Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничката Силвия Басева гостува с "Фрагменти" в Бургас (СНИМКИ)

Темата на изложбата й е градски пейзажи от Средиземноморието



Силвия Басева  откри изложба "Фрагменти" в бургаската галерия "Неси". Тя гостува със свои творби за първи път в морския ни град и представя малко над 20 картини на тема "градски пейзажи".  

"Това се превърна в моя любима тема през последните години. Спонтанно избирам обекта, запечатан във фотография, който след това прехвърлям на платното. Събирам  впечатленията си в кадри, а след това вече на спокойствие в ателието, разглеждам и избирам това, което ми се струва интересно. Опитвам се да пресъздам чрез четката същата емоция на зрителя, която съм изпитала в момента на заснемането чрез обектива", сподели художничката. 

Синьото е преобладаващ част в картините на Силвия Басева. То присъства винаги в тях, защото е цветът на небето. Около него останалите цветове са по ярки . Има го и  златистото в творбите й , а то показва красотата на слънцето, което прави сенките и очертава цветовите контрасти.

С творбите си художничката се опитва да потопи зрителя в „оптимистично, откривателско и любопитно настроение“. 

„Искам да провокирам интереса на хората - да погледнат какво има зад ъгъла, какво има зад старите фасади, разказват ли те истории, нашепва ли нещо“, сподели още Басева. 

Картините са създадени през последната година и са повлияни от градски пейзажи в Италия. Изложбата „Фрагменти“ ще гостува в галерия „Неси“ до края на месец септември.

повече може да чуете в звуковия файл: 

Силвия Басева е родена 22 ноември 1967 г. в Ловеч. Завършва Художествената гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ през 1986 г. Тя е завършила Национална художествена академия, специалност „Стенопис“ през 1992 г. в класа на проф. Мито Гановски. Работи в областта на живописта, витража, стенописа и текстила. Има над 25 самостоятелни изложби в страната и множество участия в съвместни изложби в България, Италия, Ирландия, Австрия, Германия, Мароко, Русия и Гърция.

Картини на Силви Басева са собственост на: Национална Художествена Галерия; ХГ "Дим. Добрович"- Сливен; ХГ- Балчик, Софийска Градска Библиотека; Община Сливен; Община Балчик; Библиотека Леонардиана- гр. Винчи, Италия; частни колекции, хотели и заведения в България, Италия, Австрия, Германия, Мароко, Кувейт и др.
Витражи на Силви Басева се намират в Община Балчик и в частни заведения, хотели и домове в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Играят "Не сме от тях" по Чудомир на сцената на Летния театър

Великотърновският театър "Константин Кисимов" ще представи днес на бургаска сцена спектакъла си „Не сме от тях" по Чудомир. Постановката е на гост-режисьора Невена Митева,  сценограф е Лидия Къркеланова, авторът на музиката е Петър Атанасчев. В това представление героите непрекъснато си правят лоши шеги един на друг, но това не завършва зле...

публикувано на 12.09.24 в 09:55

Напусна ни скуптора Огнян Петков

Бургас изгуби голямо име в сферата на изкуството - напусна си световнопризнатия скулптор -Огнян Петков. Огнян Петков  е завършил ССХУ в гр. Казанлък и Художествената академия в гр.София, специалност Скулптура. Има многобройни изяви в Германия, Франция, Чехия, Русия. Активно участваше във Фестивала на пясъчните скулптури. Негови творби са..

обновено на 12.09.24 в 08:18

Фестивалът на 100-те войводи в Сливен започва на 13 септември

20 местни производители ще участват в поредното издание на фестивала на 100-те  войводи в Сливен. На своите щандове те ще предлагат собствена продукция - колбаси, хляб, билки и др. Фестивалът ще започне в 17 часа на 13 септември.  По традиция, водещ на Фестивала на Стоте войводи е актьорът Ники Станоев.  Петък, 13 септември 17:00 - Школа за..

публикувано на 11.09.24 в 12:25

Петър Краевски представя стихосбирката "Смирено" в Бургас

Петър Краевски представя стихосбирката "Смирено" в Бургас. Срещата е от 18 часа в Дома на писателя. Ще я води Мина Кръстева. Стихосбирката „Смирено“ съдържа над 65 стихотворения, бял стих, както и няколко текста в японската жанрова форма танка.  "Това е интелигентно написана книга, без излишен драматизъм, с умерени и смекчени емоции, в която се..

обновено на 11.09.24 в 12:05

„Магията на театъра и киното“ събира млади таланти в Бургас

Отворен уъркшоп, насочен към хора, които мечтаят да са на сцената или на екрана, ще се проведе от 13 до 20 септември в Бургас. Преподавателите и лектори в „Магията на театъра и киното“, са не само педагози, но и практици. Сред тях са имена, като Ники Илиев и Башар Рахал. Работилницата за мечти включва създаването на късометражни филми, дело на..

публикувано на 11.09.24 в 11:45

Музика и изобразително изкуство се преплитат във фестивала "Музикални зографи"

На 10, 11 и 12 септември в Бургас ще се проведе фестивал „Музикални зографи“. Ще участват  пианистите Марио Бобоцов и Фани Куцарова, мулти-инструменталният музикант Венци Трифонов, гъдуларят Мартин Владимиров и Мандолинен квартет „Сезони“. Музикалните образи по време на трите концерта ще бъдат пресъздадени върху платно от художника Румен Статков...

обновено на 11.09.24 в 09:36

Художничката Силви Басева ще представи колекция "Фрагменти" в Бургас

Най-новата колекция от живописни платна на художничката Силви Басева носи заглавието „Фрагменти”. Експозицията ще бъде открита днес в бургаската галерия „Неси“. Силвия Басева е изцяло посветена на градския пейзаж. Освен картини, тя създава витражи, стенописи, преподава сценография в Натфиз.  Нейни картини са показвани в 25 самостоятелни изложби и има..

публикувано на 11.09.24 в 09:00