Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Царево Марин Киров:

Държавата още не е възстановила над 1,2 млн. лева, които изразходи Царево след наводненията

В морската община от седмица заседава кризисен щаб заради лошо време

| обновено на 01.09.24 в 11:33
Снимка: Община Царево

Заради влошената метеорологична обстановка от една седмица на територията на общината заседава денонощен кризисен щаб. Това съобщи кметът на Царево Марин Киров в студиото на БНР Бургас. През последните дни времето над морската община е динамично:

„Бяха предприети редица превантивни мерки и дейности, като включително преди началото на летния сезон бяха почистени всички речни корита и дерета. Очаквахме циклона. За щастие се оказахме в периферията му този път. Имаше обилни валежи, но за много кратък период от време. Няма поражения по инфраструктурата, за материални щети или изолирани хора. Дъждът е бил на 200 л/кв. метър, но навътре в Странджа.“

Година по-късно Община Царево продължава да се възстановява от бедствието, сполетяло района през септември 2023 година:

„Имаме изградени два нови моста – този към Ахтопол и към кв. „Василико“. Продължава работата по проектиране, съгласуване и изграждане на другите градски мостове, които бяха откъснати. В напреднал етап е работата по проектиране и издаване на разрешение за строеж на двата язовира, които бяха със скъсани язовирни стени. Идната седмица започва основен ремонт на пътя Царево-Лозенец и трите моста по неговото протежение.“

Година по-късно държавата все още не е разгледала останалата част от материалните щети, които сме декларирали, поясни кметът Марин Киров като отчете, че общината е натрупала разходи за над 1,2 млн. лева в периода след наводненията:

„Финансирането от държавата дойде в края на годината, началото на тази. До тогава общината е натрупала разходи за над 1,2 млн. лева, които все още не са възстановени.“

40 млн за възстановяването на Царево. Ще ги преведат до края на месецаНа 38 млн. лв. възлизат щетите от наводнението в Царево в началото на септември

По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотелиер: До 40-50% са намаленията на туристическите пакети през септември

През септември намаленията достигат до 40-50 % , в зависимост от категорията и пакетите на почивки, каза в студиото на БНР Бургас хотелиерът Елена Андонова. Тя е управител на 7 хотела в Свети Влас и Слънчев бряг, като е създател и на Асоциация на туристическия бизнес в България. Тя уточни, че през септември времето ще се задържи с приятни..

публикувано на 01.09.24 в 10:58

Природният газ поскъпва с близо 2%

Природният газ поскъпва от днес с близо 2% . Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас .В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз" прогнозираше намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh. Според КЕВР, причината газът да поскъпне, вместо да поевтинее, е, че..

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Летище Бургас

1,2 млн. чужденци са пристигнали по Южното Черноморие този сезон

1 млн.и 200 хиляди са чуждестраннитетуристи пристигнали по Южното Черноморие този сезон. Няма регистриран ръст, а нивата са същите като миналата година.  Те са далеч от рекордните 3-милиона туристи в най-силната за българския летен туризъм 2019-а година. Това показват данните на бургаското летище.  Последният чартърен полет за сезона е планиран за..

публикувано на 01.09.24 в 07:32

Възобновяват работата по създаването на Гаранционен фонд

От началото на септември министърът на туризма Евтим Милошев ще възобнови дейността на работната група, която подготвя промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд. Новата структура трябва да защитава потребителите при фалити на туроператорски компании и предизвика възраженията на браша, който заплаши с протести...

публикувано на 29.08.24 в 17:24

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона

Община Приморско отчита ръст от 20-30 % в края на сезона. Българският турист преобладава тази година, но имаме и от Чехия, Словакия и Полша, каза кметът на морската община Иван Гайков: „Не се наблюдават толкова чуждестранни туристи, заради затруднението с полетите на летище Бургас. Доста по-трудно става да задържим интереса на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Старинен Несебър привлича над 30 хиляди туристи дневно

30 хиляди български и чуждестранни туристи посещават Старият Несебър ежедневно, съобщават от общината. Множеството туристи са привлечени не само от красивата и изключително въздействаща стара част и нейното архитектурното наследство, но и от прочутата атмосфера на полуострова, и богатата и разнообразна културна програма, която Община Несебър организира..

публикувано на 28.08.24 в 15:46

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко през септември

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската борса и..

публикувано на 28.08.24 в 15:01