Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков предприема второ плуване във водите на река Дунав

Бургаският плувец Цанко Цанков пусна  изявление във фейсбук,в което благодари за подкрепата, която му бе оказана на  6-ти септември, когато преплува рекордните 108 километра от река Дунав.
 Асоциацията по плуване в открити води отказа да одобри рекорда, по този повод Цанков заяви, че ще повтори отново плуването на 19 септември.
Цялото изявление на плувеца /без редакторска намеса/:
"Благодаря за писменото становище на главния съдия Стефан Георгиев, който удостовери, че плуването е преминало успешно и при спазване на всички правила.Той беше човекът, който през цялото време беше на лодката и ме наблюдаваше от самото начало до края.
Асоциацията по плуване в открити води отказа да одобри моето плуване, но въпреки това, постижението ми е резултат на труда и усилията, които положих през тези повече от 18 часа във водите на река Дунав.
Бяхме подложени на неимоверен натиск от страна на асоциацията по плуване в открити води, за да предоставим всички необходими документи и данни, в рамките на броени часове след финала на плувния маратон, въпреки че за това се изисква технологично време.
Екипът на лодката с който предприехме това начинание са местни хора от района на град Видин. Те не са професионалисти в нашата сфера и за първи път бяха част от такова мащабно спортно събитие. Капитанът на лодката за първи път трябваше да сваля, подготвя и форматира данните от GPS системата на плавателния съд и не е експерт в тази област.
Аз знам много добре от къде идва този огромен натиск.
Със съжаление трябва да кажа, че в България има човек, който си служи с лъжи, манипулации и клевети и прави всичко възможно, за да ми попречи по пътя към реализирането на моите цели. Подобни хора с нулев морал и етика, нямат място в спорта и никога не трябва да се занимават с обществена дейност.
На лице са обаче и техническите грешки, които допуснахме. Те се дължат на краткото време, което имахме за предварително проучване и организация на самото събитие.
Най-важната от тях е, че не получихме нужната информация за постижението на румънския състезател, който успешно е преминал разстоянието от 115,8 километра през 2021 година.
Респект и уважение към Bogdan Zurbagiu от Република Румъния за неговото невероятно постижение!
Поднасям своите извинения на ръководството на WOWSA и на световната плувна общност за прибързаните изказвания, които направиха от моя екип в еуфорията след края на маратона, че постижението ми е световен рекорд.
В тази връзка взехме следното решение:
Въпреки голямата умора и фактът, че не съм се възстановил от огромното натоварване, на 19.09 ще предприема второ плуване в река Дунав. Този път дистанцията, която ще измина ще бъде 120 километра. На борда на лодката ще има 3 независими GPS системи. След края на маратона отново ще изпратим данните за одобрение.
Надявам се този път асоциацията по плуване в открити води да докаже, че следва принципите на честност и прозрачност и да разсее съмненията за преднамереност.
Каним на борда на лодката всички журналисти и представители на медиите, които имат желание да наблюдават това плуване на живо."

По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Волейболният Нефтохимик продължава напред в Европа

Отборът на Нефтохимик 2010 (Бургас) продължава напред в Европа след нов триумф като гост над Кифисия (Атина) с 3:1 (25:23, 21:25, 25:21, 25:20) в турнира “Чалъндж къп” в срещата реванш от 1/32-финалите. Момчетата на Иван Станев, които спечелиха с 3:0 преди седмица пред близо 1400 души в "Арена Бургас", решиха нещата, след като поведоха с 2:1 гейма и..

публикувано на 17.10.24 в 08:52

Злато за бургаски състезател на Международния турнир по шотокан карате шисейкан

Един златен, три сребърни и четири бронзови медала завоюваха състезателите от карате клуб "Сейкен" - Бургас при участието си на Международния турнир по шотокан карате шисейкан, който се проведе в Пловдив. Първото място на кумите грабна Албена от ППМГ "Акад. Никола Обрешков". Нейната съотборничка  Наталия Атанасова от ОУ "Любен Каравелов" се пребори за..

публикувано на 16.10.24 в 14:00

Над 200 състезателни двойки се включват в Международен турнир по спортни танци

Този уикенд Бургас е домакин на международен турнир по спортни танци. Повече от 200 танцови двойки ще се включат в двудневното събитие, което ще се проведе в зала „Бойчо Брънзов“ . Турнирите „Rising stars” и “Pro/Am” ще са част от цялостното мероприятие, в което ще участват млади таланти от страната и чужбина. Международният..

публикувано на 16.10.24 в 12:41

17 медала за ЦПКДК-Бургас от международен турнир "Източно Сараево Оупън"

Състезатели от Централния карате и джу джицу клуб - Бургас спечелиха куп медали от Международния турнир по джу джицу "Източно Сараево Оупън".  В спортното събитие се включиха над 650 участници от 30 клуба от 10 държави. Равносметката е 7 златни, 5 сребърни и 5 бронзови медала спечелени за 8 бургаски състезатели от 6 до 12 години. Отборът..

публикувано на 14.10.24 в 16:30

Втора победа за “Сливен баскет” в първенството на група ЮГ

Баскетболният отбор за мъже “Сливен баскет” извоюва втора победа в първенството на Българската баскетболна лига в група ЮГ - А за сезон 2024/2025. Във втория кръг на първенството, който се проведе в Хасково на 13 октомври, сливенският тим надделя над “Златоград” с резултат 105:73. С тази победа “Сливен баксет” към момента дели първото място в групата с..

публикувано на 14.10.24 в 13:08

Дея спорт излиза срещу Левски във финала за Суперкупата

Отборът на Дея спорт се класира за първи път в клубната си история във финала за Суперкупата на България по волейбол при мъжете. В дербито на Бургас във втория полуфинал от надпреварата, която се провежда в столичната зала "Левски София", Дея спечели с 3:0 (25:21, 26:16, 28:26) гейма срещу Нефтохимик 2010. Във финала днес Дея ще играе с домакина на..

публикувано на 13.10.24 в 11:08

Отборът на Механото спечели купата по мини футбол в Бургас

След оспорвана надпревара, отборът на “Механо ПГМЕЕ” завоюва първото място в младежкия турнир по мини футбол за купата на БМФ Порт Бургас 2024. Учениците от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника спечелиха голямата награда – билети за мач от Лига Европа между „Лудогорец” и Атлетик (Билбао), който ще се играе на 7 ноември 2024..

публикувано на 12.10.24 в 16:12