Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен посрещна бронзовия медалист Божидар Андреев

Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от олимпиадата в Париж Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев бяха посрещнати снощи в родния Сливен от кмета на общината Стефан Радев. Той им връчи юбилейни сребърни монети на символа на града „Стария бряст“ и парична премия. Радев определи щангите като „един от успешните спортове на Сливен“. 

Пред олимпийския тандем кметът Радев пое ангажимент да осигури апартамент за клуба, в който да бъдат настанявани младите спортисти, когато интерната на спортното училище затваря през лятото. Той обеща и ремонт на залата по вдигане на тежести.

"Така, че се радваме сливналии, сливенски щангисти да се качват на олимпийския подиум. Това, което казах, че залата за борба е може би последната спортна зала, в която не сме правили сериозен ремонт, само нова изолация на покрива. Така че ще планираме, това което можем да направим за залата да бъде направено"

От своя страна шампионът Божидар Андреев обяви, че ще обърне внимание на образованието си и бъдещата си треньорска дейност.

"Сега реших да ходя да изкарам диплома, в НСА да запиша, да изкарам треньорско и да помагам на треньора".

Треньорът му Пламен Братойчев сподели, че клуба ще продължи да дава шампиони в щангите на Сливен и България.

"Обезателно трябва да почине поне два месеца, да възстанови и след това се надявам да влязат новите категории, да бъдат упоменати олимпийските, тъй като четири от тях ще бъдат олимпийски, четири само за световно първенство. Нас естествено ще ни интересува олимпийската категория. Аз се надявам да бъде 77 килограма и смятам, че ако така се завъртят нещата ще имаме отново участник на олимпийски игри"

Божидар Андреев е четвъртият сливенски щангист, донесъл олимпийска титла за България след Севдалин Минчев, Нураир Нурикян и Александър Крайчев.

По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Коджабашев

Нужни са големи промени в българските щанги

След големия успех на българските щанги на олимпиадата в Париж, на следващата страната ни може да има поне 4-5 потенциални медалисти. За да се случи това обаче са нужни промени в управлението на този спорт, каза председателят на федерацията по вдигане на тежести Антон Коджабашев.  Златният медалист от Париж Карлос Насар не е получавал заплата от..

публикувано на 12.08.24 в 12:12
Христо Стоичков и Джани Инфантино

Стоичков започва работа във ФИФА

Футболната легенда Христо Стоичков е приел покана на президента на Световната  федерация (ФИФА) Джани Инфантино да започне работа в тази структура, написа българинът в страницата си в интернет. От публикацията не стана ясно с какво точно ще се занимава Стоичков, но по всичко изглежда, че ще влезе в Панела за развитието на играта, който е поверен на..

публикувано на 12.08.24 в 09:09
Карлос Насар стана олимпийски шампион

България на 26-о място в класирането по медали на Олимпийските игри

Б ългария завърши на 26-о място в класирането по медали на ХХХIII Олимпийски игри във френската столица, които бяха закрити снощи. За сравнение на Игрите в Токио 2020 България се нареди на 30-о място по медали, в Рио 2016 на 54-о, в Лондон 2012 на 51-о, в Пекин 2008 на 40-о и т.н. България заема 15-а позиция от държавите в Европа и 11-а от страните..

публикувано на 12.08.24 в 08:17

65 души участваха в плувния маратон на Черноморец

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев награди най-бързите плувци в традиционния плувен маратон на гр. Черноморец. В състезанието взеха участие 65 души от цялата страна. При жените първа се класира Ива Христова, която спечели и маратона "Света Марина" в Созопол. Втора финишира Александра Вачкова, а трета – Тиана Темелкова. При мъжете..

публикувано на 11.08.24 в 17:00

Новиков и Калейн ще бъдат знаменосци по време на закриването на Олимпиадата

Олимпийският шампион по борба класически стил в категория до 87 килограма Семен Новиков и вицешампионката в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика Боряна Калейн ще бъдат знаменосци на българската делегация на закриването на Игрите в Париж 2024. Церемонията ще се състои тази вечер от 22:00 часа на "Стад де Франс" във френската столица...

публикувано на 11.08.24 в 13:30

Без българско участие в днешния последен състезателен ден на Олимпиадата в Париж

Без българско участие ще премине днешния последен състезателен ден на Олимпийските игри в Париж. Ще бъдат изиграни последните 13 финала, в които ще бъдат определени шампионите на маратон за жени (начален час 9:00), модерен петобой за жени (12:00), вдигане на тежести за жени в категория над 81 килограма (12:30), борба свободен стил за мъже в категориите..

публикувано на 11.08.24 в 09:30

Състезание по подводен риболов се проведе в Черноморец

Заместник-кметът на Община Созопол Тодор Дамянов даде първата награда на най-добре представилия се състезател по подводен риболов. Това е Александър Перухов от СКПР „Несебър“. На второ място се класира Валентин Люцканов от КПР „Черноморец“. Трети остана Петър Петров. Той спечели и приза за най-голяма уловена риба. Зам.-кметът Дамянов поздрави..

публикувано на 11.08.24 в 09:00