Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес, 29 август:

Започват Националните поетични празници "Яворови дни" в Поморие

Това е 66-то издание на фестивала, посветен на поет - символист



Писателката Здравка Евтимова ще открие 66-то издание на поетичните празници „Яворови дни“. Те започват днес, 29 август и ще продължат до 1 септември в Поморие. Откриването е тази вечер пред паметника на Пейо Яворов. Фестивалът ще почете личността на българския поет-символист и 125 години от пристигането на твореца в Поморие, тогава носещ името Анхиало.

Предвидени са изложби, музикални-поетични спектакли, театрални спектакли и национални творчески конкурси, съобщи Милчо Талев, председател на Народно читалище "Просвета 1888", домакин на събитието, и директор на Градската художествена галерия "Дечко Стоев" в Поморие: 

"Освен традиционните прояви - заупокойната молитва за Яворов, рецитала и конкурса, винаги има и различни и нови събития, за да може да впечатлим и гостите, които идват години наред за "Яворовите дни". Тази година сме поканили Здравка Евтимова, като срещата-разговор с авторката ще е на 30 август. В пространството пред паметника на Яворов тя ще запознае посетителите с последните си две книги – „Резерват за хора и вълци“ (2022) и „Луничави разкази“ (2023). Във втория ден ще бъде открита изложбата с живописни творби на художника Марио Жеков, представена от проф. Марин Добрев и д-р Катя Тинева в Градската художествена галерия (ГХГ) „Дечко Стоев“. Заповядайте, ще бъде интересно!"

Преди официалното откриване ще бъде показана експозицията „Яворов и Македония“ в Народно читалище „Просвета 1888“. Тя ще бъде представена от директора на къщата музей „Пейо К. Яворов“ в Чирпан Златина Колева. Вечерта ще бъде закрита с постановката „Железният светилник“ на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград под режисурата на Бойко Илиев.

В събота, на 31 август е първия кръг на националния рецитал-конкурс по произведения на Пейо Яворов. В същия ден в галерия „Дечко Стоев“ проф. Михаил Неделчев ще води диалог на тема „Яворов в две книги“ с доц. Елка Трайкова и проф. Пламен Дойнов. Финал на вечерта ще поставят музикантите Мичо Димитров и Ирен Капеловска с изпълнение на произведения на Йохан С. Бах, Георг Хендел, Волфганг Моцарт и Панчо Владигеров.

Вторият кръг от рецитал-конкурса продължава в последния ден от „Яворови дни“. Пред деня артистите от театрално училище „Палечко“ към Общински детски комплекс – Ямбол ще представят поетичния спектакъл „Яворов – въображения“ на сцената пред галерия „Дечко Стоев“ в крайморския град. Четиридневният фестивал ще бъде закрит с концерт и церемония по награждаване на победителите в националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“

Поетичните празници се организират съвместно от Община Поморие и Народно читалище „Просвета 1888“.

повече може да чуете в звуковия файл:


ЯВОРОВИ ДНИ – ПОМОРИЕ  2024

29 АВГУСТ – 01  СЕПТЕМВРИ


29.08.2024 г./четвъртък/

18:00 ч. – Заупокойна молитва за Пейо Яворов

Място: храм „Свето Рождество Богородично“  

18:30 ч. – Изложба „Яворов и Македония”. Представя Златина Колева – директор на къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан

Място: Народно читалище „Просвета 1888“

19:30 ч. – Откриване на ЯВОРОВИ ДНИ 2024. Слово на Здравка Евтимова

Място: Паметник на Яворов  

20:30 ч. – „Железният светилник“ – по Димитър Талев. Постановка на ТМФЦ – Разград. Режисьор Бойко Илиев

Място: Народно читалище „Просвета 1888“


30.08.2024 г. /петък/

18:30 ч. – „Марио Жеков – живопис“ – изложба с творби от фонда на Художествена галерия Стара Загора, представени от проф. Марин Добрев и д-р Катя Тинева

Място: Градска художествена галерия „Дечко Стоев” 

20:30 ч. – Творчески портрет – разговор със Здравка Евтимова. Представяне на книгите „Луничави разкази“ и „Резерват за хора и вълци“

Място: Паметник на Яворов  


31.08.2024 г. /събота/

11:00 ч. – Национален рецитал-конкурс – първи кръг

Място: Народно читалище „Просвета 1888“

18:30 ч. – Диалози с Михаил Неделчев: темата „Яворов“ в двете книги“ – с участието на доц. Елка Трайкова, проф. Пламен Дойнов и проф. Михаил Неделчев

