Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунгурларе празнува 50 години от обявяването си за град

Снимка: Община Сунгурларе

Сунгурларе празнува 50 години от обявяването си за град с тържества днес и утре. Празничната програма ще започне тази вечер с връчването на почетни плакети на двама жители на града от кмета инж. Димитър Гавазов. След церемонията ще има изпълнения по спортни танци на сцената на градския стадион, а след тях – концерт на на Цветелина Грахич.

"За първи път празникът в Сунгурларе ще продължи два дена – ще започне на 6-и и ще завърши на 7-и вечерта", отбеляза кметът Гавазов пред БНР Бургас и разкри кои ще бъдат отличени като почетни граждани:

"Единият е Ваня Савова. Тя е дългогодишен лекар в община Сунгурларе. Също така е и писателка, има множество издания, номинирана е и наградена в международен план. Другият почетен гражданин, това е Тончо Тончев, който от първия си работен ден работи в читалището на град Сунгурларе и през целия си съзнателен живот е помагал и развивал културата в община Сунгурларе".

След двойния празник днес - денят на Съединението и годишнината на Сунгурларе - съботният ден ще започне с издигане на националния флаг и знамето на Сунгурларе от 10 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий“, след който ще бъде открита гроздоберната кампания. 

От 11 ч на стадиона ще се проведе турнир на малки вратички за „Купата на кмета“. Ще бъдат открити и творчески кътове, където ще бъдат демонстрирани обичаи, отразяващи местния бит и култура, носии и характерни ястия от български, турски, ромски, помашки и каракачански етноси.

На улицата за градския стадион, на специални пана ще бъде подредена фотоизложба „Пътечка от спомени- минало, настояще“, която отразява развитието на Сунгурларе през отминалите 50 години.

Спортните мероприятия за празника на града продължават от 15.00 до 17.30 ч. с народни и мазни борби. В 17.30 ч. на тепиха спортисти от Одрин, Турция ще се състезават в мазните борби на градския стадион, а община Сунгурларе е предвидила награди за всички участващи състезатели.

От 18 ч. своите брачни клетви ще подновят пет двойки, които са се врекли във вечна вярност в годината, когато Сунгурларе е обявен за град: 1974-та. Кметът ще им връчи плакети, инкрустирани със златни нишки, както и други подаръци.

От 18.30 ч. на сцената на градския стадион в концерта озаглавен „Свят на ритми“ ще се изявят самодейните състави от цялата община.

От 20.00 ч. на сцената ще пее Доника, а Тони Стораро - от 21.00 ч.

Двудневните празненства ще завършат със заря.

Интервю с кмета на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов може да чуете в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев за Съединението: Голяма страница от българската история, трябва да я празнуваме

"Това е най-мирното съединение, едно от най-мирните, които са се случили въобще на нашия континент. То е напълно вътрешно, напълно органично за нашите държавници по това време – без чужда помощ, без чужди намеси. България просто се превръща в това, което тя, така или иначе, е. (...) Тези луди глави, които седем, осем години преди това са..

публикувано на 06.09.24 в 13:50

Бургас отбелязва Съединението с концерт и военен ритуал

С военен ритуал на площад "Атанас Сиреков" в Бургас започнаха тържествата, посветени на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  В него участваха представителни блокове на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, както и организации на военни ветерани. Музикалният съпровод на ритуала бе в изпълнение на Духов оркестър – Бургас с..

публикувано на 06.09.24 в 12:50

Двудневен празник събира производители и кулинари в Елхово

Двудневен празник „ЕКО кошница, моля!“ събира днес и утре в Елхово производители, преработватели и любители на чистите местни храни. Събитието е част от проект по който местната инициативна група Елхово – Болярово работи, поясни директорът Нели Кадиева. Детски кулинарни ателиета, концерти, песни и танци ще веселят жителите и гостите на..

публикувано на 06.09.24 в 12:20
Христо Христов, кмет на Болярово

Кметът на Болярово: Нека пазим и надграждаме съединена България

Нека да помним и предаваме историята си, да бъдем сплотени и по-силни и да пазим и надграждаме съединена България - пожела в словото си по случай 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия кметът на Болярово Христо Христов. В текста му се казва: Уважаеми жители и гости на Община Болярово, Скъпи съграждани, Днес отбелязваме..

публикувано на 06.09.24 в 08:30
Паметникът на Съединението в Пловдив.

Отбелязваме 139 години от Съединението на България

България празнува 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Център на тържествата е Пловдив - градът, в който на днешния ден през 1885 година след влизането на Голямоконарската чета е свален генерал губернаторът Гаврил Кръстевич. Обявено е Съединението и е създадено временно правителство на областта, в което са представени..

публикувано на 06.09.24 в 08:16

Без платено паркиране утре

Общината напомня на гости и жители на Бургас, че паркирането в Синя и Зелена зона ще бъде безплатно на 6 септември, петък . Причината е честването на 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

публикувано на 05.09.24 в 17:37

Почина Павлин Иванов (ОБНОВЕНА)

Съболезнователен адрес изпрати  Областната администрация в Бургас,  по повод смъртта на Павлин Иванов – заместник областен управител на област Бургас. В писмото се казва: „Днес е тъжен ден за всички нас. Отиде си от нас човек с доказани нравствени добродетели, светли човешки качества, заслужил уважението на своите близки, приятели, колеги и..

публикувано на 05.09.24 в 16:50