Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Найденов: Политическите процеси се катализират от войната между Пеевски и Доган

Калин Стоянов ще бъде сменен с негов аватар, за да е "и вълкът сит, и агнето цяло", прогнозира бургаският депутат


Политически процеси, на които сме свидетели в момента, се катализират от войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Тезата е на бургаския депутат от „Да, България“ Димитър Найденов.

Когато президентът извърши определено действие, аз винаги се питам къде е неговия интерес и дали то не е свързано с популяризираните в общественото пространство тези за негов бъдещ политически проект, така че когато Радев извършва такива героични действия-спираме Калин Стоянов, събира голям позитив, който  превръща в политически капитал, посочи той:

"Калин Стоянов ясно е, че е удобен на Пеевски, а до днес и на Борисов. Той започна много да тежи на врата на хората, които го подкрепяха в последната година и половина, откакто ние му искаме оставката. На Пеевски му е много важно да оцелее политически и да бъде част от следващия парламент независимо дали ще се яви на избори с ДПС или някаква друга политическа формация, ако не се разберат с Доган. В Калин Стоянов е ценен с това, че министърът на вътрешните работи следи за честността на изобрите и да няма купуване на гласове, а когато желае може да опъне чадър над купуването на гласове."

Има косвени данни, които потвърждават такова поведение, посочи бургаският депутат. По анализи на "Да, България!" на последните избори има  между 25 000 и 30 000 гласа повишаване на купения вот. Изследванията се правят на базата на данни от определени секции, които си променят вота според политическата конюнктура, поясни Найденов.  Според него най-вероятният сценарий, който ще видим е "и вълкът сит, а агнето цяло"::

"Ще се избере наследник на Калин Стоянов, който е със същите тактико-технически характеристики, също толкова удобен на Делян Пеевски. Тогава ще се окажем в ситуация, в която народът да каже-ето, заради силният ход на Румен Радев Калин Стоянов вече е сменен, Борисов ще каже-видяхте ли, аз му поисках оставката и го махнах, щото ГЕРБ сме силни, а Пеевски ще каже-ето виждате ли, аз няма да купувам гласове."

ПП и ДБ са в преговори за общо явяване на избори, които не вървят лесно, посочи още бургаският депутат и уточни: "Ние трябва да дадем ясен знак на обществото, че е научен урокът от последните избори, когато тази коалиция загуби 300 000 гласа." По думите на Димитър Найденов потенциалът на коалицията все още не е отключен. 

Интервюто за предаването "Булевард "Демокрация" на БНР-Буртас чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев потвърди: Готов съм да съм следващ служебен премиер, няма пречки

"Имам готовност да съм кандидат за следващ служебен премиер. Няма пречки". Това заяви сегашният служебен премиер Димитър Главчев след срещата с президента Радев. Попитан дали ще остави като вътрешен министър Калин Стоянов, Главчев беше лаконичен - все още не му е връчен мандат за съставяне на служебен кабинет. "Не сме коментирали подробности. Тече си..

публикувано на 21.08.24 в 12:11

Министрите заседават след неуспешния опит за ново служебно правителство

Президентът Румен Радев продължава процедурата по назначаването на нов служебен кабинет по новите правила в Конституцията. Днес, държавният глава ще разговаря с потенциалните кандидати, които могат да бъдат назначени за служебни премиери. В понеделник той отказа да подпише указ за назначаването на правителство с премиер Горица Кожарева, заради..

публикувано на 21.08.24 в 09:12

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС в "Росенец"

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС. На срещата в лятната резиденция на Ахмед Доган в парка "Росенец" е обсъдено, че служебният кабинет, който предстои да бъде съставен, трябва да е без зависимости.  От ДПС заявиха, че подкрепят президентската институция като важна и легитимна. Не е ясно дали на заседанието днес е..

обновено на 20.08.24 в 18:22

Джевдет Чакъров: България се нуждае повече от всякога от редовно правителство

България се нуждае повече от всякога от редовно правителство и разумът трябва да надделее. Това каза преди заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС председателят на партията Джевдет Чакъров. Заседанието трябва да започне в този час, но пристигналите в лятното имение на Ахмед Доган членове на бюрото са по-малко от 16 и не могат да осигурят кворум...

публикувано на 20.08.24 в 13:48
Асен Василев

В ПП доволни от призива на ГЕРБ – Стоянов да бъде свален от МВР

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че е радостен от призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – Калин Стоянов да бъде отстранен като МВР шеф. "Радвам се, че и г-н Борисов се присъедини към призивите Калин Стоянов да не бъде вътрешен министър. Неговото поведение е абсолютно недопустимо. Да се организира в работно време..

публикувано на 20.08.24 в 12:09

Бойко Борисов настоя за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. "Вчера видях недопустими действия. Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството – недопустимо", аргументира се той. "Защитавах Калин Стоянов. Когато с Кирил Петков  правихме сглобката, търсехме професионално лице. Съгласих се с Калин Стоянов, защото беше..

публикувано на 20.08.24 в 12:05
Ахмед Доган

Централното оперативно бюро на ДПС заседава при Доган в "Росенец"

Централното оперативно бюро на ДПС се събира в 14 часа в "Росенец". За да бъде легитимно заседанието е необходимо да присъстват поне 16 души от 24-те членове на бюрото, защото по устав той заседава при кворум 2/3 от състава и взема решения с обикновено мнозинство от присъстващите членове, съобщава БНТ. Заседанието е свикано от почетния председател на..

публикувано на 20.08.24 в 09:49