Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отново отхвърли искането за референдум за еврото

Снимка: БТА

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искане за референдум против въвеждане на еврото. Искането беше внесено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които смятат, че трябва да бъде проведено допитване с въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи аргументи срещу еврото: 

 "Истината е, че към настоящия момент ситуацията е следната: Европейският съюз не се развива. Европейският съюз е вреден в този си вид, в тази си форма. Ние много пъти сме казвали, че ако той не бъде реформиран, трябва да има референдум за напускане".

 От своя страна Мартин Димитров обясни защо е гласувал против искането за референдум:

"Вече е ясно за всички български граждани кои са "Възраждане". Това са тези, които искат БРИКС, това са тези, които искат напускане на Европейския съюз, това са тези, които са в Москва по-често, отколкото в България".

 Подобно искане на партия "Възраждане" вече беше отхвърлено от предишното Народно събрание, чието решение беше потвърдено и от Конституционния съд.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС ще съдействат за намаляване на предизборното напрежение

На първото заседание на Народното събрание от есенната сесия от ГЕРБ -СДС обявиха, че ще съдействат  максимално за намаляване на предизборното напрежение. Заместник-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова призова останалите формации да не превръщат вътрешнопартийните си проблеми в проблеми на цялото общество. "Надяваме се през тази..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Димитър Найденов: Компромис е оставането на "Да, България" в ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България". Това е компромис в името на това да стабилизираме държавата и да дадем..

публикувано на 04.09.24 в 09:05

"Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България", се посочва в прессъобщение до медиите след края на заседанието на партията вчера...

публикувано на 04.09.24 в 07:17

"Да, България" решава дали остава в ПП-ДБ

Днес е последният ден, в който партия "Да, България“ трябва да реши как ще се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Изпълнителният съвет трябва да докладва на Националния съвет за хода на преговорите с партньорите им от "Продължаваме промяната" и "Демократи за силна България"  за отказ от партийните квоти при подреждането на листите и..

публикувано на 03.09.24 в 09:02

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата по приемане на документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори, в крайна сметка се..

публикувано на 02.09.24 в 17:03

ЦИК взе решение да започне приемането на заявленията и документите за участие в предстоящия вот

С 8 глас "за" и 3 "против" членовете на Централната избирателна комисия решиха да започне приемането на заявленията и документите на политическите формации за участие в предстоящия парламентарен вот. ЦИК също така реши да има еднакъв час за двете заявления, ако има такива, и няма да се поставя пореден номер. Ще работят и два екипа по приемането на..

публикувано на 02.09.24 в 15:30

Тодор Байчев, БСП: Не даваме добър сигнал към обществото

„Не даваме добър сигнал към обществото“. Така коментира политическата ситуация в БСП областният председател на партията Тодор Байчев. Повод е изключването на Корнелия Нинова и юридическият казус по регистрацията за предстоящия вот.  Заедно с Нинова бяха изключени също Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. „Не беше моментът сега,..

публикувано на 02.09.24 в 15:22