Място: Градска художествена галерия „Дечко Стоев” 

20:30 ч. – „Разходка през вековете“ – произведения на Бах, Хендел, Моцарт, Владигеров в изпълнение на Мичо Димитров – цигулка и Ирен Капеловска – пиано

Място: Народно читалище „Просвета 1888“


01.09.2024 г. /неделя/

10:00 ч. – Национален рецитал-конкурс – втори кръг

Място: Народно читалище „Просвета 1888“

17:30 ч. – „Яворов – въображения“ – поетичен спектакъл на театрално училище „Палечко“ към ОДК Ямбол. Ръководител София Карастоянова

Място: Народно читалище „Просвета 1888“

19:30 ч. – Концерт и връчване на наградите от националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“

Място: Лятно кино / театър „Яворов“


*При неподходящи метеорологични условия мероприятията, обявени на открито, ще се състоят както следва:

·  Откриване на „Яворови дни“ – в НЧ „Просвета 1888“

·  Творчески портрет на Здравка Евтимова – в ГХГ „Дечко Стоев“

·  Обявяване на наградите от конкурси – в НЧ „Просвета 1888“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър е домакин на XIV Световен шампионат по фолклор "World Folk 2024"

В продължение на два дни – днес и утре, в Несебър ще се състои XIV Световен шампионат по фолклор "WORLD FOLK 2024". В събитието ще участват над 800 участници от 60 групи и индивидуални изпълнители от различни страни, сред които България, Литва, Босна и Херцеговина, Индонезия, Индия, Египет, Узбекистан, Израел, Непал и Иран.  Програмата на..

публикувано на 29.08.24 в 14:37

В Бургас ще се проведе петото издание на "Велека фест"

Петото издание на Музикално танцовия фестивал "Велека фест" в Бургас ще се проведе на 30 и 31 август, от 18.00 часа на сцена "Охлюва".  Събитието дава възможност за изява на таланти от цялата страна, които са на възраст над 16 години, да покажат своите умения в традиционните и съвременни изкуства. В програмата тази година ще участват 10 групи и 9..

публикувано на 29.08.24 в 13:14

От септември започва националният конкурс за абстрактно изкуство „Лора Янева“

Вторият национален конкурс за  абстрактно изкуство и живопис „Лора Янева“ започва на 1 септември  и е насочен към млади творци от детските градини до 12-ти клас. Организатори са  Общински детски комплекс (ОДК) - Средец, в сътрудничество с Регионалното управление на образованието (РУО) - Бургас и Община Средец. Тази инициатива е посветена на Лора..

публикувано на 29.08.24 в 11:53

Събитията за Дните на корейската култура на няколко локации в Бургас

И тази година по традиция в Бургас ще се проведат Дните на корейската култура. Това ще бъдат датите от 3 до 5 септември.  На 4-ти септември от 15:00 в пространството на КЦ „Морско казино“ щ е има игри и викторини. От 16 часа ще има открит урок  по таекуондо, едно от най-разпространените източни бойни изкуства.  Акцент в програмата отново са к-поп..

публикувано на 29.08.24 в 11:39

Дуетът „Димитър & Христо“ с концерт във "Флората" при вход свободен (ОБНОВЕНА)

Дуетът „Димитър & Христо“ Ви канят на концерта си „Връщам се“ в Експо център "Флора", тази вечер, от 20.30 часа.  Ще чуете музика от албумите, в които са и характерните за дуета кавъри на български език в стил поп-рок с етно елементи. Ще си припомните и наградените им песни през годините от конкурса „Бургас и морето“.  Освен пианистът и..

обновено на 29.08.24 в 10:58

Музикален ансамбъл на Военновъздушните сили на САЩ гостува с концерт в Бургас

На концерта ще звучат популярни рок, кънтри, поп и R&B парчета, покриващи пълния спектър на американската популярна музика. Събитието очаква почитатели на 29-ти август, от 19.00 часа, открита сцена „Охлюва”. Входът е свободен. Изпълненията на формацията  Touch 'n Go включва музиката на ‘70-те, ’80-те и ‘90-те години на 20-ти век, сред които са хитове..

публикувано на 29.08.24 в 09:30

Президентът Румен Радев ще присъства на откриването на "Аполония" днес

Президентът Румен Радев ще присъства на откриването на 40 –тото юбилейно издание на Празниците на изкуствата "Аполония". С концерт на симфоничният оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски и солист Светлина Стоянова в амфитеатъра на Созопол се открива фестивала тази вечер.  Над 75 събития са включени в програмата по отбелязването на кръглата..

публикувано на 29.08.24 в 08:29