Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Средец превърна в празник X-тия Национален конкурс "С песните на Комня" (ВИДЕО)

Над 80 състава и изпълнители продължават магията на песните на странджанската легенда

| обновено на 07.09.24 в 17:33


Никола Данданов от град Средец е носител на приза "Комня Стоянова" от X-ия Националния конкурс „С песните на Комня“. Това е и най-голямата награда за изъплнение. Плакетът на името на проф. д-р Стефан Чапкънов за ръководител на фолклорна формация бе присъден на Димитър Йорданов, ръководител на школата по народно пеене в ОДК-Несебър. Наградата на БНР-Бургас за най-добър млад изпълнител е за Славена Петрова от село Светлина. 

Надпяването с конкурсен характер бе на сцената в центъра на града, а БНР-Бургас е партньор на събитието, организирано от Община Средец.


Над 80 състава и индивидуални изпълнители взеха участие в десетото издание на конкурса. Индивидуалните изпълнители са в четири възрастови групи – най-малките са до 7-годишна възраст, от 8 до 13 г., от 14 до 19 г. и възрастни над 20 години. Фолклорните групи са разделени на мъжки, женски и смесени – до 10-годишна възраст, до 19-годишна възраст и над 20 години.

Кметът Иван Кичев, който е председател на инициативния комитет, бе гост в предаването "Странджа пее" от площада в Средец. Той заяви:

„Всичко, което съхранява нашия литературен, фолклорен, духовен облик ще бъде съхранявано, ще бъде превърнато в традиция. Странджанският фолклор е известен в цялата страна. Имаме невероятни изпълнители. Вижда се и колко млади изпълнители присъстват.“


За традицията и създаването на конкурса разказа Йона Чобанова. Настоящият заместник-кмет на Община Средец с ресор „Култура“ е дълги години кмет на село Драчево, от където е народната певица. Там е и първото издание на конкурса:

„Този фестивал приемам като своя рожба! Стартът дадохме само с подкрепата на певческата група и хората от селото на това, на което днес сме свидетели. После фестивалът се премести на средецка сцена и днес съм щастлива, радостна затова, че ми се отдаде възможност отново да организирам юбилейното издание. Развълнувана съм от това, което чувам. Част съм и от групата „Комня Стоянова“-тези жени, които със своята всеотдайност, любов към народната песен не са ме предали нито ден и аз обещавам, че винаги ще подкрепям тяхната дейност.“

Спомени за легендарната певица разказа Стоянка Савова, която е ръководител на фолклорната група от Драчево „Комня Стоянова“:

„Не съм чувала друг глас като нейния-меден, нежен. Като тръгнела с кобилиците и бакърите за голямата чешма и като се качала на чешмата да викне, огласяла цялото село. Има големи певици, но тя е уникална. Всяка дума й се разбираше като пееше. Като майка я запомних. На един концерт сърцето ми щеше да изскочи, тя ме хвана за ръката и ми каза-забиваш погледа в една точка, пускаш гласа и почваш!“


Председател на журито тази година е композиторът, диригент и педагог Ташо Барулов. Отговорната роля да отличат най-добрите имат още заместник-кметът Йона Чобанова, Сашка Ченкова-вокален педагог, Лазар Налбантов-народен певец, както и Кристиян Неделчев, продуцент на Оркестъра за народна музика на БНР. Барулов посочи:

„Търсим максимална близост с автентичността-тези, които се стремят не просто да изпълняват песен, а да влязат в дълбочина на орнаментиката, стиловото изпълнение, да пресъздадат всички елементи на странджанската песен-такъв човек търсим.“


„"Комня Стоянова" е най-големият приз на този форум и той ще е за този изпълнител, който най-добре е вникнал в нейния стил, в нейната душа на изпълнението. Това е певица с прекрасен кадифен глас, така пресъздава песента, че тя те завладява,“ допълва Лазар Налбантов. Той припомни, че призът за художествен ръководител е учреден на името на професор Стефан Чапкънов, който е сред основателите на фестивала.

И двамата подчертаха, че е много важно цялостното представяне на песента на сцената-от изпяването през артистичното поведение до фолклорният костюм.


Участниците в конкурса споделиха, че песните на Комня Стоянова са вечни, а голяма им цел е да ги предадат на младите.

Повече чуйте в звуковите файлове.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят в Бургас новата книга на Мария Лалева

Един от най-обичаните и четени съвременни български автори - Мария Лалева, ще представи премиерно новата си книга "Пътища от огън" в Бургас. Тя ще очаква всички желаещи да се срещнат с нея от 18:00 ч. на 14.10.2024 г. (понеделник) в хотел "Приморец". Входът е свободен, ще има книги на място, както и възможност за автографи. Сюжетът, събран на..

публикувано на 10.10.24 в 11:30

Димитър Маринов идва в Бургас за предпремиерата на филма за Гунди

Актьорът Димитър Маринов идва в Бургас за предпремиерата на филма „Гунди – Легенда за любовта“ на  12 октомври от 19:00 ч. в Културен дом НХК.  Маринов, както и единият от продуцентите на филма -Андрей  Арнаудов ще присъстват на предпремиерата в Бургас по покана на Община Бургас. Жителите и гостите на града ще имат възможност да гледат трите най-нови..

публикувано на 10.10.24 в 11:15

Фестивал на уличните изкуства "6Fest" гостува за първи път в Бургас

Фестивалът за улични изкуства "6Fest" (ШестФест) ще гостува за първи път в Бургас този петък и събота. Ще бъдат представени цирк, театър, огнено изкуство и танци. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас по Фонд „Култура“ и събитията в него ще са с вход свободен. Акцентът ни е насочен към младите хора и затова им..

публикувано на 10.10.24 в 09:10

Васил Славов представя в Бургас биографичната си книга

Българският поет и писател Васил Славов, който живее в Питсбърг, Пенсилвания представя в Бургас автобиографичния си роман „Строфи на кръвта“. Разказаното в книгата е провокирано от личната история на писателя – второ поколение емигрант. Особено ценни за сюжета са писмата от семейния архив между писателите-дисиденти Георги Марков и..

обновено на 10.10.24 в 09:02

Георги Господинов ще получи френския Орден за изкуство и литература

В резиденцията на френското посолство в София на 23 октомври българският писател Георги Господинов ще получи Ордена за изкуство и литература, степен "Кавалер". Орденът ще бъде връчен лично от френския посланик в България Жоел Мейер. Предложението за високото отличие е на министъра на културата на Франция Рашида Дати. На награждаването ще присъства и..

публикувано на 09.10.24 в 11:56

Радослав Бимбалов: Признай злото в себе си, за да го победиш!

"Признай злото в себе си, за да го победиш!", призова от Бургас писателят, общественик с ярки позиции и дългогодишен рекламист Радослав Бимбалов. Той представи новия си роман „Ти, мое подобие“ в регионалната библиотека. Авторът намира необичайна гледна точка към темата за състраданието в съвременното общество.  Разказвачът в книгата е самият..

обновено на 08.10.24 в 20:14

Йордан Маринов с ретроспективна изложба за 80-годишния си юбилей

Над 50 творби ще подреди бургаският творец и дългогодишен преподавател Йордан Маринов в Дружеството на бургаските художници. Изложбата ще е днес,  от 18.00 часа. Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас, по повод 80-годишнината на художника, която се отбелязва на 15 октомври. Гостите на събитието ще се насладят..

обновено на 08.10.24 в 10:36