Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд в Бургас потвърди:

Биляна Петрова на свобода: Изненадана съм-не очаквах, че ще ме пуснах предсрочно

3
Снимка: Даниела Божинова

Бившият заместник-кмет на столичния район „Младост“ Биляна Петрова излезе на свобода. Днес Апелативният съд в Бургас потвърди решението окръжните магистрати в Сливен, които през юли отсъдиха Петрова да бъде освободена предсрочно.

Биляна Петрова беше осъдена на 5 години затвор по обвинение в корупция. Заедно с нея ефективна присъда получи кметът на „Младост“ Десислава Иванчева  и предшественика ѝ Петко Дюлгеров. Тримата бяха признати за виновни, че са взели подкуп от столичния бизнесмен Александър Ваклин.


Изненадана съм, не очаквах да ме пуснат предсрочно от затвора. Това бяха първите думи на Биляна Петрова, която беше освободена 11 месеца преди излежаването на 5- годишната присъда за получаване на подкуп. Няма да наруша условията на предсрочното освобождаване, каза тя. Биляна Петрова беше освободена от следствения арест в Бургас в 17.00 часа днес. 

След като Апелативния съд в Бургас потвърди решението на ОС в Сливен за предсрочно освобождаване на Биляна Петрова, тя излезе от следствения арест въодушевена:

"Не мога да повярвам, още съм напрегната. Много се радвам, че всичко приключи. Това е огромно изпитание - престоят в женски затвор. Не знам как е в мъжките затвори, но в женски затвор е огромно изпитание. Разказите за казармата, които съм слушала, са като "санаториум" в сравнение с дисциплината в женския затвор. Трудно ми е да повярвам, но съм щастлива и искам да върна живота си обратно отпреди кметуването".

Петрова коментира и причините, според нея, прокуратурата да внесе протест срещу решението на съда за предсрочно освобождаване:

"Обяснявам си го, защото самата аз навремето отказах да лъжесвидетелствам срещу Иванчева и провалих на бившия главен прокурор идеята за бърз процес. И тези заплахи не ги крия, винаги съм ги получавал oт деня на ареста и след ареста. Така че това беше очаквана линия на поведение".

Платих висока цена, загубих майка си, сега се надявам да освободят и Десислава Иванчева, каза още Биляна Петрова. 

Апелативният съд постанови предсрочното освобождаване на Биляна Петрова, въпреки протеста на прокуратурата. Адвокатът й Калин Ангелов посочи:

"Съдът искаше да бъдат разпитани представители на затвора, които потвърдиха това, което си бяха казали и в становището, че всъщност Биляна е показала добри резултата и следва да бъде освободена-11 месеца и 16 дни преди края."


Предсрочното освобождаване може да е животоспасяващо за нея, коментира бившият депутат и общественик Даниела Божинова, която следи казуса от самото начало, днес отново подкрепи Биляна Петрова:

"Тя е в доста влошено здравословно състояние-по-трудно подвижна, беше и днес с бастун, движеше се бавно в коридора към залата. Това дело сериозно ерозира моето доверие в прокуратурата и съдебната система."

По думите й тъй като двете Биляна Петрова и Десислава Иванчева са били независими от политически партии, това ги е превърнало в лесни жертви без гръб, които според Божинова да бъдат показани като фасада на иначе неефективната борба с корупцията в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Затвор Сливен

Освобождават предсрочно бивша зам.-кметица на столичния район "Младост"

Бившият заместник-кмет на столичния район "Младост" Биляна Петрова ще бъде освободена предсрочно 11 месеца преди да и изтече присъдата. Това реши днес Апелативният съд в Бургас, който потвърди решението на Окръжния съд в Сливен от началото на месец юли тази година.  Решението бе атакувано от Окръжната прокуратура пред Апелативния съд в Бургас...

публикувано на 12.08.24 в 16:44

Задържаха над 430 кг хероин на бургаско пристанище (видео)

Рекордно количество 436 кг. хероин на стойност 70 млн. лв. откриха митнически служители в товарно ремарке пристигнало от Батуми на фериботното пристанище в Бургас. Товарното ремарке и с казахстанска регистрация. Тръгнало е от Киргизстан до пристанището в гръцкия град Александруполис. По случая няма задържани. Образувано е досъдебно производство за..

обновено на 12.08.24 в 16:21

Четирима пострадаха при ПТП между бус и лек автомобил в Новозагорско

Катастрофа между бус и лек автомобил в района Новозагорското село Караново завърши с четирима пострадали. Инцидентът е станал рано сутринта на 11 август при разклона за селото на пътя Нова Загора – Стара Загора, съобщават от полицията. Лекият автомобил застига буса и се удря в задната му част. От удара двете превозни средства се преобръщат...

публикувано на 12.08.24 в 14:31

Масов бой с камъни и бутилки в Сливен

Четирима са задържани за масов бой в квартал „Надежда“ в Сливен. Причината е скандал между два рода за силна музика. През почивните дни е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и сигурност в областта.  Скандалът между родовете прераства в бой и замеряне с камъни и бутилки. При овладяване на конфликта са нанесени..

публикувано на 12.08.24 в 14:21

Задържаха двама за възпламенен самоделен взрив и притежание на взривни вещества

Съобщение за силен взрив в района на земеделска нива до бл.96 в ж.к. „Меден рудник“ е подаден през почивните дни в Четвърто районно управление в Бургас. Полицаи са установили, че става дума за възпламенен самоделен взрив, който е бил подготвен от двама бургазлии - на 35 и 45 години, които са задържани за срок до 24 часа. При претърсване в..

публикувано на 12.08.24 в 13:26

Трима души се удавиха по Южното Черноморие

В Районното управление в Несебър е получено съобщение за инцидент на плажа пред хотел в Слънчев бряг, при който в морето се удавил 35-годишен мъж от Нови Искър. При извършения оглед видими следи от насилие не са констатирани. Тялото на мъжа е откарано в петък за аутопсия бургаската болница.  При друг инцидент в събота, около 07:35 ч. в Пето..

публикувано на 12.08.24 в 12:55

Катастрофа край Ямбол затруднява движението по АМ "Тракия" в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил.  По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед.  В участъка движението  се регулира от полицейски служители.  Извършват се процесуално-следствени действия.

публикувано на 11.08.24 в 13:56