Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 10-и път почитат фолклорната легенда Комня Стоянова в Средец

| обновено на 06.09.24 в 23:32

10-ият юбилеен Национален фестивал „С песните на Комня", посветен на странджанската певица Комня Стоянова ще се проведе на 7 септември. Организатор на събитието е Община Средец, а председател на инициативния комитет кмета Иван Кичев. БНР-Бургас е партньор на фестивала. Началото е в 9.30 часа в ценътра на града.

Нашите земляци очакват не търпение фестивала, казва Сергей Стоилов, директор на дирекция "Образование и култура" в общината: 
 

"Целта на събитието е да се популяризира богатия репертоар на странджанската народна певица Комня Стоянова и да се предостави възможност за изява на фолклорни групи и изпълнители от цялата страна. Фестивалът има и голямата задача да продължи песенната традиция на странджанския край, да провокираха интереса на младото поколение и да стимулира неговото развитие в областта на фолклорното наследство."

Във фестивала ще участват индивидуални изпълнители-мъже и жени, разделени в 4 възрастови групи и фолклорни групи-мъжки, женски и смесени в 3 възрастови групи.

Надпяването е с конкурсен характер. Председател на журито е композиторът Ташо Барулов. Отговорната роля да отличат най-добрите имат още заместник-кметът Йона Чобанова, Сашка Ченкова-вокален педагог, Лазар Налбантов-народен певец, както и Кристиян Неделчев, продуцент на Оркестъра за народна музика на БНР.

За най-добро изпълнение на песен от репертоара на народната певица се предвижда приз „Комня Стоянова“. За висок художествен професионализъм на ръководител на фолклорни състави и индивидуални изпълнители ще се присъди и плакет на името на професор Стефан Чапкънов. 

За най-добър млади изпълнител награда ще присъди БНР-Бургас.

.

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър е домакин на втория хоров фестивал за църковна музика

На 7 и 8- ми септември  Несебър  е домакин на втория хоров фестивал за църковна музика и песни. Събитието се провежда в един от най-древните храмове в България  и света - базиликата  „Св. София“. Фестивалът “Богородице Дево, радуйся” има за цел да покаже красотата на църковните песнопения и културното и материално наследство на морския град...

публикувано на 06.09.24 в 14:08

"Носете си новите дрехи момчета..." по стихове на Стефан Цанев гостува в Бургас

Поетично-музикалният спектакъл "Носете си новите дрехи момчета..." по стихове на Стефан Цанев и с негово участие ще бъде представен днес в Бургас.  Големият български творец споделя, че идеята е срещата с публиката да носи оптимизъм и определя спектакъла, като рецитал на живота му. Заглавието идва от едно от емблематичните стихотворения на поета...

обновено на 06.09.24 в 11:25
Златка Ставрева

Започва осмата национална фолклорна среща "Китен и приятели"

За осма поредна година ще се проведе националната фолклорна среща „Китен и приятели“, която е посветена на деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Нейни организатори са сдружението с нестопанска цел „Атлиманска огърлица“ и кметство Китен с подкрепата на Народно читалище „Свобода 1984“. Фолклорното събитие се..

публикувано на 06.09.24 в 10:13

Памет за Алек Попов на "Аполония" днес

Фестивалът на изкуствата "Аполония" отдава тази вечер почит към  непрежалимия Алек Попов – писател, драматург, сценарист, директор на дом-музей на детската книга "Ангел Каралийчев", главен редактор на сп. "Родна реч" и човек, дал изключително много на хората около себе си. За личността, творчеството и неподражаемото светоусещане на Алек..

публикувано на 05.09.24 в 15:18

Фестивалът за съвременни изкуства “Вода” за седми път в Бургас

Международен фестивал за съвременни изкуства “Вода” ще се проведе за 7 път в Бургас от 24 до 29 септември. Той ще представи творби от български и международни автори в разнообразни артистични жанрове: танц и театър, инсталация, звуков дизайн, видео арт и др. Седмото издание на “ВОДА” отваря вратите си широко за публиката. През тази година събитията във..

публикувано на 05.09.24 в 12:00

Вторият национален конкурс "Янаки Петров"-много автори и добри творби

Над 1 000 творби на 300 автора участваха във второто издание на Националния литературен конкурс "Янаки Петров" . Церемонията по награждаването са състоя в читалище "Пробуда" в Средец снощи в присъствието на кмета Иван Кичев. "Конкурсът бе създаден със замисъла да реабилитира името на великия български поет Янаки Петров и следващата не малко по..

публикувано на 05.09.24 в 11:44

Емил Марков с изложба в Центъра за съвременно изкуство и библиотека

Извънконтекстна визуална поезия е изложбата, която ще представи илюстраторът и художник Емил Марков, в Центъра за съвременно изкуство и Библиотека в Бургас. Изложбата се захранва от аргумента и графиката на неговата стихосбирка, озаглавена „Черни сърца“, издадена през есента на 2019 година. Това е трансмедийна амалгама от текст, графика, дизайн,..

обновено на 04.09.24 в 12:47