Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Янков , СБУ:

Без телефони в час

Да се промени формата на НВО и да се наблегне на компетенциите на учениците

Снимка: pixabay


Трябва да се промени формата на Националното външно оценяване, но не и да отпадне, смята областният координатор на Синдиката на българските учители Константин Янков. Според него трябва да се наблегне на уменията, които получават учениците в училище. Заплащането вече не е вече толкова атрактивно и млади учители бързо се отказват от професията. Той е категорично против телефоните по време на час, но не и на пълната тяхна забрана за учениците. 

Учители за училищата в селата също трудно се намират, смята Янков.

"Там липсват учители по история, биология, химия, а на места за учител по физическо кандидатстват по 30 човека. Има недостиг на учители по химия, биология и физика като цяло. До известна степен също и по английски език и математика. По тези две специалности има по-голямо текучество, защото учителите бързо се отказват, тъй като заплащането не е вече толкова атрактивно. Не получаваме 25% над средната брутна работна заплата както бе обещано, а през цялата настояща година нашата заплата е със 17% над средната брутна работна заплата за страната. Стартовата заплата на един учител е под 2 хил. лева. Реално заплащането не е толкова привлекателно за младите учители. Има учители, които са с правоспособност, но са работили в други сфери и сега  навлизат. Започват на 40+ години като млади учители, но и те бързо се отказват разочаровани от условията, при които трябва да работят", обясни Янков.

Според него около 1/3 от учителите, които сега навлизат в професията само след година се отказват, а останалите след втората и третата година. 

Янков коментира и дискусионната в момента тема с телефоните в час. Според него те трябва да се оставят в обособени за целта места и да се ползват само в междучасията. Компромисен вариант е да се използват за нуждите на учебния процес. И в момента има забрана за ползване на устройствата в час, но тя не се спазва, допълни още учителят.

Повече чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

200 ученици могат да се обучават безплатно в Бургас по националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“

Професионалната гимназия по електротехника и електроника „ Константин Фотинов“ за поредна година стават център, в който десетокласници могат да се обучават и да добият свидетелство за професията „Приложен програмист“. Заниманията се осъществяват по националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“.Те са безплатни, а записването на желаещите..

публикувано на 14.10.24 в 08:50

Тестват знанията на деветокласниците

За първи път на повече от 61 000 деветокласници ще бъдат проверени уменията по природни науки на електрони устройства. Тестовете ще бъдат днес и утре. Всеки ученик трябва да  влезе  в edu.mon.bg акаунта си, където ще решава тест от три части. Той ще е по биология и здравно образование, по физика и астрономия, както и по химия, и опазване на околната..

публикувано на 14.10.24 в 08:26

Откриха първия мобилен социален център в Сливен

Мобилен социален център отвори врати в Сливен. Цветното камионче е с класна стая и бяла дъска и ще събира до 6-8 деца. Предвидено е центърът да работи с деца от квартал „Надежда“. Организатор е фондация „За Надежда“. На откриването присъстваха представители на френското посолство в България, американската организация O.U.R.Rescue, Български фонд за..

публикувано на 10.10.24 в 16:09

Стоян Копривленски вдъхнови бургаски ученици,споделяйки опита си

Пред пълна зала с ученици в бургаската библиотека световният шампион по кикбокс Стоян Копривленски говори за пътя към успеха си и трудностите, през които е минал. Той е лице на кампанията "Отговорни в училище" и гост на подкаста  „Аз сред всички – пътят към успеха“, който цели да мотивира и вдъхнови младите хора.  "Важен е примерът, надявам..

публикувано на 10.10.24 в 16:05

Математици настояват да бъде увеличен приемът на ученици в математическите гимназии в страната

112 български учени математици от 15 университета и научни института се обединяват около идеята да бъде увеличен приемът на ученици в математическите гимназии в страната. Те са входирали предложението си до министъра на образованието. Изпратили са писма до президента и до Министерския съвет. Според тях бройката трябва да бъде завишена още при..

публикувано на 09.10.24 в 14:56

Университет "Проф.д-р Асен Златаров" откри академичната година за чуждестранните си студенти

Университет  "Проф.д-р Асен Златаров" откри новата академична година за чуждестранните си студенти. Първокурсниците са от 12 държави и се обучават в Медицинския факултет. Сред тях има и такива с двойно гражданство.  Реално за втора година бургаския ВУЗ приема студенти от чужбина.  "Дипломите ни са признати в Европа и Великобритания, предстои..

публикувано на 08.10.24 в 14:45

Бургаски ученици: Образование в чужбина, реализация в България

Бургаски ученици днес се запознаха с възможностите за следване в чужбина. Индивидуални консултации за специалности, за такси и за битови условия бяха направени на изложението "Световно образование". Повечето от бургаските тинейджъри бяха от езиковите гимназии и се интересуваха от възможностите за обучение в Европа. Голяма част от тях само..

публикувано на 07.10.24 в 15:08