Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиер: До 40-50% са намаленията на туристическите пакети през септември

Снимка: sunnybeach.com

През септември намаленията достигат до 40-50 %, в зависимост от категорията и пакетите на почивки, каза в студиото на БНР Бургас хотелиерът Елена Андонова. Тя е управител на 7 хотела в Свети Влас и Слънчев бряг, като е създател и на Асоциация на туристическия бизнес в България.

Тя уточни, че през септември времето ще се задържи с приятни температури, които ще позволят на хората да се възползват от родното Черноморие:

„Всеки може да си отдъхне. Пакетите са на разумни цени. 80% от обектите в Слънчев бряг остават отворени и през септември.“

Най-предпочитани остават пакетите тип „ол-инклузив“ и уикенд резервациите в последната минута /”last minute reservations”/:

„Спорен остава въпроса с „ол-инклузив“ предлагането. Но въпреки това остава най-търсеният и разпознаваем продукт. Те са предпочитани от семейства от различни националности и за по-дълъг престой. Аз съм на мнение, че разхищаването на хранителни продукти не е добро, не е и рентабилно и за нас като хотелиери. Не всеки турист има културата на турист. Понякога се слагат много големи количества храна, а след това се изнасят от ресторантите.“

Курортният комплекс „Слънчев бряг“ се посещава от по-ниско платежоспособни туристи, смята хотелиерът. Андонова посочи, че в последно време Министерството на туризма е предприело инициатива за реклама на родното Черноморие:

С около 30% е ръстът на туристи от Великобритания. Надяваме се да задържим тези туристи и дори да увеличим техния брой.“

Усилията на държавата трябва да бъдат насочени към по-голяма реклама на България и родното Черноморие, категорична е Елена Андонова.

Чуйте повече в звуковия файл:


По публикацията работи: Християна Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата още не е възстановила над 1,2 млн. лева, които изразходи Царево след наводненията

Заради влошената метеорологична обстановка от една седмица на територията на общината заседава денонощен кризисен щаб. Това съобщи кметът на Царево Марин Киров в студиото на БНР Бургас. През последните дни времето над морската община е динамично: „Бяха предприети редица превантивни мерки и дейности, като включително преди началото на летния..

обновено на 01.09.24 в 11:33

Природният газ поскъпва с близо 2%

Природният газ поскъпва от днес с близо 2% . Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас .В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз" прогнозираше намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh. Според КЕВР, причината газът да поскъпне, вместо да поевтинее, е, че..

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Летище Бургас

1,2 млн. чужденци са пристигнали по Южното Черноморие този сезон

1 млн.и 200 хиляди са чуждестраннитетуристи пристигнали по Южното Черноморие този сезон. Няма регистриран ръст, а нивата са същите като миналата година.  Те са далеч от рекордните 3-милиона туристи в най-силната за българския летен туризъм 2019-а година. Това показват данните на бургаското летище.  Последният чартърен полет за сезона е планиран за..

публикувано на 01.09.24 в 07:32

Възобновяват работата по създаването на Гаранционен фонд

От началото на септември министърът на туризма Евтим Милошев ще възобнови дейността на работната група, която подготвя промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд. Новата структура трябва да защитава потребителите при фалити на туроператорски компании и предизвика възраженията на браша, който заплаши с протести...

публикувано на 29.08.24 в 17:24

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона

Община Приморско отчита ръст от 20-30 % в края на сезона. Българският турист преобладава тази година, но имаме и от Чехия, Словакия и Полша, каза кметът на морската община Иван Гайков: „Не се наблюдават толкова чуждестранни туристи, заради затруднението с полетите на летище Бургас. Доста по-трудно става да задържим интереса на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Старинен Несебър привлича над 30 хиляди туристи дневно

30 хиляди български и чуждестранни туристи посещават Старият Несебър ежедневно, съобщават от общината. Множеството туристи са привлечени не само от красивата и изключително въздействаща стара част и нейното архитектурното наследство, но и от прочутата атмосфера на полуострова, и богатата и разнообразна културна програма, която Община Несебър организира..

публикувано на 28.08.24 в 15:46

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко през септември

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската борса и..

публикувано на 28.08.24 в 15:01