Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 24 август, петък:

В Малко Търново канят на Летни културни празници

Акцент в програмата е Църногоровския панаир



Традиционните Летни културни празници в Малко Търново престоят в края на тази седмица. Те ще се проведат от 23 август (петък)  до понеделник, 26 август. Това е тяхното 32 издание през годините. Провеждат се през втората половина на август, непосредствено след тържествата в местността Петрова нива.

И тази година в програмата са включени разнообразни културни изяви с много музика, танци, изложби, концерти и туристически маршрути. Началото ще бъде поставено с туристически поход до параклиса "Св. Пантелеймон", Двата вриса и село Бръшлян, предвидена е лекция за минералите в Странджа и занимания за деца. Тържественото откриване на празниците е в петък вечер от 20 часа , съобщи Мария Патронова от отдел "Култура, образование и спорт" в Община Малко Търново:


"Ще бъде представен музикално - танцовия спектакъл "Големият врис - нашият път към вечността на пл. "Преображение", а след това ще има концерт на Тоника СВ. На следващия ден за първи път организираме шосеен пробег "Малко Търново". За него са се записали 40 души, а желанието ни е събитието да стане традиционно. В събота има много събития за малки и големи, а вечерта са предвидени 2 концерта на Георги Дюлгеров и Десислава. В неделя очакваме всички на традиционния Църногоровски панаир в местността Черногорово. Ще има курбан за здраве, фолклорна забава, надпяване и игри. Очакваме много малкотърновци от страната и от чужбина да посетят родния си град, защото това е и идеята на тези празници!"   

На 26 август ще има архиерейска литургия и изнасяне на иконата на света Богородица от източно католическия храм "Св. Троица".

повече може да чуете в звуковия файл:


Ето и програмата:

Петък (23.08.)

8.30 ч. Туристически маршрут – „Св. Пантелеймон“, Двата вриса, архитектурен резерват село Бръшлян

10.30 ч. „Опознай скалите и минералите на Странджа“с гост-лектори Чавдар Начев и Живка Янакиева, Исторически музей „Проф. Ал. Фол“, град Малко Търново

11.00 ч. Детска творческа работилница за бижута с естествени камъни  Исторически музей „Проф. Александър Фол“

14.00 ч. Занимания за деца с експертите на Дирекция Природен парк „Странджа“, градска градина 

20.00 ч. Тържествено откриване на Летни културни празници. Музикално-танцов спектакъл  „Големият врис – нашият път към вечността“, площад „Преображение“

20.30 ч. Концерт на Тоника СВ, площад „Преображение“


Събота (24.08.)

8.30 ч. Туристически маршрут „Село Стоилово– м. Петрова нива“

9.00 ч. Шосеен пробег „Малко Търново“ – старт площад „Преображение“

9.30 ч. Рисуване с акрил върху платно – вход с билети, в двора на етнографската къща 

10.00 ч. Награждаване на победителите в Шосеен пробег „Малко Търново“, площад „Преображение“

10.30 ч. Детска творческа работилница в Исторически музей „Проф.  Александър Фол“

11.00 ч. Мегдански хора с фолклорен клуб „Настроение“ и детска група по народни танци към Детска академия Лил Съншайнс с хореограф Таня Николова, площад „Преображение“

13.30 ч. Рисуване с акрил върху платно за деца – вход с билети, в двора на етнографската къща

20.00 ч. Концерт на Георги Дюлгеров, площад „Преображение“

20.30 ч. Концерт на Деси Слава, площад „Преображение“ 


Неделя (25.08.) (ЦЪРНОГОРОВСКИ ПАНАИР)

11.00 ч. Молебен за здраве и благоденствие на жителите на град Малко Търново в параклис „Св. Богородица“

11.30 ч. „Хоро се вие“с оркестър „Жарава“ и странджанските народни певци: Александра Димитрова-Сашка, Ирена Станкова и Лазар Налбантов

12.00 ч. Детска работилница за „цветни бомби“, с Българска фондация биоразнообразие

12.30 ч. Курбан за здраве

13.00 ч. Забава, игри и награди за малки и големи

13.30 ч. Работилница за сол със свежи подправки, с Българска фондация биоразнообразие

13.30 ч. „Гласът на Църногорово“ – надпяване

14.00 ч. „Малкотърновски хоробийци“ с оркестър „Жарава“ 


Понеделник (26.08.)

10.00 ч. Тържествена архиерейска Литургия с изнасяне на иконата на Света Богородица от Малко Търново-Покровителка на християните, източно католически храм „Св. Троица“

   

За всички  маршрути:

Сборен пункт – пред сградата на общината,

с предварителни записвания.

Осигурен транспорт – 60 места 

В деня на Църногоровския панаир за местността Черногорово община Малко Търново осигурява транспорт. Автобусите ще тръгват от градския парк в града в часовете 10:30 ч, 11:30 ч и 12:30 ч. В обратна посока часовете за тръгване са 14:00 ч, 15:30 ч и 16:30 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди получиха 16,6 млн. лева за хуманно отношение към животните

Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) изплати 16,6 млн. лв. (16 617 828.84 лв.) на 843 животновъди по интервенцията за „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ (ХЖ – АМР) за Кампания 2023. Ставките, по които се изплащат средствата, са определени в Наредба 10 от 27.06.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на..

публикувано на 22.08.24 в 09:27
Иван Гайков, кмет на Приморско

До две години Приморско ще е с нов парк

Нов парк ще бъде изграден в Приморско. В понеделник областният управител проф. Мария Нейкова и кметът Иван Гайков подписаха договора, с който държавата прехвърля безвъзмездно поземлени имоти на морската община. Те са на бившето военно поделение в града. Ще бъде устроен парк с алеи за озеленяване и места за отдих. Предвидена е сцена на..

обновено на 22.08.24 в 08:12

Прекъсвания на сигнала на БНР-Бургас в Елхово в четвъртък

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни в четвъртък за района на Елхово. Причината е подмяна на предавател, излъчващ сигнала на радиото.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта  binar.bg.

обновено на 22.08.24 в 06:30

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец. Това става възможно след подписано споразумение за финансиране между  министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова и к метът на община Царево Марин Киров. От Общината припомнят, че обектите с подписани вече споразумения за финансиране са: пътят за..

публикувано на 21.08.24 в 17:14

Ремонт на важни пътни отсечки искат в община Руен

За проблеми с две пътни отсечки в община Руен алармира кметът на общината Ахмед Мехмед. Разбит от тежкотоварния трафик, пренасочен от Айтоския проход е пътят Руен-Просеник-Страцин. В лошо състояние е и участък от прохода в отсечката от село Ябълчево до град Айтос. „Там е много сериозно положението, има пропадания. Нашите депутати, чрез..

публикувано на 21.08.24 в 12:04

Отличиха четирима помогнали на тежко пострадал в катастрофа

Четирима граждани с награди от полицията за спасяването на човешки живот. Те са се озовали в “правилното време” на местопроизшествие със самокатастрофирал автомобил в близост до Несебър.  Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър (ОБНОВЕНА) Поздравителни адреси и тематични предметни подаръци получиха журналистът Цеца..

публикувано на 21.08.24 в 10:08

Земетресение е регистрирано тази сутрин между Хасково и Ямбол

Тази сутрин е регистрирано земетресение на територията на страната. Трусът е бил с магнитут 2.3 по скалата на Рихтер, на дълбочина от 6 км.,  в района между Хасково и Ямбол. Това показват данните за сеизмичните събития регистрирани в секция „Сеизмология“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) - БАН. 

публикувано на 21.08.24 в 08:52