Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР-Бургас с отличие от Националните награди "ПроКултура" (ВИДЕО)

Обществената медия получи приз за проекта "Приказни истории с БНР-Бургас"

| обновено на 12.08.24 в 20:48

БНР-Бургас получи отличие от Националните награди „ПроКултура", които се връчват за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Церемонията се състоя в експозиционния център „Флора“ в морския град. Събитието е под патронажа на Министерството на културата по повод Международния ден на младежта-12 август.

Наградата на БНР-Бургас в категория "Медии" е за проекта „Приказни истории“, който реализира са осма поредна година. Обществената медия дава поле за творческа изява на деца от 5 до 18 години от страната и чужбина, които създават авторска история, подкрепена с илюстрация. Най-добрите излизат в едноименния сборник, който на 15 септември тръгва към библиотеки, читалища и училища. Освен, че се представя в поредица от срещи с деца и ученици, той излиза и в аудиовариант, записан с гласовете на водещите от радиото.

Професор д-р Момчил Георгиев, главен секретар на Българската асоциация на работодателите в областта на културата подчерта:

"Не случайно радио БНР-Бургас е отличено като медия, тъй като има значение и част от мисията на всяка обществена медия трябва да бъде работата с младите, грижата за младите, рекламирането на добрите практики по отношение на  насърчаването на младите да се занимават с изкуство."


Наградите „Про култура“ са в 11 категории. За цялостен принос наградата тази година се присъжда на Снежана Полихронова-Кърнолски за дългогодишна, целенасочена и резултатна работа за развитието на творческата култура и музикалния талант на деца и младежи. В категория Държавен културен институт приза е за пловдивския куклен театър, а в раздел Фестивал победител е Аполония. Празниците на изкуствата тази година отбелязват 40 години от първото издание. Сред отличените са асоциация САРА-НОРА ПРИМА за провеждането на Международен балетен конкурс в Бургас, както и фондация „Енчо Керязов“.


Наградите са в рамките на X-та Национална конференция „Достъп на младите хора до култура“, организирана Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт, която и утре продължава в Бургас.
 

Носители на наградите „ПроКултура‘2023-2024“:

КАТЕГОРИЯ „ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС“

Наградата се присъжда на Снежана Полихронова-Кърнолски за дългогодишна, целенасочена и резултатна работа за развитието на творческата култура и музикалния талант на деца и младежи. Наградата бе връчена по време на спектакъла, посветен на 30 години Вокална студия „Дъга“ на 30 март 2024 в гр. София.

КАТЕГОРИЯ „ДЪРЖАВЕН КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ“

Наградата се връчва на Държавен куклен театър Пловдив за постоянно развитие на дейности и инициативи, разшираващи достъпа на младите хора до култура, освен чрез насочени към млада публика представления, и чрез фестивали, пленери, изложби, въвеждане на нови жанрове и предоставяне на сцена на творци със специални потребности.

Диплома за отличие се присъжда на Драматично-куклен театър – Силистра.

КАТЕГОРИЯ „ОБЩИНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ“

Наградата се връчва на Капански ансамбъл – Разград за реализирането, предлагането и популяризирането на фолклора и фолклорните традиции неспирната работа по развитието и споделянето на националния фолклор чрез Детски фолклорен ансамбъл „Лудогорче“ и Средношколска танцова формация „Лудогорска младост“, както и реализирането на тематични образователни концерти в рамките на един учебен час.

Дипломи за отличие се присъждат на:

ОП „Младежки център – Хасково“ и ОП „Международен младежки и културен център – Бургас“.

КАТЕГОРИЯ „КУЛТУРНА ОРГАНИЗАЦИЯ“

Наградата „ПроКултура‘2023-2024“ се присъжда на Фондация "Енчо Керязов" за създаването, поддържането и разширяването на приобщаваща и подкрепяща среда за развитие и изява на талантливи млади хора чрез материални стимули, участие в един от най-мащабните спектакли „Нощ на звездите“ и менторство от изтъкнати професионалисти и творци.

Дипломи за отличие се присъждат на:

Фондация "Град и посоки" – Варна, Музикален център Art Libitum, СНЦ „Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“, Сдружение „НЕПОЗНАТИТЕ-ПЛОВДИВ“


КАТЕГОРИЯ „ЧИТАЛИЩЕ“

Наградата се връчва на НЧ „Просвета 1870“ – Свиленград за приноса към разшираването на достъпа на младите хора до култура чрез поддържането и развитието на детски танцов и театрален състави, фолклорна група, , детски духов оркестър, детска вокална група и рок група.Активна културна дейност развива и филиалът на читалището в Одрин.

Дипломи за отличие се връчват на:

НЧ "Съгласие 1869" – Плевен, НЧ "Шалом Алейхем 1945" – Пловдив, НЧ „Любен Каравелов 1897“ – Куртово Конаре.

КАТЕГОРИЯ „ГРАЖДАНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ“

Наградата се присъжда на Международна балетна  асоциация „САРА-НОРА ПРИМА” за организацията и провеждането на Международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима” и балетна академия „Sara-Nora Master” в гр.Бургас на сцената на Държавна опера Бургас и стимулирането на участниците, освен чрез фиансови награди, чрез осигуряването на гастроли и договори за професионални ангажименти.

КАТЕГОРИЯ „МЕДИЯ“

Наградата се връчва на Българско национално радио Бургас за цялостната дейност на обществената медия, насочена към представянето на културни събития, автори и творци и по-конкретно за конкурса „Приказни истории с БНР Бургас“, в която участват със свои истории деца и младежи на възраст от 5 до 18 г. и издаването на сборник с най-интересните творби и авторски рисунки, които от септември ще бъдат достъпни в училищни библиотеки и детски отдели на библиотеки в търсене на нови читатели.

