Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок

Снимка: БГНЕС

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 година в района бяха унищожени над 3300 овце и кози. 

В Турция, за разлика от Гърция и Румъния,  няма официално обявени огнища  на чума по дребните преживни животни, но вероятността заболяването да е разпространено и там е много голяма, стана ясно по време на проведеното заседание на областната епизоотична комисия в Ямбол. Близо 65 км е границата на областта с Турция, като най- застрашени са животните, отглеждани в 7 населени места, уточни д-р Стоян Колев  от  Дирекцията по безопасност на храните в Ямбол.

"За община Болярово това са Странджа, Крайново, Воден и Шарково. За община Елхово са селата Голям дервент, Вълча поляна и Лесово."

В тях вече са започнали клинични прегледи на животните.

"С цел да имаме ясна клинична картина, като всички прегледи ще се бъдат документирани с чик – лист и въведени в системата."

Движението на животни се контролира и от полицията.

"И имаме сигнали за нерегламентиран превоз на овце и кози. Калайджии ги разнасят без документи,  без ушна идентификация."

До края на седмицата предстоят епизоотични комисии във всички общини, започва и информационна кампания сред фермерите.   

По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават мащабните проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на лятото и чак до късно през есента. Характерният фин пясък и плитка вода по плажовете правят мястото..

публикувано на 13.08.24 в 11:03

Имаме 14 дни да потърсим правата си за некачествена туристическа услуга

Потребителите имат право да предявят рекламация за некачествена туристическа услуга до 14 дни от установяване на несъответствието с договореното. Това припомни основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. Поводът е сигнал на дама, която си е запазила настаняване в хотел на Българското Черноморие чрез туристическа..

публикувано на 13.08.24 в 08:41
Павлина Илиева

Законопроект в туризма отваря не една, а две врати за сива икономика

Законопроектът за изменение на Закона за туризма отваря не една, а две врати за сива икономика - предупреди председателят на "Обединение за туризма" Павлина Илиева в интервю за БНР Бургас.  Основната цел на внесения от ресорното министерство проект е създаването на гаранционен фонд в туризма , чрез който да бъдат обезщетявани клиентите при..

публикувано на 12.08.24 в 17:50
Созопол

Най-високите местни данъци в България плащат общини по Южното Черноморие

Най-високите местни данъци у нас се събират в общини по Южното Черноморие и в областните центрове - показва картата на индекса на местна данъчна тежест за 2024 г., изготвен от Института за пазарна икономика. Най-високият е в Созопол - 71,40 при максимален 100. Следват Приморско, Средец и Поморие. Четвъртата община е Варна , чийто индекс е 64,59...

публикувано на 12.08.24 в 14:53

БДЖ пуска още нови вагони от Германия с бързия влак София-Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София-Бургас-София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45 ч. В обратното направление влакът..

публикувано на 12.08.24 в 07:45
Снимката е илюстративна

Започва прием на проекти за скрапиране на риболовни кораби

Стартира прием на проекти за скрапиране на риболовни кораби по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027.  Бюджетът на процедурата е на стойност 6,9 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като от тях 4,8 млн. лв. са средства от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и 2,1 млн. лв. са национално съфинансиране...

публикувано на 10.08.24 в 11:45

Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия ще отбележи 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ще има концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Островът празнува на 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Сред новите акценти ще са п луване край..

публикувано на 08.08.24 в 09:30