Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

Снимка: БГНЕС

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

От КНСБ настояват и за увеличение на тавана на пенсиите с 11 процента - с колкото бяха повишени от 1 юли тази година всички останали пенсии по швейцарското правило. Това означава максималната пенсия да достигне 3770, вместо сегашните 3400 лева.

"Максималната пенсия практически вече трябва да мислим за нейното отпадане или като минимум това, което правим от 1-ви юли всяка година, по същия начин, със същата стъпка да движим нагоре и максималната пенсия, тъй като задържането предизвиква негативно отношение от страна на хората, които са засегнати от една страна, а от друга страна път младите хора с високи доходи, които се осигуряват на максимален осигурителен доход пък биха искали да видят една друга перспектива, на една доста по-щедра пенсия в края на тяхната трудова кариера", каза Гонева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия с тържества

На 6 септември Бургас се присъединява към честванията на едно от най-значимите събития в новата българска история - 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“, пред сградата на Общината, ще бъде извършен ритуал по издигане на флаговете на България, Европейския съюз и на Община Бургас. В..

публикувано на 03.09.24 в 12:39

Втори национален влашки събор в Созопол

Община Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор, който ще се проведе на 8 септември от 19:30 часа на сцената на летен театър „Аполония“. По време на събора ще бъдат представени бита и културата на българските власи и по-конкретно на власите - рудари и лудари. Организаторите са подготвили изложба от традиционни носии, плетива и..

публикувано на 03.09.24 в 12:18

С пищна програма Сунгурларе отбелязва 50 години от обявяването си като град

Тържествата по повод кръглата годишнина от обявяването на Сунгурларе като град ще бъдат в два, последователни дни. Те започнат на 6 септември, петък, и ще продължат на 7 септември. Освен богата концертна програма, общината е предвидила и други мероприятия, които ще пренесат жителите на града и неговите гости назад във времето. Отбелязването на..

публикувано на 03.09.24 в 11:44

Почина журналистът Иван Гарелов

На 81-годишна възраст почина популярният журналист Иван Гарелов. Това съобщиха от "Пирогов", където той беше лекуван повече от месец. Телевизионната легенда е починал тази сутрин, допълниха от болницата. Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на "Пирогов " в средата на юли т.г. след черепно-мозъчна травма. Журналистическата кариера на..

публикувано на 03.09.24 в 10:26

Водата ще бъде спряна на няколко места днес в Бургас

Водата ще бъде спряна днес от 08:30 часа до 14:00 часа в района на: ул. "Пробуда" в участъка между ул. "Калоян" и ул. "Гладстон", както и по ул. "Ивайло " в участъка между ул. "Любен Каравелов" и ул. "Македония". Това съобщават от Ви К - Бургас. Вода няма да има  до 17.00 часа за всички фирми в района между паркинга на КАТ и Хладилника. Причината и..

публикувано на 03.09.24 в 08:47

Деца рисуваха в парка на селo Голямо Крушево

Малките художници на селo Голямо Крушево превърнаха парковото пространство в картинна галерия, съобщават от Община Болярово. Повод е празникът на населеното място.  Програмата включваше ателиета за рисуване върху стреч фолио, а малките художници превърнаха в своеобразна галерия мястото за отдих и новоизградената беседка.

публикувано на 02.09.24 в 15:56
Община Сливен

Започва допълнителна дезинсекция срещу комари в община Сливен

  Допълнителна дезинсекционна обработка срещу комари  започва о т днес в община Сливен .  Тя се налага заради наличие на регистрирани случаи на Западнонилска треска в страната и предписание за извършване на задължителни хигиенни мероприятия на държавния здравен инспектор, посочват от Общината.  Ще бъдат обработени и поречията на реките..

публикувано на 02.09.24 в 13:22