Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловджии излизат на протест в събота

Кой трови ловните кучета в село Зидарово

Снимка: Даниела Костадинова

Ловджии от село Зидарово излизат на протест в събота, заради поредния случай от миналата седмица на отровени ловни кучета. Това каза за БНР Бургас кметът на созополското село Христо Бардуков. Ловци са споделили, че разхвърлянето на отрова в покрайнините на населеното място продължава. 

„Доколкото разбрах през годините има такава практика. Хора отиват в покрайнините на селото и хвърлят пилешки глави, напоени със силна отрова. Толкова е силна, че ловните кучета поемайки отровната храна, която не са я сдъвкали все още и получават припадък и за минути кучето умира.

До момента са убити по този начин над 7-8 кучета. Това ми обясниха ловджиите, когато дойдоха да ме уведомят за протеста. Кучетата не са безстопанствени и изоставени. Това са ловджийски кучета, които излизат със собствениците си да бягат в покрайнините, особено сега, когато е закрит ловния сезон. Тези животни нали трябва да ги занимават по някакъв начин. Извеждайки ги на разходка, пускайки ги да бягат по поляните – кучетата намират дадената отрова и за секунди, до минути кучето умира.  Това се прави уж с цел да се избегне набезът на чакали, което е нелепо оправдание, защото откакто аз съм кмет не съм ставал свидетел на набези на чакали. Ловната дружинка в селото е много организирана и отговорна, и ако има такъв случай отдавна за са взели мерки. 

Другото което се опасяват ловджиите е, че с дъждовете тази отрова ще попадне в почвата, а наближава сезонът на гъбите. На вид една нормална ядлива гъба може да се окаже фатална за хората

Последните два случая на отровени кучета са от миналата седмица. Имам клипове, които ми изпратиха собствениците. На единия се вижда как агонизира животинката. На другия как е загинало. Един домашен любимец е като член на семейството. За ловджиите това е още по-тежко, защото са си един отбор, когато отиват на лов. Кучето се отглежда от малко, тренира се, има специални занимания за този тип животни. Драмата е голяма, защото агонията на животните се е случила и пред децата на собствениците на кучетата, които също са привързани към животинките. 

Това е безхаберие и безотговорност да хвърляш отрова. Хората, които са пострадали са подали сигнали в полицията. Предприети са всички мерки. Едно от кучетата е закарано за лабораторни изследвания в Стара Загора. Имаме си нашите подозрения. Сега разпращам и сигнали. 

Хората вече не искат да мълчат, но и аз ги подкрепям, защото на село е нормално да се гледат животни, но по установения нормативен ред.

Има и извършения някакви самопризнания от хора, но се надявам истината да излезе наяве, а който е виновен да си носи отговорността.

Протестът ще бъде в събота, 31 август, в 10:00 часа на площадното пространство пред сградата на кметството в село Зидарово.
Уведомено е РИОСВ, полицията, Община Созопол, които също не са съгласни със случващото се в селото. Надявам се да присъстват представители на тези институции, за да поговорят с хората, които са потърпевши, както и да дадат насоки и препоръки как да бъде предотвратено това. 

И другото, което искам да попитам е, нормално ли е да се отглеждат селскостопански животни безпризорно, а в същото време тези животни да бъдат субсидирани с европейски средства от Държавен фонд „Земеделие“ и от другите институции“, сподели още кметът Христо Бардуков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъдиха предпроектното проучване за новата пожарна в Сливен

Направено е предпроектно проучване за новата пожарна в Сливен. То беше обсъдено на среща при кмета Стефан Радев днес. На нея присъстваха комисар Денчо Чомаков -  директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и негови колеги, главният архитект Виктор Дойчинов и експерти в Общината, както и представители на проектантската..

публикувано на 29.08.24 в 16:17

Задържаха украинец с пико в Бургас

27-годишен украинец, пребиваващ в Бургас е задържан за притежание на около 1 грам пико, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка в района на бургаската улица "Митрополит Симеон".  При претърсване на жилището му в ж.к. "Славейков" са намерени и иззети 20 грама марихуана.  Украинецът е задържан със заповед за задържане за срок до 24 часа. 

публикувано на 29.08.24 в 08:54

Иззеха автомобилите на 9 водачи, карали на наркотици или алкохол

За едно денонощие в Бургаска област са задържани 9 водачи, иззети са и автомобилите им, след като пробите им за употреба на наркотици и алкохол са положителни. Проверките са извършени в Бургас, Поморие, Несебър, Свети Влас, Ахелой и селата Житосвят и Ясна Поляна. 3 са случаите на шофьори задържани за употреба на кокаин и метаамфетамини в Поморие...

публикувано на 28.08.24 в 10:32

Айтозлия е в болница след взрив на газова бутилка

54-годишен айтозлия пострада след взрив на  газовата бутилка, докато използвал газовите котлони. Мъжът е с близо 50% изгаряния. Той  е транспортиран със специализиран превоз в клиниката по изгаряния във Варна с опасност за живота.  Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Айтос.

публикувано на 28.08.24 в 09:30

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи разследването на катастрофата с микробус мигранти

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи досъдебно производство, образувано за пътнотранспортно произшествие с микробус, при което е загинал водачът му - 19-годишен мъж от град Бяла Слатина. В  превозното средство освен загиналият са се движили 15 чужди граждани, за които има данни, че са влезли на българска територия в нарушение на закона...

публикувано на 27.08.24 в 17:33

В ареста остава турчин опитал да внесе в страната 10 бойни пистолета

Окръжният съд в Ямбол остави за постоянно в ареста турския гражданин, задържан при опит да влезе в страната, пренасяйки 10 бойни пистолета. 48 – годишният шофьор поиска от съда да бъде освободен и допълни, че съжалява за извършеното престъпление. 10 бойни пистолета в раница на шофьор са намерени на Митническия пункт "Лесово" Хилми Язаноглу..

публикувано на 27.08.24 в 15:42
Антон Златанов

Мигрантският натиск е намалял със 70%. Екипът на Фронтекс остава до края на годината

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 12:58