Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депото за отпадъци на Созопол, Царево и Приморско е почти пълно, остават му месеци живот

Пожарът в него беше локализиран, но все още има дим. Съветвам хората да стоят надалеч от мястото, каза кметът на Созопол Тихомир Янакиев

Горящото депо за отпадъци.
Снимка: Стопкадър

Пожарът в депото за отпадъци, където депонират три общини - Созопол, Царево и Приморско - е в последната му работеща клетка, тоест третата и тя ще бъде запълнена до няколко месеца, предупреди кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

„Първа и втора са изцяло пълни, трета клетка според мен и според специалистите, които са оглеждали, има живот още няколко месеца - да речем, два, три, пет, в зависимост от отпадъците, които се депонират там, но не повече“, каза той и припомни, че в годините назад е било разрешено в четвъртата клетка, която е и най-голямата, да бъде изграден енергиен обект за пиролизно изгаряне на отпадъци.

Този обект все още не е заработил на 100% и по обещанието на фирмата собственик това би трябвало да се случи до края на годинатаДоговорът с нея позволява на Созопол да депонира остатък от отпадъците си там, което „ни спасява“, отбеляза Янакиев.

За разрешаването на проблема от общината няма да разчитат само на изгарянето.

„Аз още преди три години, даже четири, направих постъпки и започнахме да отделяме терен в част от самото депо, вътре, за изграждането на компостираща и сепарираща инсталация. Документално ние вече сме на финала и тази година ще стартират и фактически строителните дейности в тази ѝ част, но това не може да реши проблема на 100%, защото не целият отпадък може да бъде компостиран или сепариран, има част, която трябва да се изгаря и тогава вече, в една симбиоза с този енергиен обект, нещата ще придобият съвсем различен вид“, увери кметът на Созопол.

Успоредно с това от общината разучават и възможността за увеличаване капацитета на депото.

„Законодателството в България в тази посока – намиране на нови терени, разширение на съществуващи обекти – е изключително тромаво, минават години – казва обаче кметът Янакиев. - Тоест дори и да предприемем сега стъпки по разширение на депото, от първия ден до неговото фактическо изграждане ще минат няколко години. А на нас ни трябва работещо решение в рамките на шест месеца до една година.“
Пожарът

Кметът Янакиев разказа и за възникването на пожара и предприетите от общината мерки:

"Докладваха ми 2:30 сутринта на 10-и, че депото гори. Зам.-кметът Андрей Николов беше на терен, той е уведомен малко по-рано, кметът на село Равадиново Иван Пазвантов също дойде на терен. В 5 часа аз пътувах за София в командировка. Когато се върнах от София на 10-и, отидох на терен вечерта. Пожарната вече я нямаше. Много автомобили с вода бяха използвани, същевременно беше организирана от нас водоноска, която постоянно сновеше между депото и мястото за зареждане с вода".


По-рано днес пожарът беше локализиран. Той е изцяло в клетката, която се експлоатира, последната работеща трета клетка. Оттам нататък са започнали дейностите по запръстяване: "Насипваме земна маса, с която да затиснем, условно, това, което излиза от боклуците като пламъци и дим", обясни Тихомир Янакиев.

Той предупреди, че излизащият дим разнася отрови във въздуха и посъветва хората да стоят надалеч от мястото. На място са били специалисти от регионалната инспекция по околна среда, които са замерили и предстои резултатите да излязат.

"Да, създава се отровна атмосфера и това е изключително неприятно. С просто око се вижда, че има дим от запалени боклуци, което е изключително вредно и токсично - каза Янакиев. - Съветвам хората да не идват в района. Сметището е отдалечено и от селата, и от село Равадиново, но при един силен вятър според мен, в зависимост от посоката на вятъра би могло да се достигнат и границите на населените места. Към настоящия момент не е така."

Все още не е ясно как е възникнал пожарът.

"Още не знаем каква е причината. На място бяха пожарникарите, и те нищо не са ни казали. Предполагам, че до ден-два може би ще има информация откъде е запален. Силно се надявам да не е умишлен палеж. Не виждам кому било нужно такова деяние", каза още Тихомир Янакиев.

Интервюто с него може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас

Зачестилите остри задушливи миризми, които притесняват бургазлии, са темата на извънредното заседание на Постоянната комисия по опазване на околната среда земеделие и храни на 12 септември от 11 часа в зала 1 на Община Бургас. Заседанието е с една единствена точка –анализ на причините и факторите, довели до усещането за неприятните миризми в..

публикувано на 11.09.24 в 16:40
Снимката е илюстративна

Полицаи ще контролират в Бургас безопасното придвижване на учениците до учебните сгради на 16 септември

80 процента от констатираните нередности по пътната инфраструктура в Бургас, която отвежда до детски градини и училища, са отстранени. Това съобщи за БНР Бургас началник сектор „Пътна полиция” при бургаската дирекция главен инспектор Пламен Николов.На 16 септември, който ще бъде първият учебен ден, полицаи ще следят за пътната безопасност.  Това..

публикувано на 11.09.24 в 16:06

8-метров пилон с националния трибагреник ще бъде монтиран в Болярово

На входа на граничната община Болярово ще бъде монтиран 8-метров пилон с националния трибагреник.  Идеята и реализацията са на общинското ръководство по повод предстоящото честване - 50 години град Болярово на Димитровден.  По главните пътни артерии на общинския център са поставени редувайки се национален и общински флаг.  Кметът на общината  посочи,..

публикувано на 11.09.24 в 10:53

Продължава събирането на номинации за три награди в Сливен

Община Сливен продължава събирането на номинации за наградите „Д-р Иван Селимински”, „Добри Чинтулов” и „Милосърдие” за 2024 година. За наградите „Д-р Иван Селимински” и „Добри Чинтулов“ предложенията се правят от неправителствени, граждански, културни организации, творчески обединения и инициативни комитети, съставени от минимум 20 човека. Всяка..

публикувано на 11.09.24 в 09:55
Слънчев бряг снощи

Гръмотевична буря удари Черноморието

Силна гръмотевична буря удари Черноморието през изминалата вечер. Част от засегнатите райони са Слънчев бряг, Равда, Бургас, Несебър и Варна.  Валежите продължиха около час, придружени от интензивна гръмотевична активност.  Припомняме, че за днес е обявен оранжев код за опасно време в 12 области в Източна България и жълт код за 8 области в централната..

публикувано на 11.09.24 в 09:53

Оранжев и жълт код за валежи в Централна и Източна България, температури до 25°

Оранжев и жълт предупредителен код за валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за Централна и Източна България. По Черноморието ще преобладава облачно време. Ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество и придружени с гръмотевици. Вечерта валежите ще отслабват и спират. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 11.09.24 в 07:44
Пръскане на зелени площи срещу кърлежи

Пръскат срещу кърлежи и комари в Болярово

От  днес в община Болярово ще бъдат обработени пясъчниците за игра в детските и учебните заведения на територията на цялата община. На 17 септември 2024 г. ще бъде извършена дезинсекция срещу комари и кърлежи. Общината призовава хората да  избягват районите, обработвани с препарати, поне за  следващите 24 часа, на които ще има поставени уведомителни..

публикувано на 10.09.24 в 13:14