Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несебър празнува на Голяма Богородица

5
Снимка: Община Несебър

Чудотворната икона на Божията майка мина по улиците на Стария Несебър за благословение на миряните. Литийното шествие бе водено от сливенския митрополит Арсений. Така бе дадено началото на тридневната празнична програма в града.


„Тържествено отбелязваме един от най-важните християнски празници –Успение Богородично ведно с Празника на Несебър. Горди сме, че живеем в град на хилядолетна почит към вярата и нейните ценности, грижливо пазим богатите му архитектурни и историческите съкровища и заедно работим за бъдещето и разцвета на едно от най-древните селища в Европа. Нека Божията майка ни осени с мъдрост, търпение и благост и бди над нас и нашия град.“, се посочва в празничното приветствие на кмета Николай Димитров.


Вчера тържествено бе посрещнат кораба „Св. св. Кирил и Методий“, който под командването на кап. II ранг Николай Данаилов, достигна до Антарктида и извърши успешно две полярни мисии.Несебърлията получи почетен плакет на Община Несебър. Призът е за приноса му в популяризирането на Несебър и по повод 15 август - Успение на Пресвета Богородица. Почетни плакети с лика на Божията майка бяха връчени на вицеадмирал Митко Петев - съветник по военна сигурност на президента на РБ, бивш Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз, на флотилен адмирал, капитан I ранг, професор д. в. н. Боян Медникаров - началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - Варна, и на кап. II ранг Радко Муевски, новият капитан на кораб „Св. св. Кирил и Методий“.


По-късно певицата Йорданка Христова изнесе концерт на амфитеатър "Жана Чимбулева".

Празничната програма продължава и днес.В 18.00 часа в Южния Парк започва двучасово детско шоу с участието на артистите на цирк „Балкански“. В 20.30 часа на сцената на Артиум център концерт ще изнесе Георги Дюлгеров. В 21. 00 часа Амфитеатърът в Стария Несебър ще бъде огласен от народни ритми в изпълнение на Ансамбъл „Чинари“. В същия час – 21.00, на голямата сцена на крепостните стени започва концертът на звездата на гръцката музика Трендафилос, Денят на Несебър ще завърши със светлинно шоу.

Заради събитията, посветени на празника на град, на 15 –ти и на 16-ти август се въвежда временна организация на движението в Стария Несебър – от 20.00 ч. до 00.30 ч. е спряно движението на автомобили по провлака и в цялата стара част на града.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В края на септември ще има кафяви кофи за био отпадъци и в кв. „Възраждане“

Община Бургас започна поредица от информационни срещи с домоуправители и заинтересовани лица, посветени на разделното събиране на биоразградимите отпадъци. Първата среща бе с жители на квартал „Възраждане“, където в края на септември и началото на октомври предстои да бъдат поставени специализирани кафяви кофи за подобен род смет. Гражданите бяха..

публикувано на 15.08.24 в 14:34

Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА)

Пожар възникна над квартал "Комлука" в Сливен преди около час. Огънят е тръгнал от незаконно сметище и е обхванал бързо храсти и дървета в района. Той  е на метри от последните къщи в квартала, но засега няма опасност за тях и хората.  Бармук баир е местност, която е част от Природен парк "Сините камъни" в Сливенска планина.  Екип на..

публикувано на 15.08.24 в 14:04

Студенти от Париж изготвиха проекти за пет сгради в община Царево

Студентите от пети курс във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“, Париж, Франция с преподавател арх. Цвета Сурчева изготвиха безвъзмездно архитектурни проекти за пет сгради на територията на община Царево. Тя преподава по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради.  Тези проекти участват в..

обновено на 15.08.24 в 10:38

Студентският кампус в Бургас ще струва 83 млн, търсят изпълнител

Община Бургас пусна обществена поръчка за строителството на Студенски кампус в района на 5-и км. между к-с „Изгрев“ и северния обход на града. Прогнозната стойност на високотехнологичния проект е 83,7 млн. лева с ДДС, а срокът за подаване на оферти е до 23 септември. Студенският град, който ще се обособи в разширението на строителните граници на..

публикувано на 15.08.24 в 09:20

Несебър отбелязва празник на града с богата програма

Днес Несебър отбелязва празник на града. Той  започва със света литургия в храм „Успение Богородично“ в 9 ч., а в 10.30 ч. пред крепостните стени ще се проведе ритуал по издигане на националния флаг. Най-малките жители и гости на града ще се забавляват с весел детски празник в Южния парк с артистите на „Цирк Балкански“ в 18 часа. Вечерните..

публикувано на 15.08.24 в 08:00

Последен етап от ремонта на пътя Минерални бани–Банево–Изворище

Започват строителните дейности по последния етап от реконструкцията на общинския път Минерални бани–Банево–Изворище, в участъка от км 9+480 до км 10+180. За целта се въвежда временна организация за преминаването на МПС от днес, 14 август, до 16.09.2024 г., като поетапно ще се затваря едната лента за движение, съобщи Общината. Дейностите се извършват..

публикувано на 14.08.24 в 15:54
снимката е илюстративна

Отвориха пътя Бургас-Средец (обновена)

Заради двоен пожар пътят Бургас-Средец беше затворен и в двете посока. Към 15:30 часа от полицията информират, че движението и в двете посоки е възстановено.  Единият пожар е между с. Черни връх и кариерата, а другият е между Константиново и кариерата. Там има голямо задимяване, което намалява видимостта, съобщиха от ОД на МВР. В гасенето на огъня..

обновено на 14.08.24 в 15:36