Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници от КОД-Български възход се отчетоха за дейността си до момента

4
Снимка: Свобода Атанасова

Общинските съветници от групата КОД-Български възход, направиха отчет за дейността си от началото на мандат 2023. Над 20 са докладните записки, предложенията и питанията, които са приети до момента. Те са основно в здравеопазването и социалните дейности. 

Първоначално бяхме си поставили за цел на всеки 6 месеца да правим такъв отчет, каза Стоян Грозев.



„Казвам, че малко сме закъснели, защото минаха 9-10 месеца от мандата. Знаете че в нашите редици има специалисти във всички области. Имаме приети най-много предложения, както и инициирани доста предложения и докладни. Главно са насочени в здравеопазването и социалните дейности. На предстоящото заседание на Общинския съвет има една докладна за изготвяне на оценка за популацията на жълтокраката чайка в Община Бургас. Заседанията протекоха при голям интерес.“

Социалните политики, на групата КОД – Български възход са от водещо значение в настоящия мандат на местния парламент.  Които са те, обясни Мариела Кирова:

„В началото на годината инициирахме създаване на общинска програма за деца, родители и специалисти, обхващащи периода на бременност, раждане, най-ранно детско развитие от 0 до 3 години, както и възрастта на социализация и най-ранно детско възпитание, и предучилищно образование. Самата програма вече е в процес на изпълнение. 

Другата програма е „Бургаска сребърна общност“. Тя има за цел чрез бизнеса да се правят търговски отстъпки на хората в третата възраст за стоки и услуги. Програмата е на етап техническо разработване. Работи се по функционалността на онлайн платформата, чрез която ще се получава информация за програмата. ще се изработят и членските карти. “

Мариела Кирова още обясни, че от групата имат и предложение,  за полагане на допълнителна маркировка по натоварените бургаски кръстовища. Тя ще съдържа символите преди пешеходните пътеки за забрана на използването на телефони и на слушалки от пешеходците.


Две от основните докладни записки, които внесохме и бяха подкрепени с пълно мнозинство са за отпускане на средства, за ремонт на двете детски отделения на УМБАЛ Бургас, каза д-р Светослав Тодоров:

„Всеки от нас е щастлив, че Бургас се утвърждава като център на медицината, защото се разкриват множество лечебни заведения. Използвам думите на Йорданка Ананиева, бившият заместник-кмет на Бургас, която каза, че УМБАЛ - Бургас е гръбнакът на здравеопазването в Общината. Считам че наистина е така. С решение на Общинския съвет, с добро разбиране от страна на администрацията, въпреки строящата се детска специализирана болница се отпуснаха 70 000 лева за ремонта, които да подобрят битовите условия в болницата. 

Другата докладна, която е срещната одобрение е за повишаване броя на кръводарителите и на туризма. Какво имам предвид - осигуриха се ваучери за доброволните кръводарители. Засилихме тази инициатива именно през лятото, защото тогава е най-голяма нуждата от кръв и кръвни продукти, заради по-големия брой хора, които са тук. Кръводарителите отиват със служебната бележка, която получават за платения отпуск, отиват в Информационния център и там избират кой туристически обект могат да посетят.

Кръводарителските акции се провеждат в отделението по Трансфузионна хематология към УМБАЛ Бургас, а скоро това отделение ще се превърне и в Кръвен център“, каза още д-р Светослав Тодоров. 

Чуйте повече в записите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият безплатен предизборен диспут по БНР-Бургас ще е на 9 октомври

БНР-Бургас организира първия безплатен диспут за предсрочните парламентарни избори за 51-ят парламент, насрочени за 27 октомври.  Той ще се състои на 09.10.24 г. от 13:05  до 15:00 часа.   Диспутът е на тема: „Възможна ли е формула за стабилно управление - компромиси и решения? Приоритетите за развитие на страната и региона в сферата на..

публикувано на 04.10.24 в 09:13

399 783 бюлетини ще бъдат отпечатани за Бургаски изборен район

399 783 броя бюлетини ще бъдат отпечатани за изборите на 27 октомври във Втори изборен район – Бургас, съобщава Районната избирателна комисия, която одобри тиража и графичния файл с предпечата й. Комисията потвърждава, че графичният вид на хартиената бюлетина съответства на регистрираните политически партии и коалиции за вота. След като..

публикувано на 03.10.24 в 15:45

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК, съобщават от правителствената пресслужба. Ср окът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина изтече.   Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

платена публикация
С музика и рози „БСП-Обединена левица“ даде старт на предизборната си кампания в Бургас

С червена роза в ръка, 28-те кандидати за народни представители от коалицията „БСП – Обединена левица“ , с бюлетина №28, дадоха официален старт на предизборната си кампания в Бургас. Под звуците на емблематична музика те преминаха през центъра на морския град и се срещнаха със своите симпатизанти, които се бяха събрали в пространството около..

публикувано на 02.10.24 в 11:49

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това..

публикувано на 02.10.24 в 09:43

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 000 бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и ще ги..

публикувано на 02.10.24 в 08:54

РИК Бургас с решение по спорни казуси за съставите на секционните комисии

Районната избирателна комисия в Бургас излезе с решения за назначаването на секционните избирателни комисии в областта. Не навсякъде обаче пред РИК е бил предложен поименен състав за полагаемите се на партия “Движение за права и свободи“ места в секционните комисии по места. Така е в общините Айтос, Руен, Карнобат, Бургас, Камено, Приморско...

обновено на 01.10.24 в 22:59