Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийна общност Бургас: Как да инвестираме в зелена енергия и да печелим

13 участници са се включили вече в кооператива, набирането на средства продължава до края на септември

Близо 47 000 лева вече са набрани в публично-частния кооператив, чиято цел е изграждане на фотоволтаична инсталация, захранваща със зелена енергия плувния комплекс в к-с „Славейков“ в Бургас. Кампанията за набиране на средства от граждани и фирми продължава до края на септември. Срещу инвестицията си те ще получават  3% дивидент годишно. 

430 000 лева са нужни за изграждането на инсталацията. Всеки, който желае може да инвестира в енергийната общност суми между 500 и 10 000 лева. Над 85% от генерираната слънчева енергия ще захранва плувния басейн на залата, което прави инвестицията изключително ефективна, посочи Станислав Андреев от Енефект, давайки пример с дивидент на гражданин, вложил 1000 лв.

„Той всяка година ще получава по 130 лева, тоест ще получава и 1/10 от главницата, от вложените средства. Това означава, че на края на десетата година гарантираната му печалба е 30%. Ако го съпоставим с банкови депозити, да речем с 3% лихва, ние ще получим същата доходност, но парите ни ще бъдат замразени за целия период, докато при енергийната общност средствата се възвръщат, а не стоят всичките блокирани“  


Община Бургас представи проекта пред граждани в Енергийния офис, някои проявиха интерес за инвестиция.

„Много ми харесва идеята, обмисляме участие, смятаме да се включим със съпруга ми. Сега ще разгледаме декларацията. Не бяхме запознати, но сега вече сме наясно с условията. Не сме родом от Бургас, но живеем тук“, обясни младо семейство.

Друг млад мъж каза: „Обмислям варианта да участвам, но не съм уточнил вноската. Сега исках да се запозная с проекта“

13 участници са се включили вече в кооператива, като 10 от тях са физически лица, а останалите три са представители на бизнеса, обявиха от общинската администраця.

Общината поема ангажимента да води процеса по издаване на разрешителни, по проектиране и по администриране на цялата инициатива.   

„Общината ще има равноправен глас, няма ние да определяме еднолично действията в кооператива. Ролята ни е, че предоставяме един публичен обект, който има постоянна консумация, за да може да гарантира сигурността на вложените от участниците средства, на този етап за 10 години“, поясни зам.-кметът Чанка Коралска.


Процедурите по попълването на декларациите, които могат да се изтеглят от сайта на енергийния офис отнемат около 15-20 минути, казаха още от общината. Това може да стане онлайн или на място. 

Кметът Димитър Николов вече е член на енергийната общност, стана ясно на представянето. 

Повече чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Останките от къщата на сем. Яневи

Продължава събирането на средства за пострадалите в община Болярово

Продължава събирането на средства за пострадалите при пожарите в крайграничната община Болярово. До момента в дарителската сметка са постъпили близо 116 000 лева. Над 115 хил. лева е събраната сума до момента за пострадалите от пожарите в Болярово Огнената стихия унищожи до основи 13 къщи, между които и тази на семейство Яневи от село Воден...

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Праскови

Преработвателна фабрика отговори защо купува праскови от Гърция

Максималното натоварване на фабричните мощности на преработвателните компании за плодове и зеленчуци е причината за изкупуване на компотни праскови и от Гърция. Това обяви управителят на една от четирите преработвателни предприятия  в България, това в Сливен, Димитър Алексиев в отговор на обвиненията на местните производители, че тяхната продукция се..

публикувано на 08.08.24 в 13:45

Кметът на Камено награди младеж за доблестна постъпка

Наградиха 15-годишния Иван Маринов, който намери и върна мобилен телефон. Отличието се връчва за благородната му постъпка, която е достоен пример за проявено обществено поведение и доблест, поясняват от общината.  На 6 август Иван Маринов намира в Камено смартфон и го предава на служители на РУ – Камено, за да бъде върнат на собственика. Полицаите..

обновено на 08.08.24 в 12:49

Приключи третият етап от ремонта на пътя между Българово и АМ "Тракия"

Приключи изпълнението на третия етап от проекта за обновяване на път, който е основен транспортен достъп за жителите на Българово до близките населени места и общинския център Бургас, съобщават от Общината. По него преминава пътникопотокът от и за АМ “Тракия“. В началото на годината беше обновена по-голямата част от пътя. Остана участъкът в посока..

публикувано на 08.08.24 в 10:34

Режим на водата е въведен в четири села в Община Айтос

Режим на водата е въведен в айтоските села Карагеоргиево, Тополица, Раклиново и Зетьово. Населените места се захранват от местни водоизточници, които обаче пресъхват. Според Община Айтос, решението е в нови сондажи в селата. От ВиК – Бургас обаче са им обяснили, че не са предвидени средства за това в капиталовата програма на дружеството...

публикувано на 08.08.24 в 09:19

За втори път е внесено предложението за актуализация на бюджета на Поморие

За втори път е внесено за обсъждане предложение за актуализация на бюджета на Община Поморие за тази година. На последното си заседание, местният парламент не прие докладната записка.  Съветниците от опозицията гласуваха „против“, а други с „въздържал се“ предложението за актуализация на последната сесия на местния парламент. Сред аргументите им беше,..

публикувано на 07.08.24 в 17:12
архив

Поставят 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление на отпадъците сега  са закупени са още 100 контейнера.  Макар и трудно гражданите свикват с..

публикувано на 07.08.24 в 15:49