано на 07.08.24 в 11:57

Фестивалът „С книга на плажа“ се завръща на алеята пред Флората

Вълнуващи срещи на читатели с интересни автори, представяне на най-новите книжни заглавия и богато разнообразие от произведения, подредени по щандовете на български издателства. Това ще се радват посетителите на бургаския фестивал „С книга на плажа“. Тази година той ще се проведе в дните от 14 до 18 август на алеята пред Експоцентър „Флора“. ПРОГРАМА..

публикувано на 07.08.24 в 11:47

"Идеи без граници" на Даниел Ненчев в Регионалната библиотека в Бургас

Журналистът Даниел Ненчев ще представи в Бургас книгата си „Идеи без граници“.  В нея той е събрал най-добрите си интервюта с хора на изкуството, родени в България. Сред тях са Васко Василев, Алек Попов,  Райна Кабаиванска, Георги Господинов и Теодор Ушев.  В края на всеки разговор авторът е извел афористични мисли на интервюирания, които..

публикувано на 07.08.24 в 10:35

Представят „Сигнал Symphonic“ в Летния театър на Бургас

Концерт - спектакълът „ Сигнал Symphonic“  гостува на Летния театър в Бургас. Събитието е на 11 август, неделя. Заедно с  Русенската филхармония,  музикантите от група "Сигнал" начело с Данчо Караджов, очакват всички фенове на качествената и обичана българска музика, за да й разкажат своята вълнуваща 45-годишна рок приказка...

публикувано на 07.08.24 в 09:10

Напусна ни художничката Даниела Атанасова

Почина Дани Атанасова - председател на бургаското читалище „Изгрев 1909“.  Тя беше председател на настоятелството от 2013 година и ръководеше Ателие по самоделия.  Атанасова е художник, приложник и арттерапевт. Художничката Даниела Власакиева изработва фигурки на политици от полимерна глина „Днес загубихме Дани! Много ще ни липсваш“,..

публикувано на 07.08.24 в 08:12

Хиляди пяха в Бургас заедно с Лени Кравиц

Хиляди фенове пяха заедно с Лени Кравиц на Морската гара в Бургас. Концертът бе част от турнето на американеца „Blue Electric Light Tour“. Пространството се оказа тясно за всички желаещи да се докоснат до музиката на звездата.  Публиката беше от цяла Европа.  Освен синглите от новия си албум, Лени Кравиц представи в Бургас и едни от..

публикувано на 06.08.24 в 23:51

Георги Найденов-Гого - благородникът с голямо сърце (ВИДЕО)

Повече от половин век песента „Бургаски вечери“ е музикална визитка на Георги Найденов. Времето я превръща и в химн на Бургас. На днешния 6 август се навършват 75 години от рождението на изпълнителя, когото свързваме с групите „Тоника“, „Домино“ и „Фамилия Тоника“. Гого и Ева са сред първите, които подават ръка на Тони Димитрова. Когато тя..

публикувано на 06.08.24 в 12:20