Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документи за кандидатстване се подават до края на септември

Бургаският филиал на СУ увеличи магистърските си програми от 10 на 22

Превърнахме се в силна втора база на Богословския факултет, има огромен интерес към специалностите му - коментира директорът на звеното проф. Теодор Седларски

Проф. д-р Тодор Седларски, директор на Бургаския филиал на Софийския университет.
Снимка: БТА

Бургаският филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ увеличи предлаганите от него магистърски програми от 10 на 22 в рамките на година. Кандидатстването за тях за предстоящата академична 2024-2025 година тече, а документи може да се подават до края на септември – съобщи директорът на филиала проф. д-р Теодор Седларски в интервю за БНР Бургас.

„Тази година ги увеличаваме на 22, което е значително повече, отколкото миналата година предлагахме. Включиха се няколко факултета, които миналата година не бяха се решили. Това са Геолого-географският факултет, Историческият факултет, Факултетът по педагогика и Факултетът за науки за образованието и изкуствата, които предлагат музикалното направление, и Богословският факултет“.

Сред програмите във филиала са „Регионално развитие и управление“, „Регионална сигурност“, „Управление на човешките ресурси“ и други – в областта на науките за земята. Филиалът предлага още „Образователен мениджмънт“, „Мениджмънт на услуги и организация за неформално образование“. В списъка са още „Античност и средновековие“, „Модерна България: държава и общество (края на XIX– началото на XXI век)“, „Музеология“ и „Дигитална хуманитаристика“ (на английски език).

Пълен списък може да видите ТУК.

Откриването на филиала миналата година поднася изненада на ръководството и преподавателите: интересът към двете богословски специалности е огромен и това провокира откриването на още една. И така, освен досегашните „Църковен мениджмънт“ и „Християнско поклонничество“, от предстоящата година се добавя новата „Православно богословие“.

„Резултата, който постигнахме в приема в направление „Богословие“, всъщност ни изненада много. Оказа се, че в Бургас има голям интерес. Множество високообразовани, работещи хора с кариери, някои от тях – с кариера в научната област, академична - се записаха в двете програми. Новата програма тази година е „Православно богословие“.
Желанието за публични лекции, за представяне на книги в тази област е много голямо. Всъщност Бургас се показва като една силна втора база на Богословския факултет“, отбеляза проф. Седларски.

Студентите

Първата година надминава очакванията и по отношение на студентите. Тогава например бакалавърската специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" запълва всичките си бройки не само за държавна поръчка, има и много хора, които я записват в платената форма на обучение.

"Тази година очакваме също толкова голям интерес. Започват пак да се пълнят програмите. Имаме – което е много интересно – студенти не само от Бургас, има вече записани студенти за есента от Пловдив, от София, от Стара Загора, което е една от големите мои идеи – филиалът, освен основната си мисия – да позволи на хората от Бургас да получат образование на национално равнище и качество на Софийския университет, да привлече хора от други места в страната, които да дойдат в Бургас, използвайки повода хем да получат диплома от Софийския университет, хем да бъдат четири, пет или повече години на морето - отбеляза проф. Седларски. - Това ще доведе до създаване на общност на млади хора от различни места в страната. Надявам се в бъдеще – и от чужбина, защото примерно "Дигитална хуманитаристика" я предлагаме на английски език и идеята е да се предлагат все повече програми на чужди езици следващите години, така че да привличаме и международни студенти."

Срокове

Кандидат-магистърската кампания вече тече. До края на септември кандидат-магистрите могат да подават документи в офиса на филиала, който се намира на гърба на сградата на НКХ. 

"Освен в каналите ни в социалните мрежи, където можете да ни намерите, ви очакваме и на място, и по телефона. Екипът ни полага всички усилия това да става максимално удобно за бургаските студенти, да не им се налага да са ангажирани със софийската администрация по възможност", увери професорът.

Такси

Таксите се определят за всяка отделна програма.

"Например за богословските програми държавна поръчка таксата е нула лева, за платеното е от порядъка на 400 лева на семестър - даде пример проф. Седларски. - По-високи са таксите в направление „Музика“, където и разходите за обучение са по-големи. Те варират от няколкостотин лева на семестър до вече по-големи суми за платеното обучение. Но броят на кандидатите показва, че напълно си заслужават такива такси, защото после очакваните доходи от упражняването на такива професии са и много по-високи."

Интервюто с проф. Седларски може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха първата международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас бе открита първата международна олимпиада по изкуствен интелект. До сградата на театър"Адриана Будевска" над 200 участници и гости преминаха по червен килим и под съпровода на Бургаския духов оркестър. Всички заедно отброиха секундите до началото на Олимпиадата, която започна с визуален пърформанс. България за трети път е създател..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Ученици от всички континенти идват за Първата олимпиада по изкуствен интелект в Бургас

Бургас се готви за откриването на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект у нас, която започва днес в морския град. За нея пристигат рекордните над 200 участници от 40 държави от всички континенти. Откриването ще е пред театър „Адриана Будевска“ с червен килим и специален визуален пърформанс, разработен от ученици и с участието..

обновено на 10.08.24 в 07:35

Обявен е конкурс за директори на седем училища в Ямбол

Конкурс за директор на седем училища в Ямбол провежда Регионалното управление на образованието. Крайният срок за подаване на документи е 19 август. Конкурсите са за началните училища „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Проф. Нойков“, за Средно училище ,,Св. Климент Охридски“, Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, Природо-математическа гимназия „Атанас Радев",..

публикувано на 08.08.24 в 16:23
Елена Маринова

Бургаски ученици ще се състезават с конкуренти от шест континента на олимпиадата по изкуствен интелект

Близо 200 ученици от целия свят ще дойдат в Бургас за първата по рода си Международна олимпиада по изкуствен интелект, която ще се проведе от 10-и до 15 август. Българските отбори са два, а в тях има и бургаски ученици - каза в интервю за БНР Бургас Елена Маринова - един от петимата български създатели на олимпиадата. "Отборите, които идват, са..

публикувано на 07.08.24 в 12:30

Първата олимпиада по изкуствен интелект в света ще е в Бургас

Българските ученици са спечелили 58 медала от различни олимпиади по природни науки само за тази година. Това заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков в навечерието на Първата олимпиада по изкуствен интелект в света. Министерството на образованието и науката, заедно с община Бургас, са двата институционални партньора на олимпиадата по ИИ,..

публикувано на 02.08.24 в 16:10

Английската гимназия в Бургас с участие в националната програма „Иновации в действие“

За пета поредна година бургаската английска езикова гимназия „Гео Милев“ взе участие в националната програма „Иновации в действие“ като неиновативно училище. През тази учебна година договор за сътрудничество и обмяна на добри практики бе сключен с Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ гр. Велико Търново. През април представители на АЕГ..

публикувано на 30.07.24 в 16:41
Снимката е илюстративна.

Бивши футболисти стават учители по физическо възпитание в Бургас

Бивши футболисти кандидатстват за учители по физическо възпитание. Увеличението на заплатите привлича спортистите. Малко са мъжете, които искат да станат преподаватели по други предмети, въпреки завишените възнаграждения, обясни Константин Янков, председател на бургаската структура на Синдиката на българските учители. "Кандидатите са предимно..

публикувано на 29.07.24 в 09:10