Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се до юли 2025 година Камено да има нова пожарна

Продължава да е висок рискът от пожари

Бургас в скоро време ще има три противопожарни служби

Снимка: Свобода Атанасова

Продължава да е висок рискът от пожари. Огнеборците призовават за бдителност от страна на хората, които палят огньове, на необезопасени места, както и тези, които приготвят своята зимнина на открито, в дворовете на къщите или блоковете си.
Целогодишно на територията на град Бургас има проблем с неправилно паркираните автомобили, които пречат на колите на огнеборците да достигнат бързо до място, засегнато от пожар. Това каза за БНР Бургас старши комисар Николай Николаев, директор на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той обясни, че този проблем се задълбочава сезонно през лятото и е във всички морски общини. 
„В Бургас, Несебър, Созопол и Царево имаме специални малки пожарни автомобили, с по-малко вода, но по-маневрени, за да достигнат до повече места, които са трудно достъпни и е тясно. Въпреки това и с тях ни е трудно да минаваме. Дори и при нас, до пожарната, хората не се съобразяват и спират на изхода. Дори и от страната на задния двор, без да осъзнават, че се налага да излезе наш автомобил. 
В еднопосочни улици се позволява паркирането и от двете страни на пътното платно. Да, оставя се място да мине лек автомобил, но пожарни и автомобилите на спешната помощ е невъзможно да минат. 

Вечер хората се прибират в домовете си във „Възраждане“, в централна градска част и жилищен комплекс „Лазур“, имаме проблем с достигането на блокове и адреси. За съжаление българинът има една лоша черта, защото смята, че на него няма да му се случи подобен инцидент с пожар, да, но се случва. 

За новата пожарна в Камено, която предстои да бъде изградена - още преди две години, когато заех длъжността директор на РСПБЗН стартирахме няколко идеи за проекти. Първата, която получи  финансиране е партньорството с Община Камено, за изграждане на пожарна в града. Там имаме изнесен екип на пожарната, от екипа на Втора служба, намират се в помещение на Общината, но не е пригодено за пожарна. Проектът е в партньорство с още три държави - Турция, Молдова и Гърция. Обособен е терен, а сме обявили и обществена поръчка за доставка и закупуване на противопожарен автомобил, който ще бъде насочен към гасенето на горски и полски пожари. В община Камено продължава да тече жътвената кампания. Там има средно около 200 пожара на година, а с новото оборудване ще имат възможност да помагат и на останалите служби в годината. Пожарният автомобил ще трябва да бъде с капацитет минимум 5 хил. литра вода и висока проходимост. Предстои този месец да бъде избрана фирмата, защото през август приключват сроковете за кандидатстване. 
Очакванията са през септември да приключи обществената поръчка и ще бъде подписан договор за доставката на пожарния автомобил. През юли следващата година би трябвало в Камено да има нова сграда на пожарната, с нова техника, два камиона на пожарната.


Кандидатствали с още два европейски проекта, за разширение на бургаската пожарна на ул.„Гладстон“ и „Сливница“. Там сме съборили постройки, които дълги години, които не бяха само наша собственост. Една част бяха на ОДМВР, други преди на Гражданска защита. Направен е инвестиционен проект за разширението, заради гаражните клетки. Стартирали сме процедура и за ремонт, и разширение на пожарната в Приморско както и за закупуване на техника за отводняване. 
В момента заедно с Община Бургас подготвяме обособяването на нов терен за изграждането на втората пожарна в к-с „Изгрев“. Надяваме се, че ще получим одобрение и за изграждане на още една пожарна, тя ще бъде в „Меден рудник“. След време пожарните служби ще бъдат три в Бургас.
Пожарната разполага и с т.нар. духалки, които гасят огъня без вода, използвайки силната струя на въздуха“,  уточни още старши комисар Николаев. Преди 5 години от пожарната е направено и предписание на домоуправителите, за подновяване на водоснабдяването на високите сгради над 8 етажа, с противопожарни кранове, които трябва да са до входа, уточни той. 
Още информация ще чуете в интервюто.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптер на ВВС се очаква да се включи в гасенето на пожара над Сливен

Хеликоптер на ВВС се очаква да се включи в гасенето на пожара над Сливен, съобщи старши комисар Димитър Величков, директор на ОДМВР Сливен. По случая вече има един задържан, издирва се втори. Няма опасност за живота и домовете на хората от квартал „Комлука“. Два пожарни екипа следят огъня да не навлезе в града. Пожарни екипи са..

публикувано на 15.08.24 в 17:35
снимката е илюстративна

18-годишен помориец простреля млад мъж с пневматичен пистолет

25-годишен помориец е бил прострелян в областта на лявата подбедрица с пневматичен пистолет.  По думите му, извършителят е  млад мъж, управляващ джип, живеещ в махалата на Поморие. Пострадалият е  получил медицинска помощ и е освободен за домашно лечение.  Полицаите са задържали 18-годишен помориец за извършеното престъпление. Той е..

публикувано на 15.08.24 в 08:53
снимката е илюстративна

Двама мотористи са в болница, след като са се сблъскали челно

Двама мотористи са в болница след катастрофа на пътя Бургас – Варна, съобщават от полицията. Малко след полунощ по неустановени до момента причини, двата мотоциклета се блъскат челно.  Единият 25-годишен несебърлия е със сътресение на мозъка. Той е настанен за лечение в отделение "Неврохирургия". Другият 51-годишен мъж от Раднево е  с открита фрактура..

публикувано на 15.08.24 в 08:45

Окръжна прокуратура - Сливен: Доживотен затвор за жестоко убийство с брадва (ОБНОВЕНА)

Доживотна присъда за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, извършено в условията на опасен рецидив наложи Окръжен съд Сливен на 40-годишен мъж от село Бяла, Сливенско. Престъплението е извършено в края на месец юни миналата година в планинското село. Убийството е извършен след като двамата – убиецът и жертвата са..

обновено на 14.08.24 в 19:45

Отвориха отсечката Созопол-Аркутино (ОБНОВЕНА)

Отсечката от Созопол към Аркутино вече е отворена, тя беше по-рано  ограничена за преминаване на автомобили, заради автомобил, който се запали и изгоря край Равадиново. Причината е самозапалване в движение на лекия автомобил. Пътният инцидент е станал в района на замъка “Влюбен във вятъра”. От инцидента няма пострадали. Образуваха се колони от автомобили..

обновено на 14.08.24 в 17:34

Одобриха изпълнението на Програмен план за способностите за морски съоръжения на България за военноморска база Атия

Министерският съвет прие Решение, с което одобри изпълнението на Програмен план за способностите за морски съоръжения МFСРР 9В 1404 на територията на Република България за военноморска база Атия (Бургас), което да се реализира по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NAТО Security Investment Program, NSIP). Програмният план цели да..

публикувано на 14.08.24 в 17:15

Вандали в Сливен счупиха две от водните стени на новата алея на улица „Никола Фурнаджиев“

Вандали потрошиха две от атрактивните водни стени, които бяха монтирани на обновената пешеходна зона по улица „Никола Фурнаджиев“ в Сливен. Става дума за т. нар. „алея на розите“, съобщи Общината. Ремонтираният обект беше пуснат в експлоатация през първата половина на месец юли тази година. За кратко време неизвестни лица посегнаха на..

публикувано на 14.08.24 в 16:23