Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжна премиера в Бургас

Радослав Бимбалов: Признай злото в себе си, за да го победиш!

В новия му роман "Ти, подобие мое" Бог е разказвач, а главният герой учител

| обновено на 08.10.24 в 20:14


"Признай злото в себе си, за да го победиш!", призова от Бургас писателят, общественик с ярки позиции и дългогодишен рекламист Радослав Бимбалов. Той представи новия си роман „Ти, мое подобие“ в регионалната библиотека. Авторът намира необичайна гледна точка към темата за състраданието в съвременното общество. 

Разказвачът в книгата е самият Бог, през чийто очи се редуват ключови моменти и открития в човешката история. Пет образа плетат сюжета, а главният герой на книгата е учител по английски. За него Радослав Бимбалов разказа:

"Той бива уволнен от училище и буквално изхвърлен от обществото, защото си е позволил да помогне на един ученик в уличен бой. Родителите му заявяват, че това е посегателство към достойнтвото на момчето. Впоследствие се разбира, че той има тумор в мозъка, което се оказва всъщност причината той да изпитва състрадание, т.е това е болестно състояние и Държавната агенция по емоционален контрол, която присъства в тази книга, се опитват да установи по какъв начин и защо той изпитва състрадание в едно общество, където е официално обявено, че състараданието е посегателство към личността. Това е антиутопичният елемент."


Според теорията на Чарлс Дарвин състраданието е това, което отличава хората от животните. Съвременният човек е затрупал своето състрадание с лицемерие и бездушие, смята Бимбалов:

 "Когато го писах не знаех, че нещо подобно ще се случва с нашите учители в момента в България, защото те са поставени в една много тежка ситуация-ще се наложи към някои деца да се обръщат с липса на състадание. Ако дете отиде при учител и има личен проблем, свързан с неговата сексуалност, в момента така, както изменихме законите-много набързо, между другото и през пръсти, може да се окаже, че тези учители попадат под ударите на закона. Дори и да не се окаже така, те вече ще се страхуват да подходят с разбиране и съпричастност към деца, които могат да имат подобни проблеми. Когато пишех за липсата на състрадание в това училище, в което работи Тийчъра, не предполагах, че това ще се случи пред очите ми-не е антиутопично."


Учителите са втората най-важна крачка на всеки от нас след семейството, затова трябва да ги пазим и изискваме повече от тях, категоричен е авторът.  

Най-големият ни враг не е някаква заплаха, която е геополитическа или сблъсъкът между либерали и консерватори-всички модерни страхове, които ни внушават. Най-голямата опасност, която ни заплашва, е простащината. Обичам да казвам, че организираната простащина в България е по-организирана от престъпността. За съжаление, допуснахме тази простащина да завладее всички медии, политиката. Срещу нея можем да изправим единствено и само просвета-това е комбинация от образование и култура и може да се случи чрез учителите и хора, които да имат малко по-дълъг хоризонт, защото това за което говоря изисква да си кажем-в следващите 10 години наша основна цел ще бъде просветата, поясни тезата си Бимбалов. Той вярва, че просветата е ключова тема, защото единственото, което може, според него, истински да ни развълнува, ангажира и обедини, е бъдещето на децата ни. 

За да се подготви за книгата Радослав Бимбалов посочи, че е преминал през Библията, Корана, трудовете на Кант и Ницще, както и "Моята борба" на Адолф Хитлер. 

Срещата е по покана на Община Бургас, а модератор на разговора бе Анелия Казакова. Учители и ученици участваха активно в диалога с писателя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Славов представя в Бургас биографичната си книга

Биографичната книга „Строфи на кръвта” на Васил Славов ще бъде представена в Бургас. Тя е  номинирана за Годишните литературни награди на Портал "Култура" и за Литературните награди "Перото".  Авторът, който живее в Питсбърг, Пенсилвания, ще я представи на 10 октомври в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, от 18.00 часа...

публикувано на 08.10.24 в 11:02

Йордан Маринов с ретроспективна изложба за 80-годишния си юбилей

Над 50 творби ще подреди бургаският творец и дългогодишен преподавател Йордан Маринов в Дружеството на бургаските художници. Изложбата ще е днес,  от 18.00 часа. Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас, по повод 80-годишнината на художника, която се отбелязва на 15 октомври. Гостите на събитието ще се насладят..

обновено на 08.10.24 в 10:36

Започва традиционният "Фестивал на младите в изкуството”

Петото издание на инициативата „Фестивал на младите в изкуството” ще се проведе от 8 до 12  октомври в Бургас. Той отново ще предложи литература, изобразително изкуство, кино, вокални  и театрални работилници. За първа година във фестивала има участие на артисти от Чешката република, а публиката ще се наслади на интересна програма. Стартът на..

публикувано на 08.10.24 в 09:18

Бургаска галерия представя 22 знакови творби в столицата

Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъде представена с  22 творби от фонд "Живопис" на изложба в Съюза на българските художници в столицата.  Сред тях са творбите на Владимир Димитров -Майстора, Димитър Киров, Светлин Русев, Александър Петров, Атанас Пацев, Александра Мечкуевска, Ненко Токмакчиев, Стоян Цанев, Дамян Заберски и др,..

обновено на 08.10.24 в 07:55

Музиката на Йосиф Цанков в джаз концерта “Среща в приказката”

Музиката като вечност ще чуем в концерта  „Среща в приказката“ в Експозиционен център “Флора “ на 7 октомври от 19.00 часа. Почитателите на джаз музиката ще могат да се насладят на творчеството на Йосиф Цанков  в изпълнение на Симфониета Шумен,  джаз трио в състав Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – ударни, както и..

публикувано на 07.10.24 в 12:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest гостува в Бургас

Фестивалът за улични изкуства 6Fest (ШестФест) ще гостува за първи път в Бургас на 11 и 12 октомври, съобщават от Общината. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на общинския фонд „Култура“. Фестивалът ще представи цирк, театър, огнено изкуство и танци. Акцент в програмата е фокусът върху младите хора чрез участието в работилници за улични..

публикувано на 07.10.24 в 12:11

Американката Мариана Смит подрежда колажи от пейзажи в галерия "Ателие"

Изложбата Liminal на художничката Мариана Смит гостува в галерия „Ателие“ на бургаския филиал на Националната художествена академия. Откриването е днес. Авторката работи с графика, живопис и видео инсталации. Експозицията включва колажи от пейзажи, свързани с различни места като Венеция, пространствата в Ирландия, калифорнийските секвои, както..

публикувано на 07.10.24 в 10:57