Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски ученици: Образование в чужбина, реализация в България


Бургаски ученици днес се запознаха с възможностите за следване в чужбина. Индивидуални консултации за специалности, за такси и за битови условия бяха направени на изложението "Световно образование". Повечето от бургаските тинейджъри бяха от езиковите гимназии и се интересуваха от възможностите за обучение в Европа.


Голяма част от тях само проучват какво и за колко се предлага в чужбина, други са убедени, че следването навън е по-добрият вариант, трети се колебаят и твърдят, че биха останали в България, ако ги приемат в желана специалност  у нас.

Повечето, обаче, категорично заявяват, че биха отшили да учат в чужбина, но биха се върнали да работят и да живеят тук.

Много от учениците вече са се насочили към инженерни науки, архитектура, компютърните технологии. Малка част избират да учат хуманитарни науки като психология навън, показа анкета на БНР Бургас.



Това, че европейските университети предлагат обучение  и на английски език, разширява перспективите пред бургазлии.

Интерес през последите години има към Испания. Не само, защото расте броят на изучаващите езика в България, но и защото страната предлага бюджетно обучение. Няколко са факторите поясни Велина Андреева:

" Като страна е много приятна, топла, с доброжелателни хора.Имаме и държавни и частни университети, които са много добри в класациите и са добър избор. Таксата в държавните университети може да варира между 700 и 2000 евро. В Мадрид и Барселона са около 1200-1400 на година евро."

Много варианти има за настаняване, както държавни и частни общежития, така и квартири, които се намират лесно.


4 университета в Швейцария предлагат обучение в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, обясни Мая:

"Всеки един от университетите е фокусиран върху нещо, след това студентите имат възможност да работят в цял свят.Не само в хотели, но и в други  луксозни брандове. Обучението за бакалавър за всички години излиза от 120 до 200 хиляди франка.Цената на общежитието и храната влиза в тази сума. Има стипендии."



На този фон се запазва висок  интересът към чуждестранното висше училище в Благоевград. Американският университет  дава стипендии, част от тях са пълни. Условията са много добри, поясни Анна Спасова:

"Трябва да се покажат високи академични резултати. Направление "Бизнес администрация" е първо по ранкинг в България.Има различни профили, които се избират.Засилен е интересът през последните години към IT специалностите".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират обучение по дигитални умения за украински деца в Бургас

Центърът за подкрепа и личностно развитие в Бургас дава старт на нов курс за обучение по дигитални умения за украински деца. Той ще се провежда всеки петък от 16.30 часа в зала № 9, ет. 3 на Международния конгресен център до Морска гара, информират от Общината. Занятията ще бъдат водени от квалифициран преподавател от Университет "Проф. д-р Асен..

публикувано на 07.10.24 в 13:18

Нидерландия и Белгия са най-предпочитаните държави от българите за обучение в чужбина

  20-то изложение „Световно образование“ ще се проведе в Бургас на 7 октомври.  6 университета ще бъдат представени в него.Това са четири учебни заведения от Швейцария, един от Нидерландия, и един от България. В същото време посетителите ще имат възможност да се запознаят с възможностите за обучение във висшите училища в цяла Европа, обясни Николай..

обновено на 07.10.24 в 10:41

Двойно повече студенти в бургаския филиал на Софийския университет

С двойно повече студенти започва втората си година бургаския филиал на Софийския университет. Днес академичната година бе официално открита в присъствието на ръководството на ВУЗ-а, студенти и гости.  Стабилизирана академична структура, с нови магистърски програми и още повече студенти отчете на старта на втората учебна година..

публикувано на 03.10.24 в 13:45
Община Сливен

Община Сливен ще награди учител и директор на годината

За първи път сливенски учители и директори на училища ще бъдат отличени с награди „Учител на годината“ и „Директор на годината“. Наградите ще бъдат връчени в навечерието на Международния ден на учителя – 5 октомври. Наградата е учредена от община Сливен.  Общо 12 са номинациите за наградите в двете категории.  Учители и директори от детски..

публикувано на 02.10.24 в 12:09

Протест в Бургас заради агресия в клас (ВИДЕО)

В Бургас родители протестираха заради агресия в клас. Втора седмица децата им не посещават училище заради проблемен ученик. Действията им подкрепят и учителите. Случаят е от трети В клас на бургаското училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Проблемът е от миналата учебна година, когато ученикът е прехвърлен от друго..

обновено на 02.10.24 в 10:57

Откриха академичната 2024/2025 година в БСУ

Стотиците първокурсници, които прекрачиха прага на Бургаския свободен университет, бяха посрещнати в аулата на висшето учебно заведение. Над 1 200 са новозаписаните студенти в 10 бакалавърски, 42 магистърски и 8 докторски програми. БСУ отбелязва най-висок ръст в броя на чуждестранните студенти. В момента в БСУ се обучават над 130..

публикувано на 30.09.24 в 13:02
БСУ

БСУ открива академичната година днес

 Бургаският свободен университет ще открие в 10 часа новата академична 2024-2025 година.   Церемониите ще бъдат по Центрове, както следва: Център по хуманитарни науки – 10 часа, аула на БСУ; Център по юридически науки – 10.30 часа, зала 110; Център по информатика и технически науки – 11.00 часа, зала 207; Център по икономически и..

публикувано на 30.09.24 в 09:14