Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещи медици работят като болногледачи в УМБАЛ Бургас

Бъдещи лекари, медицински сестри и акушерки работят в УМБАЛ Бургас докато следват. Те са назначени като болногледачи и имат възможност да се грижат за пациентите и да усвояват практически умения по време на обучението. В момента работещите студенти са 36, има и още желаещи, съобщиха от отдел "Човешки ресурси" в болницата.

След като завършат, повечето от медиците избират да останат в УМБАЛ Бургас. От последния випуск студенти на Университет "Проф. Асен Златаров" така са направили 7 медицински сестри и акушерки. Всички са работили в болницата като болногледачи по време на следването. Пет акушерки са назначени в отделенията по гинекология, родилно и неонатология, а медицинските сестри – във вътрешно отделение и в кардиологията.

Мария Томова, Боряна Добрева и Марияна Желязкова са избрали Отделението по неонатология. Преди да завършат, са работили там като болногледачи. Били са и в други болници, и в други отделения, но са категорични, че мястото им е тук.

„По време на лекции се срещнахме с д-р Стилияна Томова, която оказа магнетично въздействие върху нас. След това посетихме отделението и бяхме сигурни, че искаме да останем. Това е отделение-еталон – има рапорт, има предаване на информацията, обучение, колегиалност, помощ“, разказват младите акушерки.
Докато следват и са болногледачи, имат право да подпомагат акушерките и лекарите в ежедневните дейности – визитация при бебетата, обгрижване на новородените в кувьозите, но задължително под надзор. Вече могат да работят самостоятелно и са от голяма помощ на екипите.



Акушерките в неонатологията се редуват в грижата за здравите новородени и за недоносените, настанени в интензивния сектор. „Харесва ни да контактуваме с майките, те имат нужда от подкрепа, от съвети за кърменето, къпането, обличането. Вниманието и отношението към пациентите е много важно и виждаме, че ни отвръщат с взаимност“, разказват Мария, Боряна и Марияна. 

„Привличането и задържането на млади кадри е една от най-важните дейности за ръководството на всяко лечебно заведение. Те имат желание да учат, имат енергия и хъс за работа и са ни от голяма помощ“, коментира новите си колеги началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова. Тя сподели, че постоянно има запитвания от студенти, които желаят да се включат в работата и очаква назначаването им.

Студенти от медицинските специалности могат да работят като болногледачи и здравни асистенти по време на следването.

Има възможност и за финансиране на обучението, ако останат да работят в болницата след като завършат. Практиката е неоценим опит и бъдещите медици имат голям интерес, защото гарантира по-малко стрес и плавен преход към професията. 


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РЗИ-Бургас с информационна кампания за електронното здравно досие и приложението "еЗдраве"

РЗИ-Бургас ще проведе на 4 и 5 септември информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението еЗдраве, разработени от Министерството на здравеопазването. Всички български граждани над 18 години, които нямат електронен подпис /КЕП/, вече ще имат достъп през смарт устройство телефон, таблет до личното си електронно..

публикувано на 03.09.24 в 11:11

Изписването на цялата терапия за хронично болни на една рецепта вече не е задължително

Изписването на цялата терапия за хронично болни пациенти на една рецепта няма да бъде задължително, а ще се случва по преценка на лекуващия лекар. Това предвиждат окончателните нормативни промени на здравното министерство, които влизат в сила от днес, 1 септември. С тях се въвежда възможност за частично изпълнение на рецепта за медикаменти, заплащани от..

публикувано на 01.09.24 в 09:00

Предстои развитие на телемедицината в Бургас

Съфинансиране от над 244 000 лева ще осигури Община Бургас за изграждане на 5G и Edge инфраструктура за по-добра здравна грижа в областта. Това реши местният парламент на днешната сесия. Докладната записка е внесена от кмета Димитър Николов. Общината ще се присъедини към консорциума по проекта, за да се осигури успешна свързаност и възможност за..

публикувано на 30.08.24 в 16:18

РЗИ и Комисията за потребителите със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите. Експерти на министерството вече са проверили места за онлайн продажба на този прах и ще предаде..

публикувано на 29.08.24 в 14:15

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските специалисти трябва да следят за случаи на повишена температура с неясен произход, както и за инфекции на..

публикувано на 29.08.24 в 14:00

НЗОК ще уведомява за протоколите за скъпи лекарства по телефона или онлайн

От 1 септември Здравната каса ще уведомява пациентите за протоколите им за скъпи лекарства, както и за помощни средства със съобщение по телефона или чрез онлайн платформата "Вайбър", съобщава БТА.  Изпълняващият длъжността управител на Касата проф. Момчил Мавров обясни, че към съобщенията няма да има прикачени файлове или линкове, няма да се изискват..

публикувано на 28.08.24 в 17:00

От 1 септември влизаме в здравното си досие без електронен подпис

От 1 септември пациентите ще имат достъп до електронното си здравно досие и без електронен подпис. То ще може да се достъпи на мобилен телефон чрез приложение, след активация от оторизиран служител.  В досието може да се види цялата здравна информация, качена за пациента от личния лекар, специалисти, лаборатории и болници.   С..

публикувано на 28.08.24 в 08:40