Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори национален влашки събор в Созопол

Община Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор, който ще се проведе на 8 септември от 19:30 часа на сцената на летен театър „Аполония“.

По време на събора ще бъдат представени бита и културата на българските власи и по-конкретно на власите - рудари и лудари. Организаторите са подготвили изложба от традиционни носии, плетива и везба и кулинарна изложба, която ще стартира в 12:00 ч. В програмата ще се включат и влашки художници и скулптори - майстори на дърво и камък, които ще демонстрират и влашки занаятчийски умения.

Гвоздеят на музикалната програма ще бъде участието на народната певица Петя Панева, която ще зарадва всички зрители с даровития си глас. На сцената на летния театър „Аполония“ ще имате възможност да се насладите на музикалните изпълнения на Панаги груп, Мамалига тайфа и песните на Гергана - Черната перла, освен това ще бъдат представени различни танцови и музикални състави от цялата страна.

Официални гости на събора ще бъдат влашки делегации от Гърция, Сърбия, Северна Македония и Албания.

Вторият национален влашки събор се организира от сдружение “Обединени български власи” с подкрепата на Община Созопол и ще бъде част от месеца на културата.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател на..

публикувано на 03.09.24 в 13:52

Бургас отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия с тържества

На 6 септември Бургас се присъединява към честванията на едно от най-значимите събития в новата българска история - 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“, пред сградата на Общината, ще бъде извършен ритуал по издигане на флаговете на България, Европейския съюз и на Община Бургас. В..

публикувано на 03.09.24 в 12:39

С пищна програма Сунгурларе отбелязва 50 години от обявяването си като град

Тържествата по повод кръглата годишнина от обявяването на Сунгурларе като град ще бъдат в два, последователни дни. Те започнат на 6 септември, петък, и ще продължат на 7 септември. Освен богата концертна програма, общината е предвидила и други мероприятия, които ще пренесат жителите на града и неговите гости назад във времето. Отбелязването на..

публикувано на 03.09.24 в 11:44

Почина журналистът Иван Гарелов

На 81-годишна възраст почина популярният журналист Иван Гарелов. Това съобщиха от "Пирогов", където той беше лекуван повече от месец. Телевизионната легенда е починал тази сутрин, допълниха от болницата. Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на "Пирогов " в средата на юли т.г. след черепно-мозъчна травма. Журналистическата кариера на..

публикувано на 03.09.24 в 10:26

Водата ще бъде спряна на няколко места днес в Бургас

Водата ще бъде спряна днес от 08:30 часа до 14:00 часа в района на: ул. "Пробуда" в участъка между ул. "Калоян" и ул. "Гладстон", както и по ул. "Ивайло " в участъка между ул. "Любен Каравелов" и ул. "Македония". Това съобщават от Ви К - Бургас. Вода няма да има  до 17.00 часа за всички фирми в района между паркинга на КАТ и Хладилника. Причината и..

публикувано на 03.09.24 в 08:47

Деца рисуваха в парка на селo Голямо Крушево

Малките художници на селo Голямо Крушево превърнаха парковото пространство в картинна галерия, съобщават от Община Болярово. Повод е празникът на населеното място.  Програмата включваше ателиета за рисуване върху стреч фолио, а малките художници превърнаха в своеобразна галерия мястото за отдих и новоизградената беседка.

публикувано на 02.09.24 в 15:56
Община Сливен

Започва допълнителна дезинсекция срещу комари в община Сливен

  Допълнителна дезинсекционна обработка срещу комари  започва о т днес в община Сливен .  Тя се налага заради наличие на регистрирани случаи на Западнонилска треска в страната и предписание за извършване на задължителни хигиенни мероприятия на държавния здравен инспектор, посочват от Общината.  Ще бъдат обработени и поречията на реките..

публикувано на 02.09.24 в 13:22