Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пищна програма Сунгурларе отбелязва 50 години от обявяването си като град

Тържествата по повод кръглата годишнина от обявяването на Сунгурларе като град ще бъдат в два, последователни дни. Те започнат на 6 септември, петък, и ще продължат на 7 септември. Освен богата концертна програма, общината е предвидила и други мероприятия, които ще пренесат жителите на града и неговите гости назад във времето.

Отбелязването на годишнината започна с връчването на почетни плакети на двама видни сунгурларци, които с решение на Общинския съвет в града беше решено да бъдат избрани за почетни граждани. Тържествената церемония по връчването на почетните плакети стартира от 19:00 ч. на градския стадион, на специално изградена за празничните прояви сцена. Кметът инж. Димитър Гавазов ще връчи отличията, като освен жители на града са поканени и много гости от цялата страна и от чужбина.

След тържествената церемония за връчване на почетните плакети започва и концертната част, в празничния петъчен ден сцената на градския стадион в Сунгурларе ще „превзеве“ Цветелина Грахич. Преди това, обаче, сцената ще бъде подгреят от изпълненията на медалистите от национални, световни и европейски турнири от клуб по спортни танци „Импулс Пазарджик 2008“.

Празничната събота отново ще бъде ден, наситен с множество изяви. Празничната програма започва още в 10:00 ч. на площад „Св.св. Кирил и Методий“ с тържествено издигане на Националния флаг и знамето на община Сунгурларе.

В 10:10 ч. в „Музейна сбирка по лозарство и винарство“ в града е предвиден ритуал за откриване на гроздоберната кампания в община Сунгурларе.

Тържествата продължават със спортни изяви, които са предвидени да започнат от 11.00 ч. на градския стадион с футболен турнир на малки вратички за „Купата на кмета“. Ще бъдат открити и творчески кътове за културна идентичност, където ще бъдат демонстрирани забравени обичаи, отразяващи местния бит и култура, носии и характерни ястия от български, турски, ромски, помашки и каракачански етноси. На улицата за градския стадион, на специални пана ще бъде подредена фотоизложба „Пътечка от спомени- минало, настояще“, която отразява развитието на Сунгурларе през отминалите 50 години. Снимките са уловени моменти предимно от жители на града, които са предоставили фотосите на общината за празничната изложба.

Спортните мероприятия за празника на града продължават от 15.00 до 17.30 ч. с народни и мазни борби.

В 17.30 ч. на тепиха спортисти от гр. Одрин, р. Турция ще се състезават в мазните борби. Пехливаните ще мерят сили на градския стадион, а община Сунгурларе е предвидила награди за всички участващи състезатели.

От 18.00 ч. започва най-чаканото празнично събитие. Своите брачни клетви ще подновят пет двойки, които са се врекли във вечна вярност в далечната 1974 година. Церемонията ще бъде извършена на специално украсена арка на градския стадион в присъствието на близки и роднини на младоженците, гости на града и съграждани. Инкрустирани със златни нишки плакети ще бъдат връчени на двойките от кмета на града инж. Димитър Гавазов. Подготвени са и уникални подаръци, като един от тях отлежало 50- годишно вино, специална селекция на местна изба.

От 18.30 ч. на сцената на градския стадион в концерта озаглавен „Свят на ритми“ ще се изявят самодейните състави от цялата община.

В 20.00 ч. на сцената ще пее Доника, а Тони Стораро ще зарадва жители и гости на Сунгурларе със своите песни от 21.00 ч. Организаторът на пищните тържества, община Сунгурларе, е подготвил и пищна заря. Поканени са всички жители и гости, както и любителите на българските и балкански ритми да бъдат част от празника на Сунгурларе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател на..

публикувано на 03.09.24 в 13:52

Бургас отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия с тържества

На 6 септември Бургас се присъединява към честванията на едно от най-значимите събития в новата българска история - 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“, пред сградата на Общината, ще бъде извършен ритуал по издигане на флаговете на България, Европейския съюз и на Община Бургас. В..

публикувано на 03.09.24 в 12:39

Втори национален влашки събор в Созопол

Община Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор, който ще се проведе на 8 септември от 19:30 часа на сцената на летен театър „Аполония“. По време на събора ще бъдат представени бита и културата на българските власи и по-конкретно на власите - рудари и лудари. Организаторите са подготвили изложба от традиционни носии, плетива и..

публикувано на 03.09.24 в 12:18

Почина журналистът Иван Гарелов

На 81-годишна възраст почина популярният журналист Иван Гарелов. Това съобщиха от "Пирогов", където той беше лекуван повече от месец. Телевизионната легенда е починал тази сутрин, допълниха от болницата. Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на "Пирогов " в средата на юли т.г. след черепно-мозъчна травма. Журналистическата кариера на..

публикувано на 03.09.24 в 10:26

Водата ще бъде спряна на няколко места днес в Бургас

Водата ще бъде спряна днес от 08:30 часа до 14:00 часа в района на: ул. "Пробуда" в участъка между ул. "Калоян" и ул. "Гладстон", както и по ул. "Ивайло " в участъка между ул. "Любен Каравелов" и ул. "Македония". Това съобщават от Ви К - Бургас. Вода няма да има  до 17.00 часа за всички фирми в района между паркинга на КАТ и Хладилника. Причината и..

публикувано на 03.09.24 в 08:47

Деца рисуваха в парка на селo Голямо Крушево

Малките художници на селo Голямо Крушево превърнаха парковото пространство в картинна галерия, съобщават от Община Болярово. Повод е празникът на населеното място.  Програмата включваше ателиета за рисуване върху стреч фолио, а малките художници превърнаха в своеобразна галерия мястото за отдих и новоизградената беседка.

публикувано на 02.09.24 в 15:56
Община Сливен

Започва допълнителна дезинсекция срещу комари в община Сливен

  Допълнителна дезинсекционна обработка срещу комари  започва о т днес в община Сливен .  Тя се налага заради наличие на регистрирани случаи на Западнонилска треска в страната и предписание за извършване на задължителни хигиенни мероприятия на държавния здравен инспектор, посочват от Общината.  Ще бъдат обработени и поречията на реките..

публикувано на 02.09.24 в 13:22