Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва традиционният "Фестивал на младите в изкуството”

Петото издание на инициативата „Фестивал на младите в изкуството” ще се проведе от 8 до 12  октомври в Бургас. Той отново ще предложи литература, изобразително изкуство, кино, вокални  и театрални работилници.

За първа година във фестивала има участие на артисти от Чешката република, а публиката ще се наслади на интересна програма.
Стартът на проявата ще бъде даден тази вечер  от 19.00 часа в Графична база „Тодор Атанасов”, където ще бъдат представени прожекции на филмите от ТК „Любен Гройс“.
Тази година към фестивалните локации Графична база „Тодор Атанасов”, остров „Света Анастасия“, Център за съвременно изкуство и библиотека се присъединява и Международният младежки център, в к-с „Меден рудник”. В новото пространство ще се проведат две работилници - вокална и театрална за работа с кукли na 10 октомври.
„Фестивал на младите в изкуството” се реализира с партньорството на НХА - филиал Бургас, Община Бургас. 
Сред акцентите в програмата  на форума  е  театрално представление „Madremonte“, на Mikro-teatro, Бърно (Чешка Република), което ще се проведе на 11 октомври от 18.00 часа в Център за съвременно изкуство и библиотека, залата на етаж 1.

По традиция фестивалът ще завърши с „Литературен купон ”, който  ще събере талантите на бургаските гимназии на 12 октомври /събота /, от 16.00 часа в залата на хотел Марина.

По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Славов представя в Бургас биографичната си книга

Биографичната книга „Строфи на кръвта” на Васил Славов ще бъде представена в Бургас. Тя е  номинирана за Годишните литературни награди на Портал "Култура" и за Литературните награди "Перото".  Авторът, който живее в Питсбърг, Пенсилвания, ще я представи на 10 октомври в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, от 18.00 часа...

публикувано на 08.10.24 в 11:02

Йордан Маринов с ретроспективна изложба за 80-годишния си юбилей

Над 50 творби ще подреди бургаският творец и дългогодишен преподавател Йордан Маринов в Дружеството на бургаските художници. Изложбата ще е днес,  от 18.00 часа. Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас, по повод 80-годишнината на художника, която се отбелязва на 15 октомври. Гостите на събитието ще се насладят..

обновено на 08.10.24 в 10:36

Бургаска галерия представя 22 знакови творби в столицата

Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъде представена с  22 творби от фонд "Живопис" на изложба в Съюза на българските художници в столицата.  Сред тях са творбите на Владимир Димитров -Майстора, Димитър Киров, Светлин Русев, Александър Петров, Атанас Пацев, Александра Мечкуевска, Ненко Токмакчиев, Стоян Цанев, Дамян Заберски и др,..

обновено на 08.10.24 в 07:55

Музиката на Йосиф Цанков в джаз концерта “Среща в приказката”

Музиката като вечност ще чуем в концерта  „Среща в приказката“ в Експозиционен център “Флора “ на 7 октомври от 19.00 часа. Почитателите на джаз музиката ще могат да се насладят на творчеството на Йосиф Цанков  в изпълнение на Симфониета Шумен,  джаз трио в състав Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – ударни, както и..

публикувано на 07.10.24 в 12:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest гостува в Бургас

Фестивалът за улични изкуства 6Fest (ШестФест) ще гостува за първи път в Бургас на 11 и 12 октомври, съобщават от Общината. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на общинския фонд „Култура“. Фестивалът ще представи цирк, театър, огнено изкуство и танци. Акцент в програмата е фокусът върху младите хора чрез участието в работилници за улични..

публикувано на 07.10.24 в 12:11

Американката Мариана Смит подрежда колажи от пейзажи в галерия "Ателие"

Изложбата Liminal на художничката Мариана Смит гостува в галерия „Ателие“ на бургаския филиал на Националната художествена академия. Откриването е днес. Авторката работи с графика, живопис и видео инсталации. Експозицията включва колажи от пейзажи, свързани с различни места като Венеция, пространствата в Ирландия, калифорнийските секвои, както..

публикувано на 07.10.24 в 10:57

Бог говори в новия роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое"

Писателят и общественик Радослав Бимбалов ще представи новия си роман -"Ти, подобие мое" в Бургас. Срещата в 18.30 часа е в Центъра за съвременно изкуство и библиотека е по покана на Община Бургас. Радослав Бимбалов е едно от знаковите имена в съвременната литература. Той умело кодира навременни и дълбоко хуманни послания в своите..

публикувано на 07.10.24 в 08:06