Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в храм "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас на 14 септември

  Сливенският митрополит Арсений ще отслужи празнична Света литургия на Кръстовден (14 септември) в катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас.
 Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в най-големия бургаски храм на големия християнски празник.
 Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 09.00 часа.

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век от майката на император Константин Велики – Света Елена. Частица от него е изпратена в Константинопол, а друга част е положена в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. На 14 септември 335 г. този храм е осветен тържествено и кръстът е изнесен за поклонение на хиляди вярващи. 


От този ден насам денят се чества като Въздвижение на Светия Кръст Господен, известен още като Кръстовден.

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпределиха даренията на пострадалите във Воден и Крайново

Съветниците на община Болярово разпределиха постъпилите парични дарения за пострадалите от пожарите в селата Воден и Крайново.  Даренията за опожарените села Воден и Крайново надхвърлиха 226 хил. лева Всички собственици, които останаха без  основни жилища ще получат по 17 614,84 лв.,  решиха единодушно съветниците на днешното си извънредно..

публикувано на 14.10.24 в 16:07
Обновена улица в село Баня

Изработва се план за укрепване на свлачищната зона между Равда и Несебър

Община Несебър изработва план за укрепване на свлачищната зона между Равда и Несебър. Средствата са осигурени от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. "След  реализацията на брегоукрепването  ще бъде разработен проект за превръщането на  крайморската ивица в пешеходна панорамна алея, осигуряваща достъп до малките..

публикувано на 14.10.24 в 14:43

Планирани прекъсвания на тока:

От Електроразпределение Юг съобщават, че в село Димчево има планови дейности по съоръженията, които ще се извършат от днес до 18 октомври, за времето от 09:00ч.- 16:30ч., без електрозахранване ще бъдат потребителите на дружеството, от югоизточната част на населеното място. Във времевия диапазон от 08:30ч.-16:00ч. без електрозахранване..

публикувано на 14.10.24 в 06:50

Къде няма да има вода днес:

Днес, от 08:00 до 17ч ще бъде спряно водоподаването на ул."Одрин" от бул. "Тодор Александров" до завод "Победа". Това съобщи водоснабднителното дружество в града. Няма да има вода и в района около автогара "Запад". Причината за спирането на водоподаването е извършване на  строително-монтажни дейности.

публикувано на 14.10.24 в 06:45

Събраха над 226 хил. лева за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново

Над 226 хил. лева са събраните от дарения средства за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново. Комисия  ще определи каква сума да получат отделните домакинства. Все още се очакват средствата, които ще бъдат отпуснати от Междуведомствената комисия към Министерския съвет.  Разпределението на средствата от дарителската сметка ще бъдат..

публикувано на 13.10.24 в 12:08

Опасна маска на клоун крие химически рискове

Маска на клоун за Halloween е забранена за продажба в Европейския съюз и са разпоредени мерки по изтеглянето на партидите от пазара заради прекомерна концентрация на фталат, информират от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Става дума за химическото съединение бис(2-етилхексил). Лабораторните тестове са измерили стойност 40,96% от теглото. Това..

публикувано на 13.10.24 в 09:31

Поморийското село Козичино отбелязва храмов празник

С празничен концерт, поморийското село Козичино ще отбележи своя храмов празник, който е на 14-ти октомври - Петковден. Местният храм носи името „Света Петка” от 1848 г. От тогава до днес, близо 180 години, в Козичино денят се отбелязва с курбан. Тази  година,  в навечерието на празника, днес от 15.30 часа на площада пред читалище „Просвета 1906“..

публикувано на 13.10.24 в 08:38