Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Алек Попов на "Аполония" днес

Снимка: ИК "Сиела"

Фестивалът на изкуствата "Аполония" отдава тази вечер почит към  непрежалимия Алек Попов – писател, драматург, сценарист, директор на дом-музей на детската книга "Ангел Каралийчев", главен редактор на сп. "Родна реч" и човек, дал изключително много на хората около себе си.

За личността, творчеството и неподражаемото светоусещане на Алек Попов в "Нашият ден" говорят Деляна Манева и Александра Попова, съпругата и дъщерята на писателя.

Попов оставя като наследство в българската литература романите "Мисия Лондон", "Сестри Палавееви", "Черната кутия", "Мисия Туран" и редица разкази и драматургични произведения.

"Ако искаме да бъде жив, това ще бъде чрез думите му.", казва Манева, която определя Попов като "лошото дете на българската литература", което обича да пътува, да провокира и знае кога и как да каже нещо.

Александра Попова, споделя че баща ѝ, в своя литературен блясък, е бил една дистанция. "Доста време ми трябваше, докато го разбера като човек и не знам дали изцяло успях.", казва Попова, която усеща липсата му в личен план и чрез отсъствието на специфичния език, който писателят създава в семейството си.

Манева заявява, че към момента работи по осъществяването на някои незавършени филмови проекти по сценарии на Алек Попов. Става въпрос за минисериал по "Сестри Палавееви", екранизация на "Мисия Туран", и късометражен филм по разказа "Пътят на охлюва".

В края на миналата година излезе сборникът "Нови и избрани разкази" на Алек Попов – своеобразен преглед на неговото разнообразно творчество. По думите на Манева предстоят чуждоезични преводи на негови книги.

Попов се е вълнувал от преливането между различните изкуства и медии, което повишава интереса на публиката и към самата литература. За него е бил интересен фактът, че една история се променя в зависимост дали е разказана през литературата, или през киното и телевизията, разказва Манева.  

Тази вечер разговорът за Алек Попов продължава в 18 ч. в Художествената галерия в Созопол. Акцент в събитието ще бъде сборникът "Нови и избрани разкази", а като събеседници ще присъстват Деляна Манева, Светлозар Желев, Димитър Камбуров и Захари Карабашлиев.

Манева завършва разговора с думите: "Едно от най-хубавите неща при Алек е, че книгите му могат да се препрочитат. Тогава откриваш много детайли. Прозата на Алек беше вкусна."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът за съвременни изкуства “Вода” за седми път в Бургас

Международен фестивал за съвременни изкуства “Вода” ще се проведе за 7 път в Бургас от 24 до 29 септември. Той ще представи творби от български и международни автори в разнообразни артистични жанрове: танц и театър, инсталация, звуков дизайн, видео арт и др. Седмото издание на “ВОДА” отваря вратите си широко за публиката. През тази година събитията във..

публикувано на 05.09.24 в 12:00

Вторият национален конкурс "Янаки Петров"-много автори и добри творби

Над 1 000 творби на 300 автора участваха във второто издание на Националния литературен конкурс "Янаки Петров" . Церемонията по награждаването са състоя в читалище "Пробуда" в Средец снощи в присъствието на кмета Иван Кичев. "Конкурсът бе създаден със замисъла да реабилитира името на великия български поет Янаки Петров и следващата не малко по..

публикувано на 05.09.24 в 11:44

Емил Марков с изложба в Центъра за съвременно изкуство и библиотека

Извънконтекстна визуална поезия е изложбата, която ще представи илюстраторът и художник Емил Марков, в Центъра за съвременно изкуство и Библиотека в Бургас. Изложбата се захранва от аргумента и графиката на неговата стихосбирка, озаглавена „Черни сърца“, издадена през есента на 2019 година. Това е трансмедийна амалгама от текст, графика, дизайн,..

обновено на 04.09.24 в 12:47

Цецо Елвиса представя в Бургас златните хитове от 60 – те и 70 –те

Българският Елвис Пресли и съпругата му Мариела, която е негов мениджър са тясно свързани с Бургас. Дъщеря им Виктория е родена в бургаската многопрофилна болница при завеждащия родилното отделения д-р Антонио Душепеев. Освен това, заради ангажиментите на семейството в Слънчев бряг през лятото, тя направо си израснала по морето. Вече на 12 години,..

обновено на 04.09.24 в 11:52

Отменя се представлението "От всички страни"

Представлението "От всички страни“ се отменя. То трябваше да се играе на  7 септември в Културен дом НХК. Закупените към момента билети могат да бъдат върнати през платформата за продажба. 

публикувано на 04.09.24 в 11:20

Фестивалът на царевската песен "Джурджуна" започва на 13 септември

На 13 септември, петък ще започне в Царево поредното издание на фестивала на царевската песен "Джурджуна".  Самата дума е обичайна за Царево и означава компания на маса, която се забавлява с традиционни царевски песни, изпълнявани от местни бохеми – спасители, рибари, морски вълци и поети по душа.  Всички те ще се съберат заедно, за да възпеят родния си..

публикувано на 03.09.24 в 14:45

Руси Чанев събра в сборник поезията на фамилия Левчеви

Поезията на фамилия Левчеви събира книгата „Рецитал край каменната река“. Тя излиза по повод 90-годишнината от рождението на Любомир   Левчев, която ще бъде отбелязана през 2025-та година. Представянето на поетичния сборник се състоя снощи в Морското казино на Бургас. Инициативата е на НЧ "Фар 1946" с подкрепата на Община Бургас...

обновено на 03.09.24 в 14:11