Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиер за сметките за ток: Ако ЕК каже "не" на компенсациите, твърдо протести!

Слънчев бряг
Снимка: БТА

"Сега трябва да чакаме. Това чакане за нас е много неприятно, защото вече плащаме тези сметки и се чудим защо трябва да ги плащаме сега."

Това обясни пред БНР Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, във връзка с временно замразения протест срещу високите цени на тока в очакване на разрешение на Европейската комисия за компенсация.

"Има средства в бюджета за тази операция. Евентуално, ако ЕК се произнесе, че това е държавна помощ, парите винаги могат да бъдат взети от нас", поясни той и нарече положението с високите сметки "катастрофално".

"Има колеги, които тотално закъсват – плащали 80 000 предния месец, сега плащат 180 000, 200 000. Каквито и приходи да има, това е непосилно!"

"Ако ЕК каже "не", ние сме решили твърдо да направим тези протести, да се чуе нашият глас."

По думите му, бизнесът по морето се лишава от "оскъдните си печалби", което е голям удар.

"Тази година беше идеално. Кристални са ни плажовете. Но трябва да чувстваме непрестанно регулативната функция на държавата. Министерството трябва да бъде изнесено на морския бряг през лятото. Проблемът не е само в тока", коментира Веселин Налбантов.

"Слънчев бряг не е към Община Несебър. На нас ни се забранява да работим през зимата, да удължим сезона. Забранява го държавата. Ние сме главният донор на Община Несебър. Плащаме данъци, а не получаваме обратно тези средства, които може да се акумулират тук и да се развива Слънчев бряг. Държавата да се намеси и да премахне този анахронизъм!"  

"За мен няма държава!", изрази песимизъм Налбантов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веломаршрутът "Черноморски път" може да удължи сезона на морето

„Черноморски път“ е веломаршрут, който група ентусиасти създават. От 2017 едноименното сдружение, вело клуб „Устрем“ и туристическото дружество „Родни Балкани“ търсят съмишленици на каузата-да бъде разработен маршрут за велосипеден и пешеходен туризъм по българското Черноморие. Голямата амбиция е продължението на маршрута в посока Румъния и..

обновено на 03.10.24 в 14:10
Илия Проданов

Илия Проданов: До дни очакваме среща с министрите за неизплащането на „украинската помощ“

Регионалните сдружения на зърнопроизводителите в страната провеждат днес заседания на управителните си съвети. Причината е неспазването на Споразумението , подписано през февруари между бранша и ресорните министерства във връзка с изплащането по втория транш на т.нар. „украинска помощ“. Председателят на Националната асоциация на..

обновено на 03.10.24 в 13:26

Тихомир Янакиев: Щастливи сме, че получихме остров "Св. Иван", но защо държавата не го направи туристическа атракция?

Община Созопол получи част от остров Свети Иван от държавата за срок от 10 години. Изключени са само около 80-90 дка, които остават на Министерството на отбраната. Няма да избягаме от този наш ангажимент, но държавата трябваше до сега да направи нещо за развитието на туристическия му потенциал, коментира кметът Тихомир Янакиев:..

публикувано на 03.10.24 в 12:32

В Бургас дървата за огрев са по 220-240 лева за тон

Все по-малко е търсенето на дърва за отопление в градски условия. Причината е, че голяма част от хората вече са се насочили към енергоспестяващи отоплителни уреди. Такава е равносметката за последните няколко години на търговци и собственици на складове за дървесина в града. Цената за тон е от 220 до 240 лева, а преди година е достигала до 350..

публикувано на 03.10.24 в 08:10

Фермери са готови за протести и искат среща с властта

От асоциацията на зърнопроизводителите настояват за спешна среща с министрите на финансите и на земеделието. Те искат да се договори изплащането на средствата по т.нар. украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко фермерски организации...

публикувано на 03.10.24 в 07:20

Премахват се активи с отпаднала необходимост на пристанище Бургас-запад

Министерският съвет прие отправеното от концесионера „БМФ Порт Бургас“ предложение за изменение на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал Бургас-запад, сключен на 8 март 2013 г. С решението активи, които са публична държавна собственост, ще бъдат обявени за активи - частна държавна собственост и ще бъдат премахнати...

публикувано на 02.10.24 в 17:35

Официално: Община Созопол получи острови Св. Иван и Св. Петър за 10 години

Община Созопол ще управлява Археологически резерват "Острови Св. Иван и Св. Петър“ за срок от 10 години. Решението за безвъзмездно му предоставяне е прието днес на заседание на Министерския съвет. Реална част, която получава морската община е 140 761 кв. м. Те са изключителна държавна собственост. Недвижимата културна ценността се предоставя на..

публикувано на 02.10.24 в 17:19