КАТЕГОРИЯ „ОБЩИНА“

Наградата се връчва на Община Сливен за постоянните усилия, насочени към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез подкрепата на множество проекти и инициативи, както и чрез разработването и прилагането на стратегии в тази посока.

С почетна грамота за принос са отличени Община Силистра и Община Троян . 

КАТЕГОРИЯ „УЧИЛИЩЕ“

Награда се връчва на Национално училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" за над половин-вековното следване на мисията да образова, подготви професионално и мотивира за последващо развитие в областта на изпълнителското изкуство своите възпитаници, като създава възможности за участие на сцена, майсторски класове,  конкурси и др.; демонстриран стремеж да се търсят съвременни решения за образователните очаквания на учениците, както и да получат адекватна подготовка за бъдещата им успешна професионална реализация, отговаряща на тенденциите в световното изкуство.

Дипломи за отличие се връчват на:91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, СУ „Христо Ботев“ – Нова Загора, ОУ „Иван Вазов“, с. Дебнево.


КАТЕГОРИЯ „ДЕТСКА ГРАДИНА“

Наградата се присъжда на ДГ 12 „Радост“ – гр. Перник за инициативата на партньорство с Регионален исторически музей – Перник, посредством която се осъществяват интерактивни беседи за опознаване на културно-историческото наследство, обреди и обичаи, народното творчество.

Диплома за отличие се връчва на ДГ 14 „Дружба“ – гр. Варна.


КАТЕГОРИЯ „ФЕСТИВАЛ“

Наградата се връчва на Празници на изкуствата АПОЛОНИЯ за четиридесет-годишните приемственост и нестихващ стремеж да отговарят на културните небходимости на публики от всички възрасти, различен социален статус, различни краища на страната и света, постоянни търсения за предоставяне на нови форми на възможност за изява на творци от всички възрасти, във всички жанрове на изкуството.

Дипломи за отличие се връчват на:

Международен фестивал на музиката и изкуствата JAM ON THE RIVER, организиран от СНЦ "Изкуство край реката" в село Дебнево, Община Троян. Фестивалът ще получи подкрепа от Граждански институт и ПроАктивни Решения ЕООД за въвеждането на конферентен модул в рамките на фестивала, посветен на иновациите в областта на културата.

Фестивал „Реките на града – Габрово – Младежки случки срещу течението“, организиран от Младежки център – Габрово, с подкрепата на Община Габрово.

Фестивал „ИМÀГО – Време за полет“, организиран от сдружение “Асоциация на частните театрални школи”  в партньорство с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

Международен детски фестивал „Корабът на изкуствата“ – Поморие, организиран от ЦПЛР „Общински детски комплекс Поморие“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови електронни устройства слагат край на дублираните билети в БДЖ

БДЖ въвежда дигитални устройства (PDA) за продажба на билети във влаковете по най-натоварените направления София - Бургас - София и София - Варна - София. С тази стъпка ще бъдат преустановени случаите на дублиране на билети със запазено място, тъй като PDA устройствата са свързани централизирано с билетоиздаващата система, с която работят и..

публикувано на 12.08.24 в 15:53

С първа копка бе даден стартът на ремонта на пътя Зидарово - Вършило

С първа копка бе даден стартът на ремонта на пътя Зидарово - Вършило.  Пътният участък е част от съществуващ общински път от Зидарово до пътно кръстовище за с. Габър с. Вършило.  Общата дължина на трасето е 1804.94m. Стойността на проекта е 2 055 810лв. Ремонтът ще бъде извършен за 90 дни. Финансирането на ремонта е осигурено от държавния бюджет,..

публикувано на 12.08.24 в 15:07
Марин Киров (ляво) и проф. Иван Илчев (дясно)

Лаборатория и музей на мановия мед създават в Царево

Постоянна музейна експозиция за пчеларството и мановия мед да бъде открит в Общинския исторически музей Царево. Това предвижда договор, който бе подписан от к мета на община Царево Марин Киров и ръководителят на Център за върхови постижения „Наследство.бг“ към СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д.и.н. Иван Илчев. С договора се предвижда..

публикувано на 12.08.24 в 11:12

Синоптиците предупреждават: Опасни горещини в цялата страна днес

"Жълт" код за високи температури в цялата страна е обявен  за днес от Националния институт по метеорология и хидрология . Метеоролозите призовават да бъдем внимателни, защото са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца заради горещините. Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от..

публикувано на 12.08.24 в 08:40

Илиян Янчев: Елате на Петрова нива, за да отдадем почит към подвига на преображенци!

Национален възпоменателен събор по повод 121-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание ще се проведе тази събота, 17 август в местността Петрова нива. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Изложба на стари оръжия,..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

До края на октомври затварят ул. "Одрин" в Бургас (ОБНОВЕНА)

Улица "Одрин" в Бургас ще бъде затворена за движение от днес,  от 10:00 часа. Ограничението ще продължи до 31.10.2024 год, съобщават от Общината. Причина за това е реконструкция на улицата и необходимостта от изграждане на съоръжение за осигуряване на пресичане на две нива при ж.п. прелеза Бургас-Поморие. Обслужването на имотите и..

обновено на 12.08.24 в 08:11

Ремонт на ВиК затваря за месец улица в "Славейков"

Част от улица в бургаския комплекс "Славейков" ще бъде затворена за движение на МПС, информират от Общината. Става въпрос за пътя между бл. 183 и бл. 71.  Временната организация на движението ще бъде въведена от днес, от 10:30 часа (12.08.2024 г.), до 17:00 часа на 10.09.2024 г. (вторник). Там ще се извършват ремонтни дейности на съществуваща..

обновено на 12.08.24 в 07